自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

珍珠宮

唔生就經歷唔到過中的喜與樂, 所以我建議生一個, 始終女人過了生育年齡, 想生都生唔到

洋房

sn0629 發表於 23-1-2 07:54
你老公話生唔生都得先得人驚,你生了出來,小朋友難湊時,佢肯唔肯負責任幫手湊/教㗎?
...

其實我都有咁嘅憂慮
佢對我好好,而且大多時間都在家工作,佢話可以幫手湊,但男人始終無耐性,我亦覺得佢而家未必明白湊仔有幾多野煩
另外一方面,佢阿媽細個對佢唔算好,我驚對佢育兒方面有影響,當然佢心知佢阿媽嗰套係錯

男爵府

好個人,我自己對住小朋友真心覺得好幸福,無後悔過

洋房

yauchuchu 發表於 23-1-2 07:56
生咗兩個,覺得好幸福開心,小朋友既愛係對你全心全意,上到中學又變咗朋友咁食飯行街
身邊大部分couple都 ...

係,我有朋友無得生,睇見其他人嘅仔女好恨有,慢慢仲夫妻關係變差…可能兩個對厭左?我都唔知

侯爵府

anna59 發表於 23-1-2 06:55
吾生
生仔會破壞婚姻,生仔會衍生好多問題
生仔就可以見到老公真面目,多數等仔女長大,就中年離婚 ...

你講出事實

珍珠宮

ckmlll 發表於 23-1-2 08:31
你同我媽媽差唔多年紀,我想生嘅其中一個原因都係因為媽媽
爸爸以前長年外地工作,媽媽個世界好似得返我同 ...

你好乖呀
其實媽媽係好錫你地,生你地出黎就預左一定要愛你地一世,亦希望仔女嘅人生都如意,唔想佢地辛苦,就係咁先要諗清楚先好生。唔係話後悔, 但如果有得重頭再揀,呢個年代,當然揀冇牽冇掛自由自在嘅人生。

子爵府

生小朋友會唔會令佢受苦埋怨多過享樂,相信都冇人會答到你架啦,如果係我會參考返自身同各人經歷,再決定

洋房

20162016 發表於 23-1-2 08:29
‘我話驚生左無錢養,佢話生左自然有’,自然有嘅意思係咩?生咗就冇彎轉
...

佢話會努力d搵錢,佢呢行肯做其實都可以搵多D,但到時佢嫌唔嫌辛苦就唔知了

公爵府

ckmlll 發表於 23-1-2 03:42
我今年33歲,結左婚兩年。
老公從來無迫我,話睇我意願,甚至話唔生都得,如果一定要我揀,其實我都想生, ...

有左就生,以你個年紀都吾係話有就有,建議你試到35,無就吾要。

男爵府

aquamarine1030 發表於 23-1-2 05:17
我有兩個,比我揀過,唔會生
人越大,越覺得做人其實是苦中作樂,亦睇到自己和對方,以及雙方家族中嘅人, ...

同感。
如果細仔不是SEN嗰話,可能我就唔會後悔。
依家只有無止境嘅憂心……

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mcs74 發表於 23-1-2 06:07
生小朋友真係好大犧牲,投入好多金錢精力同健康,重要犧牲好多野!分分鐘命都短幾年。
懷孕時遇到各種不適 ...

冇錯,生完人生時間9成比左小朋友,冇自由,琴日我又打鬧我仔,假期咁多日功課都可以咁多未做

不過我冇後悔,生仔預左,佢充實左左我生活,雖然激心,成日打鬧阿仔(非虐兒嗰隻打),但原來從99口中得知,阿仔最鐘意媽媽!

Anyway, 生仔預左多左金錢支出,更多的係時間支出,要非常愛小朋友才好生

水晶宮

RoseRosa 發表於 23-1-2 08:55
同感。
如果細仔不是SEN嗰話,可能我就唔會後悔。
依家只有無止境嘅憂心……

所以我覺得你哋呢啲父母好叻,個心好強大,當然,你可以講一句「唔頂硬上都唔得啦」,但事實唔係個個都頂得住

子爵府

ckmlll 發表於 23-1-2 08:49
係,我有朋友無得生,睇見其他人嘅仔女好恨有,慢慢仲夫妻關係變差…可能兩個對厭左?我都唔知
...

其實生一個壓力唔大, 我都係生一個, 貴有貴養, 平有平養。 我從來冇後悔生, 有左小朋友生活好唔同, 但真係好開心。
我老公成日講笑話, 如果唔係生左個仔, 娶左老婆, 佢都可以買多幾層樓。 但事實係, 佢真係勁錫個仔呀。

洋房

gilgilgilgil 發表於 23-1-2 08:32
你老公冇意見、即係唔特別鍾意小朋友、生完佢未必會好積極幫手、未必會好愛佢哋、到時你感覺唔會好受

仲有 ...

我感覺佢係鐘意小朋友,只係唔會迫我生,但佢係大細路,我驚佢只係鐘意同小朋友玩(佢朋友d仔女都好鐘意佢嘅,因為好玩),湊仔嘅辛苦佢未必理解
有四大長老,但我唔打算俾地湊,佢地仲健康,間中幫手都仲可以

大宅

回覆樓主:

做乜自找煩惱,唔生咪少樣野煩囉。大部份jm都後悔生,因為知道過程辛苦,以過來人身份話比你聽。

侯爵府

ckmlll 發表於 23-1-2 08:31
你同我媽媽差唔多年紀,我想生嘅其中一個原因都係因為媽媽
爸爸以前長年外地工作,媽媽個世界好似得返我同 ...

如果你有感做人是苦的、更要考慮清楚

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ckmlll 發表於 23-1-2 03:42
我今年33歲,結左婚兩年。
老公從來無迫我,話睇我意願,甚至話唔生都得,如果一定要我揀,其實我都想生, ...

我有兩個仔,第一個仔26歲生,之後33歲再生。如果俾我再揀,我諗我晤生同埋晤結婚。

慶幸早左生仔,我大仔都大學,細仔都初中,可以搵返自己時間做自己喜野。我都好錫兩個仔,斷左兩次無做野,搏晤返個scale,好彩而家搵到份工,做返自己鍾意既野。做全職媽日子只係圍住做功課,溫書,煮飯,帶去興趣班,帶亞仔周圍去,而家諗返真係怕怕,個時都係頂硬上。除非你真係好鍾意細路仔同有足夠體力。

大宅

ckmlll 發表於 23-1-2 09:01
我感覺佢係鐘意小朋友,只係唔會迫我生,但佢係大細路,我驚佢只係鐘意同小朋友玩(佢朋友d仔女都好鐘意佢 ...

我係爸爸,我睇你一樓留言巳經想講,你老公其實想有小朋友,但驚比壓力你。

生唔生都可以後悔,生唔生都可以夫婦關係變好變差,平有平養貴有貴養,如果生就行條生而幸福快樂的路,唔生亦都係,完全取決於自己。

子爵府

Yukyuk 發表於 23-1-2 07:39
https://www.harpersbazaar.com.hk/lifestyle/8-things-to-learn-from-motherhood

fyr

非常同意引文
陪著孩子成長,自己也成長(不是“長大”)

侯爵府

ckmlll 發表於 23-1-2 09:01
我感覺佢係鐘意小朋友,只係唔會迫我生,但佢係大細路,我驚佢只係鐘意同小朋友玩(佢朋友d仔女都好鐘意佢 ...

我C6都係長吾大嘅、到D細路小學、佢已經越嚟越唔想同佢哋玩、只想有自己me time;更加唔會管教、叫佢教功課仲慘

所以都好睇個男人有冇足夠責任感、係咪夠成熟

首頁
23456...22

尾頁

跳至