自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

yoyo123 發表於 23-1-9 13:34
唔知高興定失落
有壓力,成日怕會中
離第三針已經一年,只想打科興,但未有二代,大家有冇打第四 ...

禁止訪問

子爵府

kakachopper 發表於 23-1-10 21:35
你表達能力差可以認㗎,冇人取笑你
多練習使用討論區,加油啦

討論區要看上文下理咁簡單的道理都唔懂,仲好意思說人表達能力差。

珍珠宮

2023年兔年勳章

唔知高興定失落
有壓力,成日怕會中
離第三針已經一年,只想打科興,但未有二代,大家有冇打第四 ...

純粹答標題:我

子爵府

我媽3針科同工人3針復未中,媽有長期病少出街,工人隔日去街市都唔中,堅厲害.
所以我覺得體質先係主要因素

男爵府

就算比你真係中過,都可能會中第二次、第三次,要擔心得幾多次?身邊都幾多人無防疫都唔中,日防夜防嗰啲反而中兩次
「換個角度,自然有出路。」

子爵府

回覆樓主:

唔驚中,只係唔想喺唔適當嘅時候中,唔想新年流流咁囉

伯爵府

呢個病呢100年都會一直存在,係咪要擔心到死個日?

伯爵府

唔知高興定失落
有壓力,成日怕會中

一樣。1年前打第三針科興。
有點掙扎打唔打二價好,怕打完手臂痛。
聖誕前屋企個工人中咗,嗰陣細路又放假,我仲以為咁好彩,在適當時侯中一次,點知無中到。

子爵府

2018復活節勳章

Siqing 發表於 23-1-9 22:55
一樣,離第三針一年了,又唔中,有少少壓力

我同你一樣,第三針已經打左一年,未中。

見呢兩個月又開始有同事,親人陸續中招。仲有開關,於是的起心肝,上星期打左二價了,手臂痛左幾日,真係痛過上三次,但而家感覺安心左,可以做嘅做哂,水尾先嚟中都無辦法了。

伯爵府

親子王國15週年勳章

Chunyan 發表於 23-1-11 20:39
討論區要看上文下理咁簡單的道理都唔懂,仲好意思說人表達能力差。
原來自己想回應一句就quote晒人哋成個留言反而怪其他人理解能力,果然你啲表達能力真係幾不知所謂

伯爵府

親子王國15週年勳章

hasting 發表於 23-1-11 21:11
唔驚中,只係唔想喺唔適當嘅時候中,唔想新年流流咁囉
呢點好掙扎,每到新年啲人都唔想入院唔想睇醫生,反而少咗人爭quota,但老實講真係唔想第一日就中,如果真係要中最好假期尾二或者最尾嗰日

子爵府

kakachopper 發表於 23-1-11 22:01
呢點好掙扎,每到新年啲人都唔想入院唔想睇醫生,反而少咗人爭quota,但老實講真係唔想第一日就中,如果真 ...

所以我拒絕咗年25之後嘅飯局我都推咗,要食就呢幾日,其他順其自然

公爵府

回覆 yoyo123 的帖子

仲未中,準備打第四針科興。

大宅

唔知高興定失落
有壓力,成日怕會中

我老公未中

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

全家未中,娘家中曬
---生命無價,請支持領養---

子爵府

kakachopper 發表於 23-1-11 21:55
原來自己想回應一句就quote晒人哋成個留言反而怪其他人理解能力,果然你啲表達能力真係幾不知所謂
...

其實你睇返就算quote晒人哋成個留言都只是得嗰幾句,連幾句中文都讀睇唔明? 不是嗎?咁無能?

再說,搭嘴的就唔好多多意見!

我quote 樓主的話其實是想回應樓主,quote讓佢方便佢知道我回佢那句。 無端端來個九唔搭八嘅阿嬋加把嘴,加把嘴真係唔緊要,但你連幾句中文都睇唔明唔關我事,唔認自己能力低,仲多多意見。
其實談話對象本身不是你,搭嘴仲期望別人cut減quote來就你閱讀力,請不要這樣自我中心。

下次再睇唔明可以問下朋友,不過相信像你這像的人都唔會多朋友

伯爵府

親子王國15週年勳章

Chunyan 發表於 23-1-12 21:04
其實你睇返就算quote晒人哋成個留言都只是得嗰幾句,連幾句中文都讀睇唔明? 不是嗎?咁無能?
咦?自己一開始講說話誤導人原來就可以屈人哋理解錯誤
原來你真係唔識使用討論區,留得言但又縮埋喺個龜殼仲要限定邊個可以回,不如你自己開個討論區咪可以自己話事囉,好似你呢啲大嬸又要誤導人畀人問吓又發爛渣仲要用精神勝利法真係好好笑呀,係講你呀大嬸
不要自我中心呢句回返畀你啦,又要用討論區又要唔畀人覆咁霸道,至叻係你呢啲表達障礙又唔識討論區禮儀嘅生番啦
我睇你唔只唔多朋友,直情冇朋友添呀

禁止訪問

子爵府

kakachopper 發表於 23-1-12 21:12
咦?自己一開始講說話誤導人原來就可以屈人哋理解錯誤
原來你真係唔識使用討論區,留得言但又縮埋喺個龜殼 ...

我回應樓主的話想佢唔洗咁擔心,你理解錯不同意而搭嘴我可以理解。 插嘴唔緊要,討論區大家理性討論,我之前建議先睇上文下理,你話我唔cut quote表達唔清楚。其實樓主的話只有兩句,不是千字文,我完全唔覺有人會睇唔明,加上我本只是想回樓主,閱讀的對象是她,真沒想到居然有位阿嬋,咁認真看,但可惜沒閱讀能力又沒思考能。誤導了一位阿嬋,真過意不去。

不過,自己理解唔到我都沒法幫你,水平太低都幫唔到太多。資訊發達,睇嘢時要看全面,要學習分析,唔識思考咁就易畀人誤導。 這世界大把文章都是好難明,難道睇唔明就可以說成作者表達能力不足?

說到禮儀方面,插嘴本身就不好,但這我可以接受。請搞清楚,一開你始就曲解別人的意思,而且很不客氣。我看得出你文化不高,我解釋你明白看討論區要看上文下理,又唔願意接受自己睇唔明的事實。沒文化也要學好品格,仲喺度嘈,以上行為,看來不懂禮儀的是你

首頁

尾頁

跳至