自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

公爵府

牛年勳章

bmuimami 發表於 22-11-8 19:30
唔一定係儲住先第日結婚幫個仔㗎

4 年大學,約22-23歲, 讀埋Master 24-25歲, 30歲結婚, 俾5 年人工一半家用, 父母貪心嗎?

象牙宮

小mama 發表於 22-11-8 22:14

呢個真,但往往個男既思想就係想個女仔將來攞埋份糧幫佢

公一份婆一份供樓好正常,2個人供得無咁辛苦,唔無話完全唔比錢返自己屋企父母,但唔應該咁多囉!捱唔係唔肯捱,但都要顧及自己生活架,唔通2個日日餐餐捱2餸飯盒咩!好彩我同老公都後生結婚,老爺當年仲有返工,比又得唔比又得,因為結婚之後就有左了,頭2年一齊住,之後都自己顧自己了

珍珠宮

Ritzmary 發表於 22-11-8 20:56

肯定啦,個個月拎曬個女全份糧之後, 好似中學生咁每日派 ...

派零用?唔係掛,尊嚴何在

珍珠宮

CMMANDY 發表於 22-11-8 22:31
4 年大學,約22-23歲, 讀埋Master 24-25歲, 30歲結婚, 俾5 年人工一半家用, 父母貪心嗎 ...

我覺得比夠用就可,一半幾時都係多,後生要儲錢。。除非後生超大洗

子爵府

pomanlife 發表於 22-11-8 20:45
事實個仔結婚時父母乜表示都冇既亦有,就算以前比一半糧比父母都係應該的,到結婚還係要自己諗掂佢,買樓 ...
絕對系,會真系為仔女著想甚至會幫仔女買樓的父母都吾會收咁多家用,甚至會成日問下仔女夠吾夠錢洗,除非個仔女真系大花同,但文中個男仔明顯吾系,佢父母只系當佢系提款機

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

小mama 發表於 22-11-8 22:32
派零用?唔係掛,尊嚴何在

咁多年佢個女又接受到喎,記得頭一兩年佢個女話同同事夾錢farewell,佢叫個女唔好夾 ,不過都唔驚訝,因為佢從來都無自費出席活動,只會出席免費飲食活動

公爵府

牛年勳章

小mama 發表於 22-11-8 22:37
我覺得比夠用就可,一半幾時都係多,後生要儲錢。。除非後生超大洗

我自己都後生過, 當年阿媽話俾一半, 起初好聽話, 跟手加人工吾俾阿媽知,現代的孩子, 真是更醒目, 點會委屈自己

珍珠宮

CMMANDY 發表於 22-11-8 22:41
我自己都後生過, 當年阿媽話俾一半, 起初好聽話, 跟手加人工吾俾阿媽知,現代的孩子, 真 ...

有呢啲父母當然唔講人工佢聽啦,成個吸血鬼咁 我都已經冇講人工比我媽知

男爵府

回覆樓主:

可能比一半都係暫時性,比幾年咪等父母儲多D輕鬆退休,養到個字仔廿幾歲,攞返幾年都應份

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

rachel3088 發表於 22-11-8 22:04
依個真 識個男仔天真嬌成份糧上繳等呀媽俾返零用 結果到想買樓結婚時一去無回頭

現實都係咁話 依啲case真 ...

現實真係有唔少呢啲例子,如果家境困難有佢難處冇得好講,只可以話男仔孝順盡責;但有啲屋企基本上就唔係等男仔份糧開飯,男仔未結婚比一半家用都係佢要盡返自己責任姐,屋企話唔缺錢只係幫佢儲起,不過結婚時唔好話資助,問下個仔有冇需要幫手都冇,買樓更唔會幫,仲可以講冇能力買咪租囉(呢個都係事實,不過咁講都幾心淡,話晒畢業出黎做野就比左半份糧出黎,當比時就話儲,但需要用錢時唔好話比,一蚊都唔肯借)現實不過如此

子爵府

米豬蓮 發表於 22-11-8 21:46
佢搵3萬要比萬四仲可以儲6千,男仔父母真係識教仔夠孝順,我生女都明文中女家心態,隻仔係對我女好好既要我 ...
倒貼對方父母吾會感恩家,只會覺得我個仔咁勁,如果佢婚後仲系呢個開支真系好大問題,老人家本身有政府津貼,2老加埋有8千蚊,買野食飯坐車都有優惠,連睇醫生都有醫療卷,又吾洗返工多洗費。他們仲要收咁多家用,可想而知佢哋有幾大洗,酒樓成日見到老人家封利是比人。

子爵府

4 年大學,約22-23歲, 讀埋Master 24-25歲, 30歲結婚, 俾5 年人工一半家用, 父母貪心嗎 ...

係咪會幫個仔買樓先?
冇錢點結婚

珍珠宮

Ritzmary 發表於 22-11-8 20:35
男方父母梗係想第時新抱入住公屋,新抱兒子將全份糧奉獻畀佢哋啦

舊式父母真係會諗自己比少少錢買斷人地個女,人地個女賺幾多都係佢哋屋企

水晶宮

時代唔同咗,我做女嗰時係要俾一半阿媽,唔覺佢貪心,自己得一半都夠使,直至結婚,個數目就停咗,之後加人工都冇乜再加俾娘家。
女出世後養埋女,負擔重呀
到而家個女出身,自己知道物價,佢又搵唔多,我甚至冇問佢拎家用,但係佢自動俾,我又照收,梗係冇一半,意思意思咁啦
我同c6退休已經儲好,只係近一年幾大幅眨值有啲無奈
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

Huuu 發表於 22-11-8 18:50
https://beauty.ulifestyle.com.hk/girlstalk/love/24531/27%E6%AD%B2%E6%B8%AF%E7%94%B7%E6%9C%88%E5%85%A ...

婚前自己俾超過-半份人工,婚後父母俾-半樓$

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mimi199188 發表於 22-11-8 22:38
絕對系,會真系為仔女著想甚至會幫仔女買樓的父母都吾會收咁多家用,甚至會成日問下仔女夠吾夠錢洗,除非個 ...

今時今日樓價未必個個家庭有錢full paid ,如果只係爭十萬以內就上到車既,而男仔父母亦有現金,有已供完既物業係手,都唔會借住比個仔先,仲教個仔租樓真係無言

所以無論咩時候自己都要有一套理財管理計劃

彩鑽殿

brother4 發表於 22-11-8 22:55
婚前自己俾超過-半份人工,婚後父母俾-半樓$

4兄幾時結左婚?唔係還在尋覓四嫂中?

珍珠宮

mimi199188 發表於 22-11-8 22:50
倒貼對方父母吾會感恩家,只會覺得我個仔咁勁,如果佢婚後仲系呢個開支真系好大問題,老人家本身有政府津貼 ...

講起老人津貼,大時大節我比1000 蚊當利是我老豆,我老豆竟然話,又唔係個個月比!我心諗你個個月有幾千津貼,我比完家用仲想我個個月比1000 你
我中學時又唔見佢日日比飯錢我
諗起好激氣 ,之後唔再比1000,大時大節比500 算

子爵府

rachel3088 發表於 22-11-8 22:04
依個真 識個男仔天真嬌成份糧上繳等呀媽俾返零用 結果到想買樓結婚時一去無回頭

現實都係咁話 依啲case真 ...
我都識類似的,佢已經比一半糧阿媽,但個阿媽仲成日拉佢出去食飯,吾做飯,又系個仔比錢,仲成日呻話自己想去旅行,要個仔陪佢,當然旅費又系阿仔出,個阿媽仲成日話吾夠錢洗,所以個仔39歲都仲系單身。

littlefunpig    發表於 22-11-9 14:56

大宅

呢位伯母講抵讚,與其第日有乜唔愉快,消滅於萌芽狀態,保護自己人亦係放過人地。可能男主角第日先會明。

其實不論男女,絕對唔可以同有家累的在一起,如果結左婚仲要應付另一邊家累,咁你幾努力都改變唔到生活質素,你賺多d,d家累就會覺得你可以付擔多d,咁你努力付出黎做乜。如果有下一代仲大鑊,你d錢要分部份應付家累,唔可以全部用黎培下一代,於心何忍,更加唔可以準備自己養老。

發覺另一方有家累,只可以說有緣無份啦,盡快抽身。

首頁
23456...25

尾頁

跳至