自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

樓主,你EQ好高,咁既工人都忍到咁多年,俾我一早炒咗佢了!真心接受唔到個工人係屋企咁多要求,坦白講佢係菲律賓生活會日日用熱水洗野嗎?加上對住客人都黑面,完全唔俾面主人,佢冇收人工做野的嗎?

同意你叫佢唔駛返黎啦,咪以為冇咗佢唔得咁,工人工作其實係手板眼眼見功夫,更何況有鐘點可以幫手!祝福樓主有新開始!

伯爵府

我覺得40日假冇問題始終咁耐冇番,但要你安排埋的士就有少少唔知自己身份。樓主話俾長期服務金即係至少喺香港4年,咁都唔識搵路咁不如留番喺菲律賓。

別墅

回覆樓主:

一個字

珍珠宮

呢啲工人一早換啦!今次你可以乘機換

大宅

回覆樓主:

樓主,其實係我地太好人,處處覺得為對方着想,唔好意思等等..但事實上話俾我哋聽唔需要,大家各不拖欠就ok

如果你搞得掂小朋友接送、煮飯其實已經唔係問題,

掃地拖地依家有機械人丶洗衫有時洗唔切就攞落去洗衣舖丶亂就慢慢訓練小朋友自己執嘢斷捨離

最緊要係唔使自己受黑面之苦'又可以慳錢,心情都開朗啲

要炒佢唔使唔好意思,你比足錢佢佢冇問題㗎,佢點你做嘢、問你攞的士錢都冇唔好意思啦

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

slowlycat 發表於 23-1-5 03:58
佢好似食硬你咁,我係你就換過個!

係!

男爵府

whyyou 發表於 23-1-5 07:50
嚇死我,一睇四個人十工人,原來係四個人+ 工人

haaaa 加

侯爵府

2024年龍年勳章

反正機票都買咗回程
點都等佢返黎先炒
一個月通知長期服務金計清楚
一邊錄影搵埋見證人簽名作實
佢都要執晒私人野
千祈唔好叫佢唔好返匯錢俾佢免拗數

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你個究竟係工人定家婆? 家婆無辦法要忍, 工人我一早炒咗。
我有事要工人坐的士嘅, 寫定地址比工人比的士睇。 使乜咁巴閉。

不如你揸車去接佢, 同佢攞埋行李。 咁耐無返, 多行李, 要坐頭等40kg行李, 夠巴閉未?

子爵府

2023年兔年勳章

樓主,如果小朋友年紀夠大可以自己返學,不如請鐘點算啦

大宅

樓主太好恰,10年姐姐好多都唔會主動辭職怕冇長期服務金,佢會唔會臨走前想博妳炒佢拎埋長服走人呢?只要妳忍到佢就會-直惡化落去迫妳炒佢

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

magiccandy 發表於 23-1-5 07:39
我工人退休了幾個月,仔女又大個,所以簡單家務而家我都自己做,無外人在家係好輕鬆㗎,又慳錢,建議你添置 ...

珍珠宮

回覆樓主:

好耐無見樓主,我都無姐姐近一年,係困身,兩公婆想出街時要麻煩屋企人,但其他都攪得掂,小朋友自理又好左

如果攪得掂就唔要啦,每月慳咁多,態度又唔好,搵鐘點都有so

大宅

呢啲俗稱老seafood, 有啲真係比較有錢人啲工人有時反而冇咁多麻煩嘢,朋友屋企好大,兩個工人,屋企地下要一條頭髮都冇、又要抹車,又要放狗..食飯open kitchen,見工人唔到㗎,因為星盤一定要遮住佢高度..聽落都好地獄啦,但係又冇嘢喎,亦都冇額外加錢俾工人,就係要咁做,唔做就請過一個

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

virgokaren 發表於 23-1-5 04:00
我沒有姐姐 38 天,今天巳是第 30 天。
我都有 80% 你的 feeling。
感覺慳左好多,同埋好自由。

我個放37日,今日第34日
全家都期待佢返(我哋有執屋但每日花太多時間在家務上,日日得閒坐低都12;00好攞命

For樓主case,佢個姐姐公主病得緊要,既然樓主覺得俾長服都無所謂,咁換人啦!做咗十年話唔識出機場都講得出口,好離譜

珍珠宮

回覆樓主:

唔要佢啦,請鐘點好過!
遲下全日制又舒服。不過要諗放暑假,復活節等,邊個睇住小朋友

子爵府

我果時候疫情剛開始時候,姐姐話唔做。。。。走左後我都覺得屋企空氣好好多。。。

子爵府

回覆樓主:

淨係水電由7500變2500已經可以叫佢唔洗返來。

子爵府

哈比 發表於 23-1-5 07:47
同一工人用咗6張約
剛剛7月暑假決定唔用工人
冇工人之後, 即時屋企寧靜舒服晒
睇完妳講嘅就想起:風雨過後有彩虹。

侯爵府

2024年龍年勳章

我會炒佢, 太公主病

首頁
23456...11

尾頁

跳至