自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

水晶宮

2024勳章

熊熊老婆 發表於 23-4-14 09:26
佢哋話,驚政府唔畀佢哋走喎 !

佢哋個腦
我驚佢哋唔走多啲,幾擔心佢哋留喺度日日怨怨怨,或者搞破壞

子爵府

yuyueng 發表於 23-4-14 11:22
活到幾多歲都好,唔好將自己既幸福押起別人身上,仔女大左我希望佢活得自在,我唔想成為佢負擔,大家無共同 ...

你睇得好開. 我就好希望將來阿女可以係我身邊. 得閒同我食飯傾計行下街.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yauchuchu 發表於 23-4-14 12:45
你呢個理由又啱
如果其他國家移民傷殘老人一定唔批
盞加重國家醫療負擔

事實有唔批

珍珠宮

點心情 發表於 23-4-14 11:51
冇聽過添

我識不下十幾家人已經移民,全部無帶父母一起走,唯一一家,佢本身已移咗民,所以父母一早係當地,仔女唔想再係香港生活,就返返去同父母一齊。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Shellyxlk 發表於 23-4-14 11:52
其實有冇身邊case帶埋老人家走?

有,身邊四五個家庭係咁,有d通左關後就長老飛去住幾個月咁

大宅

粒聲唔出話走就走, 父母想唔抑鬱就奇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有一個
初初係阿媽唔肯去,話自己唔識英文
但阿媽本身同工人好夾唔到,請一個走一個,最後阿仔終於說服到佢走 (佢老婆好好脾氣+家教,兩公婆本身澳洲讀書識,近年決左移民返去)

珍珠宮

大力大力 發表於 23-4-14 08:44
單親女性朋友的獨生女、走前一日先[通知]母親去英國、朋友打電話來訴苦、點解個女甘對佢~
...

係吾係人類嚟ga? 就算係朋友fair well 都會一、兩個星期前通知,咁親近嘅家人居然出發前一日先講,太無情了。作為媽媽定必傷心欲絕,養隻狗尚且對主人依依不捨,竟然帶有血源關係嘅會咁絕情。

Love and Kindness are never wasted.

侯爵府

回覆樓主:

早2日同中學班較老死同學飯敍,當中2位嘅仔女舊年同今年分別移民, 都叫父母賣樓資助佢哋喺海外生活,但無預埋父母一齊過去,見2位舊同學面有難色我哋其他人即轉話題,但大家都知道2位同學心情難過。

象牙宮

83歲的李婆婆育有6名子女,過往與3女鄒女士同住,但鄒女士於2022年底移民新加坡,李婆婆自此獨居。李婆婆需自行覆診及處理生活事務,例如繳交水電雜費等。對於女兒移民,李婆婆雖感不捨及失去依靠,但亦為女兒有新生活感欣慰。希望以自身經驗鼓勵其他留港長者,積極面對子女移民的情況,李婆婆自此獨居

跟去singapore... 來來回回。

受訪者為50歲或以上。

以后我可能獨居。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

wlmom 發表於 23-4-14 12:52
如果個老人家身體健康,行得走得,有自己朋友自己生活嘅話就可以好口響咁講呢啲,但就算而家係幾年後都可 ...

所以有能力就搵錢,為自己未來打算,唔可以靠下一代

伯爵府

無話可說 發表於 23-4-14 14:06
所以有能力就搵錢,為自己未來打算,唔可以靠下一代

親生仔不及近身錢,永恆的金句

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 crt1234 的帖子

不一樣,父母決定要生小孩,那麽小孩什麽樣,殘疾或者疾病,父母都要負責,承擔不起風險就不要生。小孩不是自己決定要來的,不是他的決定自然不用負責,成年以後和父母就無關了,亦不需要對父母負責。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

vivibabyvivi 發表於 23-4-14 08:55
我接表姐咪係咁囉,成家移民唔出聲,走嗰日先講,勁賤

發覺近年有一堆人移民真係收得好密。係去到當地先係fb.ig post已移民。

珍珠宮

仔女細要幫手照顧,就帶埋

大宅

333s 發表於 23-4-14 14:03
83歲的李婆婆育有6名子女,過往與3女鄒女士同住,但鄒女士於2022年底移民新加坡,李婆婆自此獨居。李婆婆 ...

文中講6個仔女,6個都移民?

大宅

glyna 發表於 23-4-14 14:16
回覆 crt1234 的帖子

不一樣,父母決定要生小孩,那麽小孩什麽樣,殘疾或者疾病,父母都要負責,承擔不起 ...

都有道理,唔係個個父母都會盡心盡力照顧小朋友,所以每一個家庭都唔同,唔應該評論,以前個年代好多都係天生天養食都食唔飽

公爵府

hashtag影視迷勳章

okgoodla 發表於 23-4-14 09:08
我都真係好吾明, 我識兩個移英嘅, 又係走前兩日先比家人知, 佢地咩心態?!
...

我哋正常人唔會理解㗎啦!

伯爵府

老咗我都唔希望成為仔女負累,佢哋有權揀佢哋喜歡嘅生活,有自己條路。但如果有移民打算,甚至已經落實,但臨走先同我講,我都會好傷心。當我係乜?

我有個親戚,七十幾,本身好精靈,一D都唔似老人家。個仔突然通知話移民,三個星期後起程。個親戚接受唔到,好傷心,個仔離開之後,精神狀態急速變差,半年內行為記憶力都變咗柏金遜咁,唔認得人,自己唔敢出街,認唔到路返屋企,真係見到都心酸!

侯爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 23-4-14 14:03
83歲的李婆婆育有6名子女,過往與3女鄒女士同住,但鄒女士於2022年底移民新加坡,李婆婆自此獨居。李婆婆 ...

育有6名子女
一個女移咗民
其餘五個仔女都唔理佢?

首頁
23456...9

尾頁

跳至