自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

子若 發表於 22-12-22 00:04
樓上d 人話可以

你跟返車房/公證行意見去做,上面有啲意見或者質疑,我不敢認同

大宅

我三年前俾人撞車尾,成個人chok 一chok , 我小朋友都嚇到喊,白車黎咗但冇去醫院,隔咗一日我背痛,再自行去急症室睇醫生,對方話只賠幾千,車房朋友介紹咗個律師我,最後警察告對方不小心駕駛,我整車就俾咗薦底費,對方保險賠左我醫藥費(睇咗2萬左右物理治療)加因背痛做唔到粗重野影響生活之類賠償total 大約10萬,我小朋友都有得賠$3萬,有人同我講我算賠得少!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

子若 發表於 22-12-21 18:41
上星期比架私家車從後撞我車尾,即時已報警。之後我番原廠報價,私家車車主唔肯私下settle,要claim 保險。
...

我新車落地未夠半年,4星期前俾小巴撞佢仲想 hit and run 我嚮住安追佢一段約 40米嘅路截停報警。佢認自己責任,想私了叫我去普通車房整,我唔肯堅持返原廠俾張單佢 8萬幾,小巴司機話 claim 保險。

因為我買左全保,喺未有審判結果前會claim 左我自己份保險先。發生意外到現在差不多 4星期,我都係早幾日先排到期去交通部落案。

Madam見到我手傷左仲打埋石膏,分分鐘落案起訴小巴司機不小心駕駛導致他人受傷。另外,madam 話至少等一年先有判決結果。而保險公司收到判決書就會去追返對家保險,仲會追返我已付嘅墊底費。而NCB 會再 adjust 返。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

子若 發表於 22-12-21 20:26
我架車要新年前先有得拎 成個月咁滯

我都係,太新未有 spare parts 要歐洲訂返黎 車已經入左廠 4星期+

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

子若 發表於 22-12-21 23:15
我買全保(好似,因為c6搞),不過有墊底費好似萬二。

保險佢哋識搞架啦!你自己都可以睇下cover note 係咪全保,個保費好大差別。

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-12-21 23:50
巴士,小巴唔得?一定要搭的士?
如果你日日天水圍出淺水灣,下午茶去沙田,夜飯去返 香港仔之後 再返天水 ...

我都想問

同埋當係公司管理層,都可claim公司,會唔會重覆claim左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

檸檬檸檬 發表於 22-12-22 08:22
我都想問

同埋當係公司管理層,都可claim公司,會唔會重覆claim左

佢問返我 有乜問題喎!
其實我都係有車之人, 有諗過如果比人撞咁會點 但冇諗過要CLAIM 人的士

已刪除用户

已刪除用户

翡翠宮

回覆樓主:

C6試過claim的士錢同租車錢,因為我地日日要送仔仔返學,架車係total loss,同埋我地係買全保。的士錢只claim左一程,就係發生意外後,仔仔要即時改搭的士返學。

子爵府

fong2005 發表於 22-12-22 09:31
補充一點
住處或工作地點零公共交通工具可達
你亦可claim的士錢

香港地有咩地方係零交通工具可達?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

子若 發表於 22-12-21 18:41
上星期比架私家車從後撞我車尾,即時已報警。之後我番原廠報價,私家車車主唔肯私下settle,要claim 保險。
...
分二樣野來做,1交由你車保做[問下佢可否同時代你索償你自己的士費用],如果唔得就小額錢債.

子爵府

20150618bb 發表於 22-12-22 10:44
分二樣野來做,1交由你車保做[問下佢可否同時代你索償你自己的士費用],如果唔得就小額錢債.
...

其實claim 唔claim 到,有需要就會打的,claim 到咪claim 囉,claim 唔到都費事煩,不過樓上有人話可以claim,咁我由今日開始就留晒d 的士單

男爵府

你買全保會好D, 自己保險公司會搞.

我試過幫老闆claim(三保)對方保險, 警方判對方不小心駕駛,
保險公司竟然話對方唔肯比墊底費唔賠錢,
跟住我去保監會投訴, 跟住就好快出支票了.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

子若 發表於 22-12-22 10:54
其實claim 唔claim 到,有需要就會打的,claim 到咪claim 囉,claim 唔到都費事煩
...
馬路上駕車真係小心,你好彩只是錢銀上無事就好

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

howmuch 發表於 22-12-21 20:23
點解咁多人話冇得claim的士費? 公證行會同你計埋,合理的士費係可以claim。
...

可以但通常claim 唔到,連索償個筆都要你八/九折

子爵府

20150618bb 發表於 22-12-22 10:57
馬路上駕車真係小心,你好彩只是錢銀上無事就好

好彩當時得我一個,小朋友唔係車上

20150618bb    發表於 22-12-22 13:17

子爵府

YuYuMother 發表於 22-12-22 10:57
可以但通常claim 唔到,連索償個筆都要你八/九折

係呀,agent 都話維修唔會100% claim 足,有折舊費
不過我個保險agent 話佢有客claim 埋的士都claim 到,叫我地留單。我個frd 仲叫我地租車,不過租車費用大,claim 唔番真係好蝕

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子若 發表於 22-12-22 11:03
係呀,agent 都話維修唔會100% claim 足,有折舊費
不過我個保險agent 話佢有客claim 埋的士都cl ...

你預咗冇咁快攪得掂。我當初俾人撞尾,四車相撞我第一架,搞來起碼兩年,因為最尾嗰㗎錯晒,但佢唔肯賠又冇通知自己保險公司。到後來我保險經小額錢債要佢上庭,佢先通知保險公司同我保險公司傾。

最後九折賠錢連我墊底費。NCB雖然退返、但保費都計左loading. 成件事我無辜㗎第一架,算,當破財擋災

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

fong2005 發表於 22-12-22 09:31
補充一點
住處或工作地點零公共交通工具可達
你亦可claim的士錢

唔一定零公共交通工具去計
係要睇你架車既作用係咩用途

PS: 九龍塘屋苑(係又一城隔離)去葵涌, 每日來回係CLAIM足

首頁

尾頁

跳至