自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bluestar3000 發表於 23-4-18 13:20
有一個考完起身出門口就暈低咗!

咁恐怖!

大宅

我聽過hkU year 1 已經考long question+case studies, 但外國year 1 是考MC.

有錯請更正

大宅

bbc2018 發表於 23-4-18 11:47
今年幾多人考試?year 1 時幾多人入讀?

好似話接近180人左右

子爵府

回覆樓主:

以前會考年代讀醫唔係咁難,當年d同學會考4個A已經可以入中大醫科,仲有好多叻人寧願入中大讀BBA都唔揀醫,依家讀BBA變左水泡科,醫科做左神科,不過都正常既,做個好醫生真係唔容易

水晶宮

rosenok 發表於 23-4-18 09:26
識的幾個醫生都說會考是不用温書的,仲可以玩好多課外活動,
高考前一年或幾個月 ...

我信

珍珠宮

辛苦真係辛苦 但將來揾錢都唔少
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

bluestar3000 發表於 23-4-18 13:20
有一個考完起身出門口就暈低咗!

咁呢個要考慮自己是否適合,精神及體力應唔應付到

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-4-18 07:02
不過唔係emergency 嘅專科如眼科,最多人爭,要好叻或某些因素才選到

朋友個囡自細讀神校,資優 ...

呢啲真係人中龍鳳、天之驕子(女)啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

當年有個實習醫生,同佢傾左幾句,佢話好耐無番屋企,好想見媽咪…

讀醫預左辛苦喇

大宅

回覆 Cheddar85ang 的帖子

佢性格係唔輸得先搞到咁,而家佢做咗大醫院嘅高層嘞。

禁止訪問

翡翠宮

Lovelybbs 發表於 23-4-18 13:59
以前會考年代讀醫唔係咁難,當年d同學會考4個A已經可以入中大醫科,仲有好多叻人寧願入中大讀BBA都唔揀醫, ...

因為發覺讀醫先保證到「錢途」

珍珠宮

廷廷媽 發表於 23-4-18 08:19
我諗讀到已經大部分係尖子,讀書已經比人叻果班

精英中嘅精英

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bb2 發表於 23-4-18 17:22
因為發覺讀醫先保證到「錢途」

同意

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

廷廷媽 發表於 23-4-18 08:19
我諗讀到已經大部分係尖子,讀書已經比人叻果班
我記得之前有個 post d JM 話 DSE 個班勁,反而 NJ 入個班就麻麻,考試合格偏低
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

happyyiyi 發表於 23-4-17 22:53
我朋友話佢個仔讀醫學院考緊final exam, 非常辛苦。讀到日夜癲倒。

其實係咪因為好難合格?

一定係

大宅

識人夠分讀醫,但佢自知自己受唔到壓,所以寧願揀Poly 3寶。

翡翠宮

esmehouse 發表於 23-4-18 18:20
我記得之前有個 post d JM 話 DSE 個班勁,反而 NJ 入個班就麻麻,考試合格偏低
...

DSE入到果班係堅勁架NJ入都有勁人,但佔少數大學收dse 學生要公布收生成績,收太低分會拉低數字

寶石宮

bb2 發表於 23-4-18 19:05
DSE入到果班係堅勁架NJ入都有勁人,但佔少數大學收dse 學生要公布收生成績,收 ...
其實咁樣對 DSE 學生唔公平,有些可能 33 至 35 分個班分分鐘都好過 NJ 個班

翡翠宮

bb630 發表於 23-4-18 18:34
識人夠分讀醫,但佢自知自己受唔到壓,所以寧願揀Poly 3寶。

上年我身邊夠分讀醫而最終無揀醫/牙醫既有5個以上,佢哋都係以興趣行先….我仔都係,我好支持佢

首頁

尾頁

跳至