自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

anna59 發表於 23-3-4 20:43
所以,亞氏仔吾好期望佢有另一半

你係咪有親人或伴侶係亞氏保加?講真,無同理心呢個我都真係頂唔到,好難感受到愛

侯爵府

manlee668 發表於 23-3-4 18:29
呢啲真係只能父母能包容,如果伴侶,好難捱一世

我估計我相公都係阿氏保加,今年銀婚。

大宅

YolandaTam 發表於 23-3-4 21:16
我估計我相公都係阿氏保加,今年銀婚。

估同真係,又有唔同既,我眼見我朋友真係相處得好辛苦,所以包容唔到分開,我都會支持佢

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-4 19:39
你似乎對亞氏嘅人有偏見,亦唔太清楚呢類人。

我公司都有一個,須然與其他同事未算好好,甚至有時會被人 ...

我相公類似你公司呢位。
佢有 master, 之前喺公司做 network analyst,好多同事當佢權威同盲公竹。
近年轉咗跑道,做 infrastructure service management, 上司當佢內務大總管,啱啱升咗職。
但係⋯⋯
佢同大部分同事都無私交。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-4 21:43

珍珠宮

crt1234 發表於 23-3-4 20:21
除左父母, 仲會有咩人會接收?

咁誇張
不過我囝都好輕微既
唔算好嚴重

侯爵府

manlee668 發表於 23-3-4 21:19
估同真係,又有唔同既,我眼見我朋友真係相處得好辛苦,所以包容唔到分開,我都會支持佢
...

佢五十幾歲啦,我哋嗰代冇咁好醫學知識去確診呢樣嘢嘅,但佢真係有唔少方面似阿氏保加㗎。
識親佢嘅人都話佢:
1)完全唔理人感受
2)成日唔識人意思
3)連「橫丫腸」都係直嘅
4)講嘢「倔雷搥」
仲有,佢鍾意一樣嘢就會極之堅持,比一般人固執好多:例如我哋一般人就算幾喜歡一首歌都唔會一日到黑聽幾十次啩,但佢係會㗎。

大宅

YolandaTam 發表於 23-3-4 21:29
佢五十幾歲啦,我哋嗰代冇咁好醫學知識去確診呢樣嘢嘅,但佢真係有唔少方面似阿氏保加㗎。
識親佢嘅人都話 ...

我朋友果個都係咁,仲有一小小唔跟佢方向或攪亂左佢個時間就會發癲,你就要包容佢全部,相反地佢小小都包容唔到人地,所以我朋友成日呻好大壓力,所以我從來都唔同佢老公交流,我只心痛我朋友

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

另一半係亞氏,妳哋點同佢溝通?

大宅

回覆樓主:

早幾年係馬場巴士翻側單野 死左十幾人 個巴士司機咪有保加氏症
attach0/tmp/phpn3n6Ky

男爵府

工作上接觸了不少人有A仔特徵,佢哋唔同性格之中有個共通點係非常專一而且不太講是非,只要掌握同佢哋溝通方式,佢哋做野很可靠的

難唔難頂係睇屋企點教,現在資訊普及,只要從小訓練啲A仔,係可以訓練到一般人分唔出的,只係細節位表現到佢地執着一面。結婚就雙向的,不體諒人的自私精不限Sen

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 23-3-4 20:23
太多人唔了解, ASD全名Autism Spectrum Disorder, 個spectrum意思係指有程度之分, 而asperger阿氏保加已係 ...

係,所謂spectrum 即當中有範圍
有人會好惡頂,識人個姨甥,中小學已大大聲當眾頂校長,完全唔俾面我行我素
有d佢唔講你都唔知,學樓上話齋唔少醫生都係(起碼我知一個),表面上你覺得佢興趣狹窄不善社交,但唔會怕咗佢避開佢
做人世嘅嘢,都係果句,人哋倆口子相處到咪得。又唔係衰到明個個仔智障走去養村買個老婆傳宗接代,唔駛咁大反應wor

男爵府

anna59 發表於 23-3-4 16:35
根本香港人就吾適合結婚。
做女仔要自愛,其實單身仲自由啦!

而家離婚真係好普遍,身邊都有幾pair

侯爵府

manlee668 發表於 23-3-4 21:36
我朋友果個都係咁,仲有一小小唔跟佢方向或攪亂左佢個時間就會發癲,你就要包容佢全部,相反地佢小小都包 ...

仲有佢哋嗰種「我啱晒」嘅姿態都令人頗氣忿㗎。我啲朋友同你一樣,覺得我相公好惡死好難頂。

侯爵府

Ritzmary 發表於 23-3-4 21:49
另一半係亞氏,妳哋點同佢溝通?

重要嘅嘢講三次:要化,要化,要化!

三個唔好:

1)唔好試圖改變佢。
2)唔好奢望佢俾 emotional support 你,你自己要識得處理自己情緒。
3)喺佢身上揾「愛情嘅感覺」絕對係大忌!你叫緊條魚爬樹,唔會有好結果嘅。

三個要:
1)要接受現實,佢情趣就冇㗎啦,但極有責任感。
2)要清楚自己要咩,諗緊咩,剖析自己感受,再清楚同佢講。
3)要成為佢嘅傳譯,向外人解釋佢其實真正想表達嘅意思,相反亦要向佢解釋其實佢嘅一啲行為說話其他人會點演繹,仲有其他人字底意思係咩。

大宅

YolandaTam 發表於 23-3-4 22:26
仲有佢哋嗰種「我啱晒」嘅姿態都令人頗氣忿㗎。我啲朋友同你一樣,覺得我相公好惡死好難頂。
...

所以佢地應該好佩服你既EQ

侯爵府

manlee668 發表於 23-3-4 22:40
所以佢地應該好佩服你既EQ

我又有我難頂嘅地方啫

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

YolandaTam 發表於 23-3-4 22:37
重要嘅嘢講三次:要化,要化,要化!

三個唔好:

同阿氏好難擦出愛火,點撻著?

侯爵府

Ritzmary 發表於 23-3-4 22:59
同阿氏好難擦出愛火,點撻著?

情人知己

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-3-4 22:18
係,所謂spectrum 即當中有範圍
有人會好惡頂,識人個姨甥,中小學已大大聲當眾頂校長,完全唔俾面我行我 ...

我識一個亞氏小學生,就係經常發脾氣,爆粗鬧老師,無視課堂規矩,學校都無佢符

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-3-4 16:23
如果你對呢類人有認識,就明白佢哋其實好單純,衹係唔識睇人眉頭眼額,無法解讀人哋,顯得無乜同理心,唔 ...

其實可唔可以改善?我女又係咁,佢細個我唔識帶佢睇醫生,我女自己話做d test,佢話自己責界,眼見佢唔識睇人眉頭眼額,怕佢將來吃虧,經常同人講野-針見血,其實我見佢這2年已經比之前好,同長輩講野起碼識尊重一下,或會避重就輕,同平輩比較熟的就真係講野口直心快,所以無乜朋友.

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊