自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rr101305 發表於 23-4-6 21:28
應該係,我囡用唔到支付寶香港,佢無綁信用咭

去7-11入現金

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上星期五去我大型舖全部收香港支付寶,有啲小店都收

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

rr101305 發表於 23-4-6 21:28
應該係,我囡用唔到支付寶香港,佢無綁信用咭
我仔都無綁卡都得,我過左200 蚊去佢錢包,認証左,就可以俾到錢,有乘車碼搭地鐵。

水晶宮

回覆樓主:

好多商鋪都用到
attach0/tmp/phprmpSQH
attach1/tmp/phpBLFJLw
attach2/tmp/phpDxGDGl

水晶宮

留毛學到野呀

我朋友上星期去內地, 話多數係收wechat pay, alipay 有D, 只在李寧店用到八達通app 付款function

子爵府

小草莓子 發表於 23-3-27 15:24
有冇jm 最近去大灣區用過支付寶香港呀
係咪啲商戶收支付寶嘅都可以用支付寶香港付款?
...

用到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 23-4-6 22:26
我有齊大陸版微信、支付寶好耐,對港版微信/支付寶無乜點試。

最近比較多試用雲閃付+香港銀聯信用卡,有乘 ...
我啱啱去完上海都發現雲閃付超好用,坐車可以用,連點評買優惠券都可以用,九成地方都收。用雲閃付綁雙幣卡最好係可以返到嚟慢慢趁高位先入人仔找數,唔使用哂我內地銀行戶口里面啲人仔。

琥珀宮

wyl 發表於 23-4-13 10:14
我啱啱去完上海都發現雲閃付超好用,坐車可以用,連點評買優惠券都可以用,九成地方都收。用雲閃付綁雙幣卡 ...

雲閃付可能base係上海,在上海好通用及及多優惠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我女都係用香港支付寶入面的跨境乘車碼搭地鐵
佢無綁卡, 用餘額支付
香港微信同香港支付寶可以係大商場用
不過我自己喜歡街頭小吃, 所以全部都用唔到
用現金找續

翡翠宮

wyl 發表於 23-4-13 10:14
我啱啱去完上海都發現雲閃付超好用,坐車可以用,連點評買優惠券都可以用,九成地方都收。用雲閃付綁雙幣卡 ...

大眾點評收雲閃付?以前試過美團收,大眾點評唔收,但最近無用過。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

搭的士, wechat pay / alipay hk都唔得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

lyh80115 發表於 23-4-13 11:44
大眾點評收雲閃付?以前試過美團收,大眾點評唔收,但最近無用過。

收呀, 我喺裡面買餐廳優惠券, 俾錢時有得揀微信/雲閃付, 但我唔知係咪上海餐廳先用到, 定全國都得

翡翠宮

wyl 發表於 23-4-13 12:02
收呀, 我喺裡面買餐廳優惠券, 俾錢時有得揀微信/雲閃付, 但我唔知係咪上海餐廳先用到, 定全國都得
...

我明啦,係微信嘅大眾點評小程式先有,而大眾點評app係無雲閃付!

全國都得,唔會侷限於一個城市。

大宅

Tabo63 發表於 23-4-13 09:38
我仔都無綁卡都得,我過左200 蚊去佢錢包,認証左,就可以俾到錢,有乘車碼搭地鐵。
...

試下先,謝謝

首頁

尾頁

跳至