自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

BKFinder 發表於 23-2-20 21:34
果d警察有驅趕,而且果d有集團控制嗎?有打斷人d肢體同操控嗎?
其實係犯法,有冇集團控制都係犯法,但就暫時未見有人報東張追訪下街頭賣唱揾錢嘅報導!同埋佢地點解傷殘你點知?如何看出他們一定係被人打斷肢體而被操控行乞?而國內集團式來港行乞亦唔係乜野新鮮事啦,正如警方日日呼籲要提防騙子,咪日日都有人受騙!其實最簡單直接就係唔好畀錢佢哋,再唔係就報警處理咪得囉,報東張根本就對成件事毫無幫助,只係幫到佢地提升收視率啫!

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 23-2-20 21:20
同意,好似大陸有集團利用兒童行乞咁,d小朋友係被操控,甚至唔知邊度拐嚟,如果俾$佢哋,只會助長佢哋, ...

完全同意

子爵府

lovelybaby2015 發表於 23-2-20 21:20
同意,好似大陸有集團利用兒童行乞咁,d小朋友係被操控,甚至唔知邊度拐嚟,如果俾$佢哋,只會助長佢哋, ...

無錯,乞唔到/乞得小錢可能被傷害更多,因為第2日更慘博多人注意。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

阻街犯法嗎?
行乞犯法嗎?
集團式經營滙款逃稅犯法嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

多啲人知道真相
不佈施才可解決社會問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

BKFinder 發表於 23-2-20 20:11
唔報咪好多人中招比$,最後引致更多人被打斷肢體帶來,因冇人知原來集團式經營,有肉食,更多受害人,循環 ...

好啱呀!同7-80年代廣州深圳好多比人打殘廢做乞丐既兒童,此風不應助長。

珍珠宮

juniormiu 發表於 23-2-20 21:50
其實係犯法,有冇集團控制都係犯法,但就暫時未見有人報東張追訪下街頭賣唱揾錢嘅報導!同埋佢地點解傷殘你 ...

之前東張咪報過碼頭d 後生 busking,
之後警察大舉掃蕩

子爵府

就是因為樓主的想法令越來越多香港人見到這些唔再幫,令真正的無人幫,都唔知樓主什麼心態,呃人就呃人,所有呃人的行為我都反對,點解因為人地錯我要接受你去呃人。最簡單因為好心人被呃了,咁佢本可幫到真正需要的人的無咗,這就點解唔應去利用香港的好心。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

mealie 發表於 23-2-20 20:15
香港咪一樣乞求大陸通關,東張西望做人寬容啲啦

笑咗,睇得出大陸無錢洗,又要扮大爺要人求。你睇吓有邊個國家要做場戲日日乞求大陸通關?
一聽到大陸通關個個國家閂都閂唔切。
睇班乞兒就知邊邊乞求通關大啲。

大宅

psyche0306 發表於 23-2-20 22:14
笑咗,睇得出大陸無錢洗,又要扮大爺要人求。你睇吓有邊個國家要做場戲日日乞求大陸通關?
一聽到大陸通關 ...

笑左,好大膽呀你JM, 夠膽係度咁樣留言,好快會被BK軍團圍攻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ff7477 發表於 23-2-20 20:01
乞食冇話真假,由其係傷殘喎D,人乞你有權唔比,睇到手腳傷殘有假?唔通真係要他朝君體也相同?
好多有手有 ...

根據《簡易程序治罪條例》(條例),任何人乞取施捨,均屬違法。如發現持雙程證人士在街上行乞,警方會根據條例採取適當行動。一般而言,這些行動可包括下列三類:

(i) 沒有預謀的行乞:如果一名訪客,不論他是來自內地或其他地方,在沒有預謀的情況下涉及行乞行為,而他又真正需要援助,警方會採取適當行動,包括通知有關領事,然後安排該名人士遣返原居地。至於持雙程證人士涉及行乞的個案,亦會依照同樣程序處理,而有關人士會被轉介入境事務處進行遣返。

(ii) 有預謀的行乞:如果該行乞行為是有預謀的,或該名行乞者並非真正需要援助,警方會按情況,根據條例下第26A條「乞取施捨」或第26B條「以恐嚇方式等求取施捨」,檢控該名人士。

(iii) 為募捐而行乞:如果該名人士聲稱是為募捐而行乞,警方會按情況,根據條例下第4(17)條「(未有社會福利署署長或民政事務局局長發出的許可證)在公眾地方組織籌款活動」,進行檢控。

伯爵府

selinako^^ 發表於 23-2-20 21:42
我都好驚訝,原來係有組織有預謀,其實要乞點解唔係返大陸?

通街乞兒搞到污煙瘴氣 ...

內地大城市要優化,一定會趕絕佢哋~一覺吾小心驚動左公安仲大獲。小城小鄉又冇肉食~
內地人亦一早睇通尼D系丐幫(都吾會比)。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

丐幫集團,不單控制乞丐仲會殘害他人,畀錢乞丐等於助長殘害他人,無人畀錢就無人受傷害,大家見到一定要報警!

珍珠宮

BKFinder 發表於 23-2-20 20:15
你講就可以,tvb就唔得?
真妙

以前大陸特登捉啲細蚊仔打斷手腳迫佢行乞㗎就係此風不可長,如果唔係會繼續有受害者

stagea    發表於 23-2-21 10:09
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

乞食冇話真假,由其係傷殘喎D,人乞你有權唔比,睇到手腳傷殘有假?唔通真係要他朝君體也相同?
好多有手有 ...

完全逆思維喎你 非香港居民內地人一通關黎行乞就唔得啦~ 傷殘嘅我地要支持佢地咩~on居

伯爵府

好多有手有 ...

如果乞丐係你屋企或屋苑出入,唔知 閣下有乜睇法?

如果你知道邊個富戶霸公屋,你應該去舉報。

大宅

回覆樓主:

講開深圳見唔到有喎

男爵府

BKFinder 發表於 23-2-20 21:00
X2

佢好似冇乜腦

BKFinder    發表於 23-2-20 23:10

珍珠宮

珍珠宮

好多有手有 ...

其實東張要報既應該一視同仁呀
眼見外國乞旅費既唔少
兒童乞學費 直頭要保護兒童會 介入

首頁
23456...10

尾頁

跳至