自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

我都咳咗三個月,又氣促,最後係睇中醫先攪得掂

珍珠宮

alau2021 發表於 22-8-4 14:41
好多人都有後遺症,有啲人仲吹到話只係感冒好小事,又話後遺症係吹出嚟,痴痴地

更加多人冇後遺症

侯爵府

ernbe 發表於 22-8-6 08:43
更加多人冇後遺症

如果後遺症真係咁多,身邊實大把人講啦,但唔覺得囉。只有啲人係bk到吹,可惜吹唔起。

侯爵府

cibewong 發表於 22-8-4 22:20
我無咩特別,只係有腦霧

我無中,但間中都腦霧

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我朋友咳咗3個月有多,頭暈腳軟,無記性,瞓唔到,睇中醫調理吓身體,好番好多。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Wishsss 發表於 22-7-31 15:15
確診個嘅你哋 有什麼後遺症?
我打齊三針3月確診
早兩日有心悸入咗急症住咗兩晚

關節痛

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-8-6 08:46
如果後遺症真係咁多,身邊實大把人講啦,但唔覺得囉。只有啲人係bk到吹,可惜吹唔起。
...

唔係吹,有少部份人會有後遺症

侯爵府

ernbe 發表於 22-8-6 09:17
唔係吹,有少部份人會有後遺症

其實患左好多病嘅人,都有少部份會有後遺症,只係唔係大家關心啫。

公爵府

ernbe 發表於 22-8-6 08:43
更加多人冇後遺症

你識嘅人冇後遺症咁咪好囉

有啲人成日吹冇後遺症,可惜吹唔起,有後遺症嘅新聞都睇唔少

公爵府

我識得既就無,得個小朋友中完後生濕疹,三個月先好返。

男爵府

回覆樓主:

我打完兩針後 在2月尾確診,痊癒後,覺得個病好似將我本身啲痛症發大左咁,肩頸腰成日都痛,而且個人好易攰。

差啲唔記得講仲有一個後遺症,就係比以前無記性

侯爵府

lovinxenia 發表於 22-8-4 19:10
我生三個添呀,之前仲確診咗宜家身體差到乜咁

三個 傷身

公爵府

日本約7成新冠患者認為後遺症影響工作

據日本富士新聞網報導,7月31日,日本專家研究團隊圍繞新冠肺炎後遺症的一項調查顯示,約有7成的新冠患者認為後遺症影響工作。

報導指出,該團隊針對3000名有新冠肺炎後遺症的患者展開調查。結果顯示,約7成患者認為新冠後遺症已經對工作產生影響,例如失業或停職等。

還有醫生表示,新冠患者中會出現“洗完澡後能睡一天”“身體多處疼痛但檢查無異常”等典型症狀。

此外,有數據顯示,有33%中學生以下的學生出現一個月以上沒有上學的情況。

https://www.wenweipo.com/a/202208/01/AP62e75134e4b033218a5a9493.html

公爵府

美國染疫學生現後遺症 康復兒童常伴健忘疲倦頭暈症狀

美國15歲青年格羅根(Will Grogan)從新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)中康復以來,疲勞、腿疼和頭暈等情況一直困擾着他。當地傳媒8月8日稱,全國各地的年輕人重返校園之際,很多人像格羅根一樣,仍在為這些後遺症而苦苦掙扎。

格羅根2020年10月感染新冠肺炎後痊癒。他染疫前是一名很積極的學生,認為午間小睡是在浪費光陰。但自從受感染,他持續感到疲憊,長達35天都不想下床,也經常感覺頭暈目眩,洗澡時還為防昏倒只能坐着。

格羅根康復後回到學校上課,期間總覺得有「腦霧」(Brain Fog),又會忘記交功課。他有一次在課上脫口而出地稱不知道老師在說什麼。同學與老師提醒道,他曾多麼熟練地回答相關問題,惟格羅根堅稱:「我之前從未見過這個」。老師見他如此苦惱,便讓他去看駐校醫生。

原文網址: 新冠肺炎|美國染疫學生現後遺症 康復兒童常伴健忘疲倦頭暈症狀 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/661257

公爵府

...

唔使吹啦,你search下新冠後遺症都大把新聞

侯爵府

Wishsss 發表於 22-7-31 15:15
確診個嘅你哋 有什麼後遺症?
我打齊三針3月確診
早兩日有心悸入咗急症住咗兩晚

你自己凝住有後遺症就有, 唔理佢就根本唔存在什麼後遺症就係咁簡單
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

...

內心強大最重要
還說什麼後遺症,真係無鬼聊
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

公爵府

【英國最新研究】新冠長期症狀可多達63種

根據一項針對在新冠疫情期間,被感染但未住院的人的研究顯示,性慾降低和脫髮是多種更廣泛的長期新冠症狀之一。

在感染新冠病毒後的幾周和幾個月內,最多人知道並最常見的症狀包括失去嗅覺和呼吸急促,常見新冠症狀列表還包括疲勞和腦霧等跡象。

現在,研究人員已經能夠證明,新冠病毒的長期病徵會出現「極其廣泛」的各種症狀,例如健忘症,以及無法執行熟悉的動作或命令。

最近有研究發表於《自然醫學》(Nature Medicine),將這些長新冠後遺症分成3大類,包括呼吸道症狀、精神健康與認知問題,以及更廣泛領域的症狀。

其中最常見的後遺症為疲勞(55%),接續是呼吸急促(32%)、咳嗽(23%)、肌肉酸痛(23%)。

同時他們還發現了一些新的慢性後遺症,包括快感缺乏症(Anhedonia)、肌肉運動失調症(Apraxia)、失憶症(Amnesia)、脫髮、排便失禁、勃起功能障礙或性慾減退、肢體腫脹等。

研究針對新冠病毒後出現的115種症狀,發現其中62種症狀在感染病毒後12周,甚至更長時間與新冠病毒有顯著關聯。

這些新症狀包括性慾降低、性功能障礙和脫髮,而這些症狀以前沒有被歸類為新冠病毒的長期影響。

研究還發現,某些族群的統計數據更有可能發展出新冠的長期症狀。包括女性、年輕人或黑人、混血兒等,他們面臨更大的風險。此外吸煙、超重或肥胖症患者,以及本來就有健康狀況的人也可能會出現持續性的長新冠症狀。

珍珠宮

alau2021 發表於 22-8-6 10:02
美國染疫學生現後遺症 康復兒童常伴健忘疲倦頭暈症狀

美國15歲青年格羅根(Will Grogan)從新型冠狀病毒 ...

2020年冇針冇藥又唔係Omicron

公爵府

ernbe 發表於 22-8-6 10:09
2020年冇針冇藥又唔係Omicron

你淨係睇2020年嘅新聞㗎?

首頁
23456...8

尾頁

跳至