自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Notebook香港買會慳15%稅, 而且有Apple care, 壞咗拎去整, 加拿大仍然有保養,
不過插頭會係3腳, 可能要買adaptor.

external battery(尿袋) 可能都要買定, 不過記得唔好放寄倉行李喼, 要放手提行李,

亞囝會買埋鍾意嘅背囊, 覺得香港買嘅質素靚d,

雪鞋heavy duty 嘅都係加拿大買啱用

好多華人外國人都著Canada Goose, 內地人太有錢, 著呢個品牌都好常見, 通街都係,
貴買平用

男爵府

唔建議買Canada Goose,太多當地華人話好危險,而且後生仔一件columbia已足夠,唔需要弦富。
有時某啲地區治安唔好,有人為咗車內有個老麥紙袋或幾個散銀而扑爆玻璃去攞,而且早前先有單新聞講有個華人被搶名牌手袋,所以都係唔好咁揚著咁貴外套。
背囊香港買都好,最好配埋防雨套,我仔大二住share house, 帶咗個日本制迷你飯煲同埋小型風扇,佢而家做嘢自己住都一直用緊。。至於tempo tussie, 慢慢界咗好過,出去食嘢有餐巾的,平日帶條毛巾仔算啦。

男爵府

回覆 db7mu23 的帖子

請check pm

伯爵府

pauline_c 發表於 23-2-20 09:07
我係買英鎊匯英國戶口,開咗 IB 兌外幣,英鎊轉落自己香港匯豐戶口,再轉英國匯豐戶口,零手續費。IB 每月 ...

謝謝分享

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

遮,一定要買遮

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

db7mu23 發表於 23-2-20 09:29
我未試過寄失!

如寄失,最多俾手續費

寄匯票,其實有冇外匯管制㗎?可以幾多都得?

伯爵府

Queenie_0012 發表於 23-2-20 17:03
寄匯票,其實有冇外匯管制㗎?可以幾多都得?

我聽返你
一萬加元上限

海外生:不清楚

子爵府

yauchuchu 發表於 23-2-19 22:41
外國唔興用pocket tissue
有既質量都麻麻地
似街邊派果啲咁薄

我真係孤陋寡聞,喺外國住咗十幾年,都未用過tempo tissue,咁如果話入鄉隨俗,就唔習慣會用。如果去留學男仔我唔會諗要帶去啫,我個仔外國咁多年都唔興用。當然各有各所好,我真係第一次聽聞。

侯爵府

2024年龍年勳章

sambebe 發表於 23-2-20 22:31
我真係孤陋寡聞,喺咁國住咗十幾年,都未用過tempo tissue,咁如果話入鄉隨俗,就唔習慣會用。如果去留學 ...

其實外國咩都買到
要夾硬諗啲咩日常用品難搵既就係tempo
女仔慣咗隨身一兩包

禁止訪問

伯爵府

親子王國15週年勳章

其實加拿大有包裝紙巾賣 係個咁厚身
呢度餐廳有紙巾, 車又有,,廁所一定有添

有時感冒我就喺一盒摷幾張袋落袋
唔會無得用會死 係無咁方便
我返香港都會買啲, 但比喺香港係用得好慢 一包一個月都未用完

notebook 過嚟先買, 學校有時要裝咩software, 你唔係local model 未必有tech support, 個adaptor 又唔同, 去邊都孭多個旅行頭

喺香港就係無咩要帶過嚟, 唔會為咗平少少抬餐死
帶錢最實際

伯爵府

kk1186 發表於 23-2-17 14:21
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

多謝提點,都會喺香港買定notebook, 請問羽絨要唔要喺香港買?嗰邊羽絨貴唔貴? ...

羽絨,外套,加拿大買先啱呢邊天氣,唔好香港買。加拿大乜都貴,用開嘅野就帶多啲 eg手機/電腦配件。藥物加拿大同香港唔同,食開嘅咳丸,鼻水丸,香港易買又平,帶啲旁身。

大宅

gin-mom 發表於 23-2-19 22:03
申請匯豐debit card,D到好少用現金

係喎..銀行話呢張卡可直接扣香港戶口裡面嘅加幣存款,好似無手續費?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大將軍 發表於 23-2-21 04:26
其實加拿大有包裝紙巾賣 係個咁厚身
呢度餐廳有紙巾, 車又有,,廁所一定有添

Notebook 買國際保養嘅,check 返包加拿大就無問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

kk1186 發表於 23-2-17 13:43
家中孩子將會喺今年九月去加拿大溫哥華讀大學,請問有冇咩係要係香港買定帶過去?謝謝 ...

温哥華,即係香港 最緊要係帶夠錢過去

男爵府

回覆 db7mu23 的帖子

帶現金或滙票CAD10,000或以上要申報

珍珠宮

Ryanma 發表於 23-2-19 19:12
中環IFC 有齊Canada Goose, Moncler, 可以去睇吓價錢。

溫哥華outlet 平好多, 唔好係香港買。
剩係溫哥華同多倫多兩地買嘅羽絨已經有分別。

珍珠宮

ozoz 發表於 23-2-21 05:06
羽絨,外套,加拿大買先啱呢邊天氣,唔好香港買。加拿大乜都貴,用開嘅野就帶多啲 eg手機/電腦配件。藥物 ...

如果係頭痛止痛藥, 加拿大買平好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kk1186 發表於 23-2-17 13:43
家中孩子將會喺今年九月去加拿大溫哥華讀大學,請問有冇咩係要係香港買定帶過去?謝謝 ...

仲有可以買定對防水鞋,果邊落雨落雪都啱用。
我仔之前都買左對過去,佢經常都著。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

foggyao 發表於 23-2-21 06:58
温哥華,即係香港 最緊要係帶夠錢過去

正確。
加拿大要俾稅,但香港買嘢都唔係平,仲要買名牌外國貨。

首頁

尾頁

跳至