自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我都試過有人轉錯錢比我,我自己真係唔知,佢突然whatapp我,我真係以為係騙子嫁,佢好聲好氣有唔係大數,我隔左1星期睇左無問題先過返比佢。
坦白講,如果佢當時凶我,我會報警先囉,仲會要求賠償返我浪費左嘅時間同車費 無啦啦話入錯,真係唔知佢會唔會用左我號碼去收錢又唔寄貨,1陣成個BK都post曬我號碼,錢又過返比佢,味好大鑊
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

回覆 ztip 的帖子

咪係, 如果有人咁同我講, 我會cut線+block

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

vincat 發表於 22-12-9 10:06
回覆 ztip 的帖子

咪係, 如果有人咁同我講, 我會cut線+block
我都係咁話,報米報囉,大家跟流程做野囉。
麻煩緊人仲要咁惡。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

我係黃太 發表於 22-12-9 01:19
希望唔好有人轉錯去我度,咁麻煩!!佢真係黑仔,小心d啦你

我試過未瞓醒早餐時轉錯100蚊想入自己支付寶但轉錯比人,銀行查到對方是Tag n go收錢,對方set 左拒收wsapp ,只肯聽過一次電話,對方話自己無用轉數快,之後都無再追,如果大額真係好煩,其實好多轉數快是自動生效

水晶宮

AC117 發表於 22-12-9 10:21
我試過未瞓醒早餐時轉錯100蚊想入自己支付寶但轉錯比人,銀行查到對方是Tag n go收錢,對方set 左拒收wsap ...

轉數快要登記,唔會自動生效

男爵府

下次FPS記住對名...

公爵府

2024年龍年勳章

bonbonyy 發表於 22-12-9 00:46
係囉!咩世界,自己錯仲兇人哋,我係事主都唔會理佢,咪去報警囉!睇吓警察會點講!
...
話說,如果戶口無啦啦多咗錢
之後有人凶我
咁我可以報警保障自己嘛?

同埋我點知係咪嗰個人?
雖然話會SHOW全名,但係呢個年代亦必知對方全名

所以根本就要第三方(銀行)嚟搞

伯爵府

ddkaka 發表於 22-12-9 10:38
轉數快要登記,唔會自動生效

或者對方登記左都唔知,或是他謊言,但只是100,更難追

男爵府

回覆樓主:

多謝各位回覆.

已委託銀行同對方交涉好多次, 對方未有回覆, 所以銀行才建議我報警, 並非我一開始就要凶對方, 我講得唔清楚.

公爵府

2024年龍年勳章

bonbonyy 發表於 22-12-9 08:24
唔覺危險,我每次轉數俾人,都會對幾次,睇清楚資料先㩒制,幾千幾百都係咁處理!
我個個月都係轉數快交租 ...
唔好話轉俾人,轉俾自己都要再三確認

大宅

2024年龍年勳章

真係黑仔呀那人

男爵府

都係$600…追唔返既話咪當食左餐buffet

伯爵府

2023年兔年勳章

凌陵綾 發表於 22-12-9 10:56
唔好話轉俾人,轉俾自己都要再三確認

冇錯,我都經常會轉俾自己,由銀行acc轉去tap and go, 就算係100幾十,我每次都會望十秒以上,每個step對清楚先㩒制!
想方便就要小心,出錯就更麻煩!

伯爵府

2023年兔年勳章

jamiemeowmeow 發表於 22-12-9 10:48
多謝各位回覆.

已委託銀行同對方交涉好多次, 對方未有回覆, 所以銀行才建議我報警, 並非我一開始就要凶對 ...

deleted

伯爵府

2023年兔年勳章

jamiemeowmeow 發表於 22-12-8 21:33
fps 轉錯數, 已通知銀行幫我追. 但銀行覆返我, 話對家冇反應.

咁我而家應該点做去追番啲錢. 我有對方電話. ...

轉錯錢係幾時嘅事?交涉左幾耐而對家冇回應?

男爵府

147741 發表於 22-12-9 07:49
我係被轉錯數嘅人
一單3500,另一單5000
轉數比人唔係有名頭果隻字嗎?咁都轉錯比人,責任喺佢哋度

另外有機會第3方用你資料問財務公司借錢, 過數入你acc, 佢就同你講入錯錢要你轉返俾佢, 咁你見到acc真係多咗就過數俾佢, 但財務公司就追你債。

每次我過數俾陌生人, 直情cap埋圖叫佢confirm 埋個initial我先過數。 熟人/自己過數自己更加望下個名同電話,同埋大數會用$10先send 1次先,儘量用frequent payee/registered acc 過數

大宅

我記得之前有d騙案係先入三幾蚊俾你同你講話入錯數,跟住然後叫你轉返俾佢就會有晒你d資料,跟住騙案就正式開始啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jamiemeowmeow 發表於 22-12-9 10:48
多謝各位回覆.

已委託銀行同對方交涉好多次, 對方未有回覆, 所以銀行才建議我報警, 並非我一開始就要凶對 ...

我朋友都試過轉錯$俾人

對方起初都係冇回覆
經銀行之後先退,但都有寸佢下次小心啲,因為麻煩到人
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jamiemeowmeow 發表於 22-12-8 21:33
fps 轉錯數, 已通知銀行幫我追. 但銀行覆返我, 話對家冇反應.

咁我而家應該点做去追番啲錢. 我有對方電話. ...
太大意,可以取回?錢...幾多?

男爵府

bonbonyy 發表於 22-12-9 11:22
轉錯錢係幾時嘅事?交涉左幾耐而對家冇回應?

差唔多二個月

我都知係我大意, 麻煩到人.

而家想睇下点解決到. 希望大家比D意見.

首頁

尾頁

跳至