自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

麟媽媽 發表於 23-2-7 15:09
其實每個國家都有好多呢啲人㗎,尤其福利國家添,加拿大都大把啦!以前我有個Auntie租咗個Basement俾一家 ...

認同你嘅睇法,呢啲好吃懶做嘅人唔係對手

伯爵府

ahpoo 發表於 23-2-7 13:19
好窮咩?點解我覺得一直以黎移得過去加拿大既家境都唔錯?你睇幾多藝人過果邊。
...

一批批。而家果批同早期藝人移民拿多個身份,而佢地大部分回港不同

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 14:26
我都同意香港本身幾好,食又方便,但而家政府政策好大問題,入咗太多低端人口,勞動人口不停減,呃公屋呃 ...

但起碼你有些錢可以去私家,選擇亦都比較多。外國哋私家貴得來,又少,設備又簡

人工低、稅高,其實高端人士真係比較少移民,反而中或下走得比較多

男爵府

RoseRosa 發表於 23-2-7 14:58
本身係高端人才,肯留低拼博嘅,點會冇機會?

唔係無機會,不過好嘢一樣會多人爭
而且每個人追求嘅嘢唔同,高端嘅去到邊都會係高端,而佢哋想要嘅生活環境香港未必有

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 14:02
係,好似英國,你要去至少要有筆錢,證明可以支撐到某個年期嘅生活開支,先會比你去,初頭冇任何福利。唔 ...

香港褔利太好

珍珠宮

tequiero_ic 發表於 23-2-7 15:22
香港褔利太好

香港福利真係要好好檢討,多探討外國多個福利國失敗的原因,真係要好好研究英國

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

好多同事resign 過去讀書
仲remote 出香港人工

男爵府

麟媽媽 發表於 23-2-7 14:31
我覺得做好自己就夠啦,嗰啲低端人口都影響唔到我,佢唔會要我嗰啲資源,我又唔會要佢嗰啲福利。
...

恕我唔同意你既諗法

當社會低端人口增加,政府資源就會傾斜俾呢類人(提供住屋、福利),忽略長遠發社會發展(例如啟德靚地用黎起臨時公屋,破壞原本規劃;住5年就拆,個度要洗好多錢)

而且香港面對緊人口老化問題,如果再唔鼓勵生育/ 吸引年輕人黎香港,成年勞動人口一定會受壓,咁咪影響到你lor

Bambi    發表於 23-2-7 15:35

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bbc2018 發表於 23-2-7 15:19
但起碼你有些錢可以去私家,選擇亦都比較多。外國哋私家貴得來,又少,設備又簡

人工低、稅高,其實高端 ...

所以有人問我,我啲朋友多唔多移民?講真,真係冇乜。我哋呢啲中年人,而家叫做收成期啦,好多都高薪厚職,移乜鬼民?而家搵到錢,仲唔搵多啲預備退休?我有啲朋友本來就係加藉,老公已經退休年齡,都唔諗住返過去,日日數花冧咩?冷天又冇人鏟雪,一陣整親腰骨,攞苦嚟辛。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 15:09
影響到架,好嘅老師走咗,叻嘅醫生走咗,政府醫療排耐咗,政府要照顧下層派福利,打工仔免稅扣減都會少咗 ...
Agree with you!
唔好以為自己唔住公屋、唔攞福利、無細路就無影響,根本政府資源頃斜緊,長遠影響物價、治安、老人福利同就業機會

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

starry_night 發表於 23-2-7 15:14
你小心俾人圍,bk jm 最憎d人攞到外國護照之後回流

佢地成日講 “走左就唔好再返黎”

我係97年前走,
當年不知97後香港會否變天,樓市冧、股市冧, 才要避險.
第一輪移民潮有部份( 非全部)只是wait and see態度, 外國護照只是買個保險.

97後幾年,和我差不多時間移民各國家的親友,9成9已回流...ie.只係買份保險

孟晚舟都有加國及中國護照啦,
唔通中國人因此唔歡迎她回中國?

bk叫移左民“唔好返來”, 是講緊唱衰香港、唔認自己係中國人、要殺人放火去革命, 否則呼吸唔倒那一批人
( 不包括對香港教育制度不滿, 因此為子女去外地升學而移民那一批)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Bambi 發表於 23-2-7 15:33
Agree with you!
唔好以為自己唔住公屋、唔攞福利、無細路就無影響,根本政府資源就頃斜緊,長遠影響物價、 ...

我都同意,唔受影響嘅係上晒岸,隔岸觀火

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-7 15:45

伯爵府

加國係適合退休移民既國家, 地方大, 空氣好, 但如果青年人去打拼就唔係好岩喇, 工作機會少, 大部分都係基層工作多, 依家物價又高, 好難儲到錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 23-2-7 15:38
我都同意,唔受影響嘅係上晒岸,隔岸觀火

當你收得多難民/低端,人窮志短,成個大環境都會改變,當治安都差咗嘅話,唔好以為可以獨善其身

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Jasmine-4711 發表於 23-2-7 13:52
縱使大學畢業幾年, 過到去大部份人只是找到低薪職業, 只有少部份幸運的可做番本行, 例如護士

外國人 好少肯做護士
要搬大肥佬

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 15:49
當你收得多難民/低端,人窮志短,成個大環境都會改變,當治安都差咗嘅話,唔好以為可以獨善其身
...

特別係政策傾斜,就唔止人民質素嘅問題,好似雪球咁,每況越下。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 23-2-7 14:29
我都覺得係,我屋企人分布喺世界各地啊,只要自己過得開心搵到食,夠錢洗度度都係好地方。
...

非常同意

男爵府

...

未燒到埋身就無事 到時影響到佢地希望佢地唔好怨

侯爵府

環保接龍勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 15:03
唔係廉價勞動力,而係個個都想向下流,唔工作或出現金糧,唔駛交稅,但住公屋,要派錢派福利,表面收入少 ...

同意..
朋友餐廳請人,
廚師1000/日.
清潔80/鐘.
仲要現金出糧.
跟本肯做工就唔會窮
到老時連MPF都無,
個個都等攞生果金.
有時睇人移英/移加,
香港咁低稅率都多多埋怨.
移民後稅率成30-40%,
利息/炒股/遺產都要俾稅.
人工又少大截.
唔帶大大筆錢,真係唔好諗移民.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

...

人窮志短?呢個我又覺得真係。可能有人話我已經好大年紀,隔岸觀火咁,而係點解而家啲人好羨慕低端人士呢?我嘅上一代以至再上一代,都希望一代一代改善,點解而家啲人個仔18歲就叫佢去排公屋呢?我身邊啲朋友都唔會鼓勵個仔去咁做,有一個親戚提過,我都反面咁滯,唔好比一啲咁嘅價值觀俾我個仔。而家全世界都係貧富懸殊,共產黨都冇可能做到一個大餅一人分一舊,可能我真係老,我個年代窮人有骨氣向上爬,而家冇可能差過6-70年代,只希望年青人有啲大志,寧欺白鬚翁,莫欺少年窮。

首頁
23456...8

尾頁

跳至