自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

katherine.k 發表於 23-4-11 10:07
搭長途車, 例如過海車而係搭短程用途
應該扣佢全數。

支持,好過洗腳唔抹腳

大宅

十一哥 發表於 23-4-11 12:19
好心你地啦, 班老人家後生時貢獻咁多, 而家老左搭車一定唔會咁靈活啦, 見車就上真係唔奇, 做咩要趕絕佢地得 ...

同意,啲人成日話長者霸咗長途車嘅位,其實有時關愛座啲人都唔坐㗎啦

複式洋房

katherine.k 發表於 23-4-11 10:07
搭長途車, 例如過海車而係搭短程用途
應該扣佢全數。

Support

伯爵府

回覆樓主:

我最近搭過幾次綠色專線小巴
全車幾乎得我一個唔係用兩蚊搭車
多數係搭一個站去買餸
總站上車收全費
所以真係有重新審視嘅必要
完全cut晒又唔好
但係量入為出先係正道

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

十一哥 發表於 23-4-11 13:15
你咁巴閉就唔好拎政府嘅福利吧, 睇你病到半死會唔會睇政府醫院, 睇你無錢開飯會唔會去拎綜援, 祝你一世食自 ...

你講野都好毒下,其實小心咒人唔到會返彈比自己呀。

Boeing787    發表於 23-4-11 23:42

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

廢話少講 發表於 23-4-11 10:20
可能應該設車費補貼上限,超過咗就自付,啲人咪會計住數囉
同意有補貼上限, 同醫療劵一樣可以最多累積兩年咁最好。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

十一哥 發表於 23-4-11 12:19
好心你地啦, 班老人家後生時貢獻咁多, 而家老左搭車一定唔會咁靈活啦, 見車就上真係唔奇, 做咩要趕絕佢地得 ...

唔洗勞氣, 日日都有幾個post 帶風向,呢個話題都講左幾日啦

十一哥    發表於 23-4-11 14:51

大宅

loved 發表於 23-4-11 13:47
呢排日日都有人出 po話取消老人2蚊,咁多打手,睇黎政府事在必行。個班議員放暑假照出糧,又吾見咁多人嘈, ...

老人優惠(人人都會老),點都好過比245億又起又拆吖!自己人生5係要自己負責嗎?只靠賣惨,全港欠佢地咁!

男爵府

TingTing 發表於 23-4-11 10:16
應該限次數。。30次/60次
同意,一個月60次都好夠

珍珠宮

2024年龍年勳章

一律收半價啦!
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

要就 cut 害群之馬

子爵府

回覆樓主:

好老實,D老人家唔通日日出街咩,我老母太熱太凍5出

子爵府

無話可說 發表於 23-4-11 12:42
全日制學生仲有半價地鐵,係巴士無左,11歲就要比全費!所以取消$2,半價就最好,政府又唔使補貼咁多錢
...

如果無記錯,當年系得1條過海荃灣去中環地鐵,個個人都搭巴士賺大錢,巴士比半價學童唔系政府補貼。而家幾條鐵路地鐵賺大把錢當然做回饋於社會學童半價,反而巴士無咩錢賺就無得比優惠學童

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

panda361 發表於 23-4-11 10:21
唔過海$2, 過海$3,應該會改善。

$1差不遠~

70歲前半價~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

newcomer550 發表於 23-4-11 11:04
即係搭過海巴唔過海, 或搭長途巴其實去短途, 政府要補貼足額比巴士公司.

...

點解搭過海巴一定要過海?
可能源途經嘅地方真係啱落,而時間又係最理想呢?咁叫唔叫?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

捉曬違法果班已經慳唔少。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

2元本身係德政,唔知何時開始大家好像忘了初心,係要在當中找麻煩,我信有部份人係長車短搭,但當中又佔比幾多?真係需要為當中這些少數害群之馬,去懲罰一些守行為的老人/傷殘人士嗎?現在政府推行樂悠卡也是修正了一部份的問題,世上沒有不透風的牆,要防止所有鑽空子的人根本不現實。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

newcomer550 發表於 23-4-11 11:04
即係搭過海巴唔過海, 或搭長途巴其實去短途, 政府要補貼足額比巴士公司.

...

點解搭過海巴就一定要過海? 我屋企得一部過海巴去QE, 如果唔係就要轉3次車, 咁又點計?

子爵府

木土土 發表於 23-4-11 13:19
支持限非繁忙時間使用。政府可以用巴士地鐵講數,善用資源,政府不用補貼全部車資差價

要限制過海車而係 ...

大多長者去醫院覆診抽血一朝早8點-10點,剩系後生需要返工返學繁忙時間搭車咩!相信啲老人家都唔想同人迫上架車無位坐啦,佢哋無緊迫性都會等過晒繁忙時間先出去,所以限制非繁忙系無意思都系要搭車

琥珀宮

ychan^ 發表於 23-4-11 16:53
大多長者去醫院覆診抽血一朝早8點-10點,剩系後生需要返工返學繁忙時間搭車咩!相信啲老人家都唔想同人迫 ...

而防濫用,無可避免正常使用既人也有可能有受影響,整體都要考慮,有取捨。

政府醫院,幾個月先去覆診一次,就算用唔到優惠,影響都好微。

首頁
23456...11

尾頁

跳至