自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

複式洋房

dandan2006 發表於 23-3-24 08:17
其實而家仲有半年先小一,你可以訓練佢用魔術貼褲仔, 快手快脚穿好啲

都可以o既,盡量試下><

已刪除用户

男爵府

樓上有人提出有魔術貼款不用除晒成條褲換,我覺得樓主可以積極考慮試下,睇下會唔會包唔住有滲漏,又比小朋友學自己換,相信自己小朋友既能力,我相信k3小朋友係有能力換到

反而要留意校服褲有冇皮帶,因為有皮帶的話換片就真係會論盡好多,可能真係要同學校協調下可否只著運動服返學

另外我覺得都係都係在洗手間會比較好,學校未必會比在校務處/醫療室換片,最主要係衛生問題,換得片即係已經吸左小便,難免會有氣味,另外醫療生通常得一間,如果咁岩有人用緊又要轉返去洗手間換,不如一開始教好小朋友成個流程,點樣在廁格換片去埋小便,然後用不透明膠袋綁好放入垃圾桶

已刪除用户

複式洋房

Natalie625 發表於 23-3-24 08:31
校務處,醫務室唔係層層有,上上落落好浪費時間

我覺得早少少俾學校知好D,同埋做定心理準備俾人笑點處理 ...

我都有驚呢d....
上體育堂個d,可能會唔小心露左出來...

水晶宮

畀面勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:01
佢同其他小朋友的情況唔同。佢知道急係應該去廁所的,只係身體hold唔會小便多過幾分鐘。
所以醫生調返轉覺 ...

明白

如果咁,反而會唔會同老師講,佢有特殊需要,一急即刻俾佢去廁所呢?咁咪唔使成日換片

侯爵府

SHEEPYEUNG 發表於 23-3-24 07:52
無錯,佢呢個係健康問題,兒科覆診時同醫生講,叫醫生寫定信說明佢身體狀況,有特殊需要,再同學校班主任/ ...

yes,有醫生信同搵學校社工。
每間學校運作、氣氛、環境都唔同,需要校內嘅人做安排,希望社工同班主任可以理順各種安排,讓小朋友只需集中應付身體上的問題。
祝小朋友健康成長!

複式洋房

iris2014 發表於 23-3-24 08:32
樓上有人提出有魔術貼款不用除晒成條褲換,我覺得樓主可以積極考慮試下,睇下會唔會包唔住有滲漏,又比小朋 ...

我會,頭先都有人話仲有幾個月時間,其實都可以試下讓佢轉尿片。尿片就可以唔除鞋唔除褲都換到,的確就少d問題
希望佢ok...

男爵府

牛年勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:33
我都有驚呢d....
上體育堂個d,可能會唔小心露左出來...
買件體育衫長啲大少少, 盡量遮到

大宅

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:08
唉....我其實都有擔心「被其他同學睇到日日去醫療室唔知做咩」,但去廁格換又怕其他問題....

怕佢出入廁 ...

明白樓主嘅擔心呀

其實只係俾間房或職員洗手間仔仔換就ok. 學校係應該要配合到
唔係一d 難事,學校要給予體諒
可聯絡學校班主任再轉介俾學校支援主任(senco).只要同學有需要,學校應盡量配合

樓主,做媽媽已經唔易,唔好咁擔心,同學校講你嘅憂慮,學校有愛心應可配合

珍珠宮

你可以試下咁,問學校攞個上課時間表睇下,知道幾點係小息,及午飯。襯呢段未開學時間,教導阿仔跟呢個時間表去小便,每日都跟住做,睇下佢跟吾跟到。另外面你要同阿仔講解吓情況。

複式洋房

iris2014 發表於 23-3-24 08:32
樓上有人提出有魔術貼款不用除晒成條褲換,我覺得樓主可以積極考慮試下,睇下會唔會包唔住有滲漏,又比小朋 ...

呀....我之前無諗過皮帶的問題.....
好彩頭先上校網睇一睇,應該唔需要皮帶

男爵府

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

我個仔都有類似呢個情況,忍唔住小便,知道急果時底褲仔已經濕晒,而家佢小學一年級,我叫佢每個小息都要去小便,會同學校老師講定佢有經常去厠所呢個需要,又會放定後備底褲仔喺書包,有需要濕咗就自己去廁所換,so far 暫時都ok,你可以試下

複式洋房

loved 發表於 23-3-24 08:43
你可以試下咁,問學校攞個上課時間表睇下,知道幾點係小息,及午飯。襯呢段未開學時間,教導阿仔跟呢個時間 ...

這個會試下,在家中dry run睇下會如何
睇下要換幾多次褲仔/片,或姐小息去完可以keep到條片乾幾耐之類的

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 23-3-24 08:35
明白

如果咁,反而會唔會同老師講,佢有特殊需要,一急即刻俾佢去廁所呢?咁咪唔使成日換片

問題係佢一急好快就會瀨...
好似平時出街咁,佢急都會同我講(因為在街換片比較不方便,所以出街急就會盡量去廁所,在家急就盡量訓練忍小便的時間),但很多時未行到廁所已經瀨濕左....

男爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:03
特殊學校會收嗎...?
我知有特殊學校是主流課程,但佢又唔係手腳有問既,又唔係聽力、視力、講野有問題...
...

最壞壞壞打算先諗。
“特殊學校會收嗎?” 特殊學校要醫生評估的。

大宅

fong2005 發表於 23-3-24 08:32
有啲學校醫療室窗係走廊
外面係見到入面
以防入面有人暈左而無人知

我地個醫療室在校長室出面。(校長要經醫療室先入到自己房)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:56
如果真係學校完全無得配合就只可以咁...
但如果學校肯,我其實想佢可以去校務處或醫務室換。一來換褲仔都 ...

樓主兒子個case有心裡準備一定比同學笑同欺淩,同學稍為內向DD或者怪少少都已經系被欺淩對象,更何況樓主兒子個case放尿片起學校或者起校務處換更加唔可能,果D地方無預同學可以除褲,反而如果學校可以安排個近廁所既監獄,每轉堂或小息都特准佢可以去廁所。

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:47
這個會試下,在家中dry run睇下會如何
睇下要換幾多次褲仔/片,或姐小息去完可以keep到條片乾幾耐之類的
...
你每到小息時間就提佢一定要去小便,一定要每日做,吾好懶,你要耐心解釋俾佢知小學情況,不要嚇佢,話佢知,佢好叻一定做到

公爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 08:24
聽到都怕....
不過,我就係爸爸
所以更加明白男廁係點樣.....要在一個咁窄的地方換又唔好整污糟,真係要 ...

同埋有d男廁係冇垃圾桶,我唔知點解,但係以前阿仔幼稚園時有去小學上堂,阿仔去廁所話唔夠力按水洗手,我當然問有冇人先入去,冇人我la la聲入去按水俾佢洗完俾紙巾佢抹手,發現冇垃圾桶,廁格入面都冇垃圾桶!
所以你真係開學前果個家長會談,了解下學校個廁所咩環境…
我仔果時上小一,d人去睇課室禮堂,no la,我叫老公去睇廁所乾唔乾淨,個仔會唔會唔夠力開水洗手

首頁
23456...13

尾頁

跳至