自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

朋友最近開微信,想開通大陸人民幣錢包,已經要國內銀行戶口了。

之前係唔洗的,我只要比¥1人民幣佢開通就可以。而家唔得。

我為咗咁,上星期六帶個剛剛攞到回鄉証的大仔,上大陸攪電話and開户口

所以,國內政策成日改的。

水晶宮

wcandtt 發表於 23-5-15 15:00
朋友最近開微信,想開通大陸人民幣錢包,已經要國內銀行戶口了。

之前係唔洗的,我只要比¥1人民幣佢開通 ...

香港人適應電子支付明顯要多啲時間,所以先唔會一下子就要做實名同綁銀行卡

水晶宮

ddkaka 發表於 23-5-15 15:06
香港人適應電子支付明顯要多啲時間,所以先唔會一下子就要做實名同綁銀行卡
...

有道理

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

收利是開通大陸錢包的方法, 我2月尾係成功的。到3月中,再用呢個方法,已經唔得, 按收利是時, 收唔到, 彈出一句提醒,要先綁大陸户口。

大宅

pauline_c 發表於 23-5-15 14:52
收到先係

請問係咪一定要綁大6戶口,因剛剛叫大6朋友入1元比我,入唔到,顯示賬戶受限

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

毛毛123 發表於 23-5-15 15:39
請問係咪一定要綁大6戶口,因剛剛叫大6朋友入1元比我,入唔到,顯示賬戶受限
...

上個月用恆生信用卡綁到,可以試吓~

大宅

pauline_c 發表於 23-5-15 15:56
上個月用恆生信用卡綁到,可以試吓~

我都綁左香港既信用卡,但大6朋友入唔到錢比我

水晶宮

毛毛123 發表於 23-5-15 16:30
我都綁左香港既信用卡,但大6朋友入唔到錢比我

c6 綁咗信用卡之後,我過到錢比佢呀~ 官方答案係要綁國內戶口(客務嘅答案)

男爵府

2024年龍年勳章

tracywongsc 發表於 23-5-14 20:33
如題?

我今年3月整。
首先去香港中國銀行開戶,再加開個大灣區戶口。香港中國銀行就幫你代入表申請大陸戶口。需時1個月。用香港電話號碼就得。
大陸銀行卡會係香港中銀取卡。
叫有大陸微訊既朋友發你$1,激活人民幣。
收到大陸銀行卡就挷定大陸微訊。
香港戶口滙錢去同名大陸戶口。需時7-10日。

珍珠宮

貝_貝 發表於 23-5-15 16:47
我今年3月整。
首先去香港中國銀行開戶,再加開個大灣區戶口。香港中國銀行就幫你代入表申請大陸戶口。需 ...
香港戶口滙錢去同名大陸戶口其實好快, 我上星期早上匯下午就收到

侯爵府

sasa0208 發表於 23-5-15 11:50
3月都仲得
呢個月到我自己想整就要綁咭

我上個月幫c6開通wechat國內錢包(用香港信用咭實名,佢無國內銀行戶口),實到呀,我仲發左張親屬咭俾佢,但佢琴日係深圳便利店諗住睇下用wechat國內銀行親屬咭俾錢,試左兩次都俾唔到錢

水晶宮

esther_fong 發表於 23-5-15 17:33
我上個月幫c6開通wechat國內銀行(用香港信用咭實名,佢無國內銀行戶口),實到呀,我仲發左張親屬咭俾佢 ...

c6 收到親屬卡之後,解綁信用卡,啱啱4月尾試過,喺深圳成功用親屬卡比到錢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

esther_fong 發表於 23-5-15 17:33
我上個月幫c6開通wechat國內銀行(用香港信用咭實名,佢無國內銀行戶口),實到呀,我仲發左張親屬咭俾佢 ...

你再試下叫佢掃你個內地錢包CODE睇下收唔收到錢
放下自在

大宅

貝_貝 發表於 23-5-15 16:47
我今年3月整。
首先去香港中國銀行開戶,再加開個大灣區戶口。香港中國銀行就幫你代入表申請大陸戶口。需 ...

請問是否綁左大灣區卡才叫大6朋友入錢落戶口

翡翠宮

tracywongsc 發表於 23-5-15 14:13
想問埋返內地一定要電話卡嗎?

睇番啲回覆,都係開內地電話卡+銀行戶口打底最好 ,折衰辦法隨時政策一改又封死。

內地號碼用嚟註冊啲apps都比香港號方便好多,好多apps唔受香港號,單係美團香港賬號買唔到餐券已經好無癮!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港電話都用到 wechat 微信銀包架
但一定要綁內地銀行戶口

翡翠宮

毛毛123 發表於 23-5-15 18:11
請問是否綁左大灣區卡才叫大6朋友入錢落戶口

用香港中銀app免費匯款到內地戶口就用得,唔需要大陸朋友幫手;另外可以經雲閃付扣銀聯信用卡,減少匯款。

大宅

lyh80115 發表於 23-5-15 22:12
睇番啲回覆,都係開內地電話卡+銀行戶口打底最好 ,折衰辦法隨時政策一改又封死。

內地號碼用嚟 ...

內地號碼要養住一無?唔可以改?

翡翠宮

tracywongsc 發表於 23-5-15 14:11
其實係銀閃付?唔係微信支付? 同直接錄銀聯卡有咩分別?
如果無人仔,找數可用港幣嗎?
...

銀聯接入咗微信,微信小程式支付可以經雲閃付app付款,扣到香港銀聯卡包括信用卡、小量銀行戶口及預付卡。例如用微信點餐、微信大眾點評買餐券,都調動到雲閃付app以銀聯卡付款。

雲閃付app本身又做到現場掃碼支付、乘車碼、apps支付等功能。

所謂直接碌銀聯卡就要鋪頭有部機拍卡,同以上掃碼、apps支付功能有所分別,所以銀聯先會出個雲閃付app令功能齊全。

翡翠宮

tracywongsc 發表於 23-5-15 22:17
內地號碼要養住一無?唔可以改?

長期養,改號碼幾麻煩!銀行卡要改,好多apps要改!

所以我都介紹同事買從化卡,上個月幫同事們共買咗3張,去廣州實名,零月費,長用無壓力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊