自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

佢哋真係好鍾意吸納做工廠嘅人材

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

快啲去實地睇下棵西生菜爛未

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Horsebbj 發表於 22-10-19 14:21
這批人本身有家底可以供他們去英國讀大學, 但現在去澳洲和加拿大讀大學都可以申請移民, 無需要揀英國
...

對啊,加拿大對香港去的留學生有救生艇計劃,澳洲有避風港計劃,英國參與競爭而已。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

clarawuwu 發表於 22-10-19 13:46
即係想引導後生要父母賣樓賣資產,俾錢佢哋過英國歎世界啦!又係謀住香港老一輩財產,進貢俾英國啦! ...

昨晚8:30套劇, 都有講獨子掉低阿媽去日本等入藉, 一聽到阿媽話將公屋加名就9秒9撲番嚟, 驚死蝕底

大宅

97後唔同上一代喎, 佢地點會涯. 但過得去父母有錢, 可以寄錢過去讀書,生活! 即係父母係香港賺錢, 子女在英國洗錢. 促進英國經濟

子爵府

英國人唔鐘意做低層工作,唯有靠輸入外勞,香港人就成為佢哋嘅目標。這個年齡層一係讀緊書,一係讀唔成書做低層工作。
英國經濟未來幾年都咁差,真係唔知點解要移民過去

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

話曬、香港比英國容易搵食、始終都係自己主場。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

boaangel 發表於 22-10-19 14:43
英國人唔鐘意做低層工作,唯有靠輸入外勞,香港人就成為佢哋嘅目標。這個年齡層一係讀緊書,一係讀唔成書做 ...

佢哋班人成日怕中國政府迫害、真係癡上腦、亦可能身有屎、要走。

正如香港人唔喜歡做看更、賣菜、清潔.......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

pauline_c 發表於 22-10-19 14:06
因為英國無論用邊種途徑入藉,都係5+1,配偶都係!BNO Visa 係其中一種入藉申請,所以同其他途徑一樣,5+1 ...

一直都知,不過用BNO方式算相對其他方式,較為「無門檻」咁俾佢哋喺呢段「5+1」時期「居留、工作」,當買一個希望,BNOers已經覺得係恩賜!希望佢哋申請成功,無謂留喺中國香港眼冤啦!

伯爵府

hct300 發表於 22-10-19 12:00
英國正式修改移民條例,容許1997年7月1日或之後出生、父母其中一方持有BNO的18歲以上香港人,申請BNO簽證, ...

咁幾方便喎,唔洗成家去捱,可以先send仔女去讀書夠18歲咪自己申請,父母繼續香港搵錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

capricornbb 發表於 22-10-19 14:45
一直都知,不過用BNO方式算相對其他方式,較為「無門檻」咁俾佢哋喺呢段「5+1」時期「居留、工作」,當 ...

我答48樓啫~

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

pauline_c 發表於 22-10-19 14:50
我答48樓啫~

我知你答緊48樓,想講同傳統方式移民,BNO個分別咪就係呢度

水晶宮

mother904 發表於 22-10-19 13:24
是的,但剛上網查了些資料,看到「一般而言,只要你在每稅收年度(4月6日至來年4月5日)於英國逗留多於183 ...

但不是稅務居民攞嘅福利又是不是有分別呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Kmee@@ 發表於 22-10-19 14:23
仲有麥當當,送餐呀!
我見有個阿媽推自己個小朋友去做麥記,仲話可以學嘢,幾自豪呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

TingTing 發表於 22-10-19 12:27
時代精英,曱甴要抵得冷

曱甴怕熱,要求商場開冷氣斗爭.....

伯爵府

回覆樓主:

bnoer大把人才又肯捱,英國梗係搶啦,好多工種需要佢地

翡翠宮

畀面勳章

Cheddar85ang 發表於 22-10-19 14:56
但不是稅務居民攞嘅福利又是不是有分別呢?

呢層就真係唔知,冇研究過。

不過希過後生一批的人如果想申請,最好做好研究,清楚所有條例先,否則好似鄭丹瑞咁因為移民幾乎破產,又要回流番黎先呻笨就好無謂。
日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

capricornbb 發表於 22-10-19 14:53
我知你答緊48樓,想講同傳統方式移民,BNO個分別咪就係呢度

傳統方式移民有錢個班最快 2 年攪掂,洗鬼 5 + 1 咩 班 BNOer 到第 5 年時,應該會俾英國佬叫佢地走

投資 200 萬英鎊 -> 5 年就攞到永久居留權
投資 500 萬英鎊 -> 3 年就攞到永久居留權
投資 1,000 萬英鎊 -> 2 年就攞到永久居留權

capricornbb    發表於 22-10-19 15:12
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

真正嘅人材,去邊度都得啦!邊度好就去邊度,反正我見唔到英國有d咩有前景嘅朝陽行業發展緊囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Gud567567 發表於 22-10-19 12:37
應該是人財賣埋父母層樓, 帶埋身家進貢父母留港申請公屋,攞公援 ...

首頁
23456...9

尾頁

跳至