自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

醒目開學勳章

bettylam 發表於 23-4-28 10:16
我去過旺角海底x,非常好,侍應好細心體貼,食得好開心

呢間真係抵讚,又有笑容

大宅

咁既安排又係差左d既,唔好唔開心

珍珠宮

bettylam 發表於 23-4-28 00:04
我話你呢二張都係六人梳化,但都係坐住三個人,講講下,隔離梳化位的人食完走,個侍應話,咁你叫左嘢食未 ...
我唔會理佢話唔可以換枱,之前我睇醫生前去食野,當時得一張高枱,我唯有照坐,因為我嗰時隻腳水腫得厲害,坐高枱好辛苦,我見對面枱離開,我要求調枱(正常高度嘅枱),個女人又係依依哦哦話叫咗餐唔可以調,我冇理佢,自己換枱

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

樓主唔好嬲,食店自己倒米唔使激氣!請著呢啲侍應真係遲早完!
曾經c6係疫情期間去嫲xx食早餐,咁佢一個人一早去到無咩人,搵張枱諗住食完就走,點知個侍應唔比佢坐要佢同另一個單人食客坐對面,佢環顧四面都仲有好多吉枱,就話無咩人點解要搭枱(仲坐對面)?但侍應無答佢,佢見到咁即刻唔食走出去另外搵食!以後都唔幫襯呢間店!
所以唔好嬲雖然佢提起都嬲,但唔啱就唔再幫襯!可能話唔賺我哋少少錢唔會有問題,但佢哋做得咁差總會比淘汰!

公爵府

牛年勳章

如果侍應說, 可能有客來, 到時要搭枱, 可能無咁嬲

大宅

其實好小事,唔值得為呢啲嘢動氣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

冇去過你講呢間, 但係我發現唔少食店 d 後生仔都真係態度好差, 唔知以為我去問佢借錢咁, 真係好差
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

開心吸收勳章

bettylam 發表於 23-4-28 00:12
應該唔係,如果訂左位,佢直頭話我知,人哋訂咗位,吾洗呃人到話佢地四點幾黎排,好搞笑囉!四點至六點落 ...

明白,我都試過去酒樓食野好 激氣, 求其搵個藉口想打發你。。

可能佢先安排 適合三人位比你先,跟住又來客又係3人,但已經冇3人位,米比6人位,所以反而來先個位還差過來後

珍珠宮

露比2006 發表於 23-4-28 09:10
Green Thai幾好,不過價錢就贵過十勝牛。Grove Cafe...覺得冷氣唔夠,地下有d dirty
...

兩間lunch去食set lunch, 唔貴。
有排係大本型嗰頭返工, 可能中午去食, Grove cafe地下唔見 dirty , 近一年就唔知啦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bettylam 發表於 23-4-27 23:55
話說,今日本來好開心,去油塘大本營十勝x食嘢, 點知同侍應大吵,我好小會咁忍唔住道氣,成日覺得以和為貴 ...

可能有少少唔岩聽, 我覺得晩上六點幾算係繁忙時間, 如果三個人食飯, 而要求坐六人枱(梳化位), 餐廳拒絕你都係正常, 因為佢唔會知道之後會唔會有4-6人來用膳~~

我都有做餐廳工作, 繁忙時間如果客人係三位, 一般會先安排三至四人枱, 用晒三至四人枱後, 就會用六人枱~

珍珠宮

露比2006 發表於 23-4-28 09:10
Green Thai幾好,不過價錢就贵過十勝牛。Grove Cafe...覺得冷氣唔夠,地下有d dirty
...

講 dirty, 我覺得十勝X仲 dirty 喎!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家喺香港,好多事物都受氣,好似我去銀行,都遇到好差嘅Teller,埋到去已覺得佢嗱口嗱面,成程冇出過聲,因我去攞錢,佢會用機數錢俾我睇,又係一句聲唔出,手指下部機,意思叫我睇住機數,問佢攞個信封,爭在唔係丟出嚟俾我,過往Teller都會好客氣講聲"好呀",跟手會刪咗信封嘅回郵地址(保障佢哋自己銀行)先俾我,哩個係完全冇刪,感覺佢一啲都唔專業,我攞完錢後,越諗條氣越唔順,買完嘢都走返去銀行話鬼佢,因為我記得之前曾經遇過哩個一次,當時又係咁嘅態度,所以特登返去出聲話佢,我用咁多年銀行服務,未試過遇到咁差,當然,我都聽到同一間銀行其他職員同我呻,佢哋請人難,請到嘅後生亦做得唔好,根本都唔敢話佢哋,一話就唔做,香港服務業而家一蹋糊塗。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

三國1 發表於 23-4-28 10:33
我唔會理佢話唔可以換枱,之前我睇醫生前去食野,當時得一張高枱,我唯有照坐,因為我嗰時隻腳水腫得厲害, ...

你好勁
NNN

大宅

我都覺得呢啲侍應好有問題,除咗態度差之外,仲要講藉口掩飾。
而且最緊要係心地唔好,明明有位都唔願意令客人開心下。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-4-28 11:20
而家喺香港,好多事物都受氣,好似我去銀行,都遇到好差嘅Teller,埋到去已覺得佢嗱口嗱面,成程冇出過聲, ...

Hello rere媽

好耐冇傾計啦!你好嗎?
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

happyLC2006 發表於 23-4-28 11:44
我都覺得呢啲侍應好有問題,除咗態度差之外,仲要講藉口掩飾。
而且最緊要係心地唔好,明明有位都唔願意令 ...

happy(emoji)你講中我想講的
NNN

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bettylam 發表於 23-4-28 13:10
happy(emoji)你講中我想講的

我好重feels你越話你想坐梳化位,佢越唔想比你坐,吾係你話事,我哋叫你坐邊,你就坐邊
NNN

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bettylam 發表於 23-4-28 13:09
Hello rere媽

好耐冇傾計啦!你好嗎?

Hi Betty,

好耐冇見到你,不過我都小咗上Bk,經過哩幾年,仿如隔世。

你下次遇到哩啲食肆,嘈完佢就唔好食了,有啲心哋唔好的食肆,都唔知會唔會喺食物做手腳。而家香港服務業已經唔係以前咁。

珍珠宮

回覆樓主:

所以小紅書話香港食肆歧視大陸人,其實佢哋對香港人態度都係咁差架!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

db7mu23 發表於 23-4-28 00:01
仲有冇
現今生意好的,但人手不足成日買野會受的店員氣,荃灣有間賣點心就係在96號綠色小巴站後個間就係

首頁
23456...8

尾頁

跳至