自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

我小朋友讀區內一線津貼小學,老師質素都算唔錯

侯爵府

LedTV 發表於 23-5-9 00:41
佢有d來頭
Google 佢個名即刻排第一 彈出黎
但唔識教書 同 對小朋友

嘩,咁樣為人師表?高層好得閒?返黎做實q

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

唔同老師都已經好大分別
有啲老師入行真係為份糧同埋多到離晒譜既假

男爵府

bobo1118 發表於 23-5-8 16:31
大同個細都讀同一間,好睇到個分別。
個大讀時,老師包容好多,賞罰分明比較合理。做得好,手冊有剔,做得 ...

我女讀緊個間都無愛心,好老師5隻手數得哂!
好彩已經小六,而家我地成日倒數緊幾時可以離開小學
莫講話畢業,會送咩俾老師,係唔會送!相都唔會影,只想快d離開小學

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

哈比族 發表於 23-5-8 21:30
如有不滿,早日轉校啦,轉到搵到愛心的老師為止

Agree!

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

個女師咩年紀

我睇到既係後生新入職 有熱誠有愛 有心容有心機

老seafood 有脾氣

男爵府

我女讀到小四才感覺到老師的愛

大宅

回覆樓主:

有啲老師仲會欺凌小朋友,當全班面羞辱小朋友,唔係話佢錯嘅嘢,係好似詛咒佢咁,呢啲唔配做老師。
而家啲小朋友醒目好多,會同家長講老師對同學嘅事,一次兩次都仲估老師為同學好,經常發生就係個老師有問題。

子爵府

jamiejason 發表於 23-5-8 17:43
我都覺小學教師好低質,談吐無內涵,字體唔端正。好似打份工hea住做,真係有heart既可遇不可求。 ...

唔係淨係小學,中學老師都唔見得好

大宅

bobo1118 發表於 23-5-8 18:28
我覺得細個嘅老師大部份都好好,雖然惡起黎係好惡或會打手板(以前年代,而家體罰唔ok),但d 老師惡過後真 ...

我細個讀小學,有個老師係會meet 你塊面2-3秒,然後一把打落去,呢個動作係當住全班人面前做,我好記得男班長都試過被罰(衰咩唔記得),每上親佢堂,成班都驚到腳震 呢個衰老師係個年代先可以咁,試下宜家咁做,監都有得佢坐

子爵府

小朋友讀區內一線小學,老師好好,好關心學生,讚賞加分活動都幾多,分數又可以換禮物。

老師有威嚴先可以鎮得住學生,不過當然係要賞罰分明,唔好玩針對。

珍珠宮

香港學生好參差,老師亦參差!

阿囡中學自己要求一定要選女校,中一至今好滿意。佢話小學,連外藉老師都要發惡,才能維持課室秩序,亦好浪費上課時間,如果再選過,小學我會同佢選女校

有時都幾同情哋小學老師

做中學老師真係易過小學老師

珍珠宮

近兩年老師流失大
質素差左好多
好多做兩做又無左影
完全都唔係有心做

珍珠宮

其實真係好難 總有好 總有唔好 睇你遇到果幾位係咁都冇辦法
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

回覆樓主:

有好有唔好,多數都打份工咁嘅心態。
我啲小朋友比較好彩,遇到嘅大致滿意。
其實唔止老師,現在各行各業、街坊、路人… 接觸到嘅人類質素都每況愈下。
究竟係我年紀越大越見得多,以前少年嘅我太無知天真? 還是世界真係變咗?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Flora.tan 發表於 23-5-8 18:44
睇吓係咩中學啦,我嗰女嗰間數學錯2題,仲要錯少少都比C...全對又唔見佢比A
打擊自信心

我學生精英班, 有一次只係大楷C寫到細楷C咁 老師就用紅筆 寫個C 字寫到鬼咁大隻 ..後面一個大 "X", 跟住劃一條線要佢成題寫過
我睇過黎諗: 錯邊呢? 冇理由錯架 除左大楷C... 同級另一同學返 叫佢借黎睇下........... 原來只係冇寫大楷C, 就可以畫到本作業以為錯得好犀利

數學答句漏左個 o, 老師係後面果版寫: 改正 11,12,13 要佢全題改
即係果日做果3題...全錯

我同佢講: 你阿媽見到...你死梗, 竟然錯晒, 冇題啱

洋房

wan_sosin 發表於 23-5-8 20:19
比grade? 唔係比分嘅咩?

功課係俾grade,可能唔同老師唔同做法
最慘係改正,老師都唔會教返,要你自己改,其他同學都無人識
俾少少提示/步驟引導吓都好啊,都無

洋房

selinako^^ 發表於 23-5-9 12:30
我學生精英班, 有一次只係大楷C寫到細楷C咁 老師就用紅筆 寫個C 字寫到鬼咁大隻 ..後面一個大 "X", 跟住 ...

其實都好小事,咁又要全改

selinako^^    發表於 23-5-9 18:35

珍珠宮

Flora.tan 發表於 23-5-9 13:35
功課係俾grade,可能唔同老師唔同做法
最慘係改正,老師都唔會教返,要你自己改,其他同學都無人識
俾少少提示 ...

咁係間學校問題,我仔學校咩都係比分,學生做錯功課會講解,真係唔識可以問返老師,老師必答。老師只怕學生唔問。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

selinako^^ 發表於 23-5-9 12:30
我學生精英班, 有一次只係大楷C寫到細楷C咁 老師就用紅筆 寫個C 字寫到鬼咁大隻 ..後面一個大 "X", 跟住 ...

我仔而家小學就係咁,大細楷唔岩,成題改,紅筆劃到本workbook花哂

selinako^^    發表於 23-5-9 18:35

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊