自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sakura888 發表於 22-8-20 17:29
我突然間諗起,我細細個 (幼稚園) 嗰陣,係比人湊的。嗰時住蘇屋村,我記得成日傍晚會有個伯伯推住架木車仔 ...

我住十一樓,我記得十樓有個魚蛋檔,有時十一樓嗰lift要等好耐,阿媽肯搭十樓嗰格lift,就會有得食。

基本上我唔准出街玩,所以最開心係洗地,走廊變成好似一條河咁,我同家姐會摺啲紙船放。

白糖糕同齋滷味都有啲印象,但係應該阿媽都係唔俾買嘅~

打風,會用紅色膠袋加阿媽車衫嗰啲單嚟到放風箏~ (仍然都係唔會進出屋企門口)

交租,房屋署敲門交租,因為我要開住道門,終於有得踏出屋企走廊幾步,但係都唔會可以行得遠~

隔籬屋個仔係我阿媽個契仔,我好記得佢新年有$100利是,我哋兩姊妹只係得$20。(我係好唔鍾意我阿媽嘅)我仲記得嗰個人叫周仲廉~(當然冇晒聯絡啦)

子爵府

金黑街矇 發表於 22-8-20 22:10

我住十一樓,我記得十樓有個魚蛋檔,有時十一樓嗰lift要等 ...

年三十晚會有人派財神,老竇會比五毫子。

中秋節係唯一一晚有得出走廊玩,要儲定好多汽水罐、汽水蓋、大規模啲可以月餅盒,煲蠟!成條走廊着晒火嗰種!因為我嗰時唔識劃火柴,成日要搵隔籬左右玩緊火嘅小朋友借火

我記得阿媽痞喺廁所劏魚,我就企喺廁所門口背乘數表~

夜晚8:00會有人大叫「倒垃圾啦Ray」大家就會將啲垃圾放出去走廊~

子爵府

1.伯伯孭住兩個冰箱逐層逐層叫賣雪糕、鹵水雞腳雞腎(我哋經常搵定散銀等佢嚟,第一時間跑出走廊買)、賣衣裳竹(即場在走廊幫你鋸短)
2.夜晚落樓下一打開升降機門就係雲吞麵檔,佢哋夜晚十點後就推手推車入大廈,擺枱櫈掛燈胆做生意,好懷念冬天同我爸爸搭升降機一落樓就坐低宵夜

伯爵府

住七層樓冇lift 公屋
但全層差唔多知每戶姓咩
小朋友大時節及暑假會一齊玩
大家都基層但守望相助。
後來有d抽到居屋搬走
有d 移民, 有d 買私樓,
總算活得不錯。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

中秋煲臘

伯爵府

anpanmenbaby 發表於 22-8-20 18:42
同1層既小朋友會齊齊係大堂玩,跑步,捉迷藏,踢波,123紅綠燈,總之每日都好熱鬧,嘈都死但冇人會投訴,仲 ...

123 紅綠燈 過馬路要小心!
細個最鍾意玩呢個遊戲

伯爵府

babemom 發表於 22-8-20 22:24
1.伯伯孭住兩個冰箱逐層逐層叫賣雪糕、鹵水雞腳雞腎(我哋經常搵定散銀等佢嚟,第一時間跑出走廊買)、賣衣 ...

乜嘢係衣裳竹?

大宅

girlbear 發表於 22-8-20 17:33
會上樓叫賣--白糖糕/西米糕
仲有磨較剪鏟刀 (細個覺得呢個把聲好驚, 必定關門) ...

仲有叫"衣裳竹"

大宅

住6樓,自整水袋掉落街,又試過用繩綁住膠袋當風箏放出街飄

大宅

anpanmenbaby 發表於 22-8-20 18:42
同1層既小朋友會齊齊係大堂玩,跑步,捉迷藏,踢波,123紅綠燈,總之每日都好熱鬧,嘈都死但冇人會投訴,仲 ...

我地叫果度做"大地", 星期六,日d 亞媽就約定腳打麻雀,小朋友約腳去大地玩,好開心架

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

年三十晚有人 敲門叫接財神
新年有舞獅 逐家逐戶拜年
好熱鬧
平時下午就同隔離左右d鄰居玩
夠時間就返屋企食飯
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

大宅

Rita 發表於 22-8-20 20:49
我住舊式公屋, 好長條走廊, 隔離左右唔關門, 細路你來我往, 借糖借油, 鄰里關係好. 冬天會有人擔糖水來賣, ...

係呀!個女人個 style 同個袋我仲好有印象

男爵府

回覆樓主:

一年總有一次定兩次,比阿媽捉落樓陪佢睇大貨上車真人粵劇show

間中又會有木隅劇表演

大宅

Ivan媽 發表於 22-8-20 20:49
夏天時,以前冇冷氣,所以家家戶戶夜晚都會打開大門瞓覺,只會响鐵閘度掛塊布遮中間位置
...

仲有一塊板放閘既底,防塵同老鼠入屋。所以返屋企通常係開鐵閘之後跨過塊板至入屋

子爵府

meowmeow34 發表於 22-8-20 22:35
乜嘢係衣裳竹?

舊式公屋窗曬衫的晾衫竹,即三支香晾衫果啲!

複式洋房

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章

金黑街矇 發表於 22-8-20 22:10

我住十一樓,我記得十樓有個魚蛋檔,有時十一樓嗰lift要等 ...

洗走廊同交租同我情況一樣 ,以前打風真係好大陣仗,我估可能冇咁多高樓大廈,我地住12樓,落波浪形的防風板再條粗角鐵,打風最期待開罐頭
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sakura888 發表於 22-8-20 17:29
我突然間諗起,我細細個 (幼稚園) 嗰陣,係比人湊的。嗰時住蘇屋村,我記得成日傍晚會有個伯伯推住架木車仔 ...

幢樓下面個公廁,離遠聞到陣味
(牛下)

侯爵府

我都係 仲有打排球、康樂棋、跳橡筋繩.....好懷念!

伯爵府

Kc天長地久 發表於 22-8-20 21:59
哈哈,最鍾意趁啲師奶開枱,踎响鐡閘,逐戶一打眼色,就標落街,玩過不亦落乎
大家有乜食又交換,隨時媽咪 ...

係呀,仲可以喺人哋屋企打機。 隔離師奶 就好似 我另一個阿媽咁

首頁

尾頁

跳至