自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

star_123 發表於 23-4-20 13:45
阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好 ...

妳應該先問班主任。

男爵府

回覆樓主:

(emoji)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

睇下佢想唔想報興趣班?

或者你搵社工或專業人士,睇下你可以點幫佢。

去留學只會加重佢情緒負擔,亦唔保證可能響學業方面減壓。

公爵府

JojoFung0304 發表於 23-4-20 14:57
根據我嘅經驗, 佢個口講學業問題令佢覺得自己好廢, 事實上佢底個浸係同時對自己嘅外表冇信心, 可以具體d幫 ...

咦!你呢个方法好另類,
刷新左我個新領域喎。

多謝你令我腦洞大開。

好!等我開始集中攪下佢外表先!

自信由外而內着手下!!!

公爵府

yauchuchu 發表於 23-4-20 18:37
朋友為咗個女兩樣做晒
養狗仔之後好啲啲
最終去外國留學轉換個環境開心晒

中三過去?

水晶宮

BK Milk勳章

有無做運動?

侯爵府

2024年龍年勳章

bbyou 發表於 23-4-21 00:52
中三過去?

係,中三

補充一下朋友女主要唔係因為學業問題,佢讀b1學校成績中上,歸根究底應該係社交問題,個人內外又敏感,由細到大無乜朋友(已經係連繫小學升中),疫情後返全日最擔心無人同佢食飯,所以將focus shift咗去成績方面,少少跌幅就好唔開心,但如果撩到佢肯講社交問題會爆喊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jellyfish1989 發表於 23-4-20 18:45
係 關心 有咩問題?

你小朋友幾大?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

star_123 發表於 23-4-20 15:02
其實選科應該壓力不太大,佢理科弱,文科好d,所以大家有共識揀咩科,佢就好擔心中,英,數主科,因為佢都 ...

阿女肯唔肯補習?如果肯補習可以幫到佢。

男爵府

回覆樓主:

原來我不孤單, 我囡中五,由中四開始,突然變是這樣的,喊,失眠, 好負面,自責,不愛說話,話自己廢, 常常黑面/冇表情 , 長期在房温書,看手機,聽耳筒, 吃飯會出房.... 唉....
由小到大,可愛好乖愛笑小妹妹不見了,我心痛. 我做什麼,說什麼都冇用,
我越主動關心越多講,佢反應更激動. 大喊, 話自己勁廢,總之唔想同我講, 我比了好多計劃佢, 香港外國讀大學都可以, 叫佢不能担心dse.
我現在表面上不會主動關心佢, 平平淡淡對待,佢揾我幫手,我就即時出手, 佢反而ok. 老師同我講佢冇人生經歷, 性格好執著要比時間佢成長
希望快快渡過這段時間

男爵府

回覆樓主:

試下同班主任講下先,叫班主任留意下,有需要學校會搵社工再同小朋友傾,又或有無差唔多年齡表哥表姐或姨媽,傾得埋嘅可以比佢哋出下街,之後再傾下

珍珠宮

其實選科應該壓力不太大,佢理科弱,文科好d,所以大家有共識揀咩科,佢就好擔心中,英,數主科,因為佢都 ...

全級三十幾但中、英、數都係剛剛及格?
有沒有可能呢個學校嘅教學理念係無限超越班?
如果真係,日日俾老師咁樣加壓,遇著小朋友性格比較要強好勝嘅心態,真係好容易崩潰。最好帶佢搵個醫生做評估,但唔建議搵學校社工,佢哋只係social work,冇能力做醫療上評估。

有沒有考慮過女兒去邊度升讀大學?如果有計畫出國,呢種中學對將來大學申請唔係優選。

別墅

jojobbmum 發表於 23-4-21 08:10
原來我不孤單, 我囡中五,由中四開始,突然變是這樣的,喊,失眠, 好負面,自責,不愛說話,話自己廢, 常常黑面/冇 ...

完全明白你,青少年在青春期可能情緒起伏會好大,做父母真係會好擔心,但有時講太佢哋又覺得煩,對有d字眼又敏感,有時真係唔敢講太多。
有情緒係正常,只希望佢哋懂得慢慢消化問題,接受面對失敗。

最怕情況越來越激進啫,只好暗地裡觀察住

別墅

Fishqqma 發表於 23-4-21 07:25
阿女肯唔肯補習?如果肯補習可以幫到佢。

我都有諗過,但又怕補習會再加大咗佢壓力,而家全日課,有時做完功課,又要温乜小測默書,搞晒都好攰了,如果再加埋補習應該更攰,一般補習社一星期大約一,兩堂,應該又有一堆練習俾佢哋做,連埋學校功課,俾我都唔想做

唯一係私補可能好d,可以夾時間,一對一會集中佢唔識既教,但私補真係好講導師質素,有無好介紹?

男爵府

搵啲差唔多年紀同佢傾下,好過父母千言萬語

男爵府

star_123 發表於 23-4-21 10:14
完全明白你,青少年在青春期可能情緒起伏會好大,做父母真係會好擔心,但有時講太佢哋又覺得煩,對有d字眼 ...

我囡弱中文,小學至中三都ok, 一上中四就開始不合格,已有補習, ,其他科目都好好

男爵府

star_123 發表於 23-4-21 10:14
完全明白你,青少年在青春期可能情緒起伏會好大,做父母真係會好擔心,但有時講太佢哋又覺得煩,對有d字眼 ...

老師說他在學校好乖巧, 英文top 5, 只佢太執著了,唉

別墅

jojobbmum 發表於 23-4-21 10:42
我囡弱中文,小學至中三都ok, 一上中四就開始不合格,已有補習, ,其他科目都好好
...

可能中四開始深咗,唔合格情況多咗,佢哋自己覺得退步,所以壓力加大
中一至中三好似50分合格,中四至中六好似40分已叫合格,明顯高中深好多

男爵府

yauchuchu 發表於 23-4-21 07:14
係,中三

補充一下朋友女主要唔係因為學業問題,佢讀b1學校成績中上,歸根究底應該係社交問題,個人內外 ...

好似我囡

男爵府

anteater 發表於 23-4-20 20:55
強力建議去做義工,做義工可以識下人,接觸多啲人,而且幫人會令到個人提升
...

當老師知道後,成日揾我囡,留意佢,迫佢主動. 所以都有用,要慢慢來,只少在學校老師會留意佢

首頁

尾頁

跳至