自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

Miss_Yellow 發表於 23-5-28 16:51
抹屋真的好減壓,日日抹,抹完坐底好舒服

就係呢種感覺,其實家務keep住做會容易過久唔久先做一次,不論全職定在職做定唔做幾耐做一次自己開心ok,我好鐘意清潔完嗰種滿足感

男爵府

一人一句 發表於 23-5-28 16:25
我都係好懶,露臺一打開就大塵抹完一日又有所以有D灰心放棄一星期一次。
但地面吸塵真要日日吸 ...

露台最煩係係欄杆要一個個花花窿塞塊布入去清潔,呢個我就麻麻哋鐘意,露台地下我就係每日淋花時順便倒水洗下佢,都好快靚正

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yeahyeah111 發表於 23-5-27 23:43
做家務真係好攰!!! 已經唔係全職主婦,啲家務有時有得skip就skip, 例如地兩星期拖一次,又甚少吸塵,唯有著 ...

現在好多電器可以分擔家務,好似洗衣乾衣機,洗碗機,拖地吸塵機,都令家務輕鬆左。 再分一d家務比家人,如洗廁所同倒垃圾,自己房要自己執。 如果再覺得辛苦,可以每個月搵人返黎清潔埋窗,大洗廁廚咁,基本上就好輕鬆。床單個d洗完乾埋再鋪,就不用摺,一個上午完成,被攞出去街洗,攞返黎放入櫃冬天先用。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

chu_peipei 發表於 23-5-28 00:10
我一湊二,細既歲幾好痴身,大既小學溫書功課好勞氣同仍然要接送,所以我都係家務簡單化咋。

廁所,星期六 ...

大宅

子若 發表於 23-5-28 13:31
你又誇左d ,正常兩三日一次啦如果無工人,兩星期一次,個地下咪好污糟

...

堅污糟

男爵府

卜卜卜 發表於 23-5-28 14:27
洗衣乾衣機二合一好用嗎?
求推介

我覺得好好用,慳左浪衫既時間同地方。

不過,有缺點既,衫係巢d架同要小心縮水既衫特別係冷衫唔可以咁樣乾。

不過真心慳番好多每日浪收既功夫

男爵府

Flowerlam 發表於 23-5-28 16:08
請問用洗衣亁衣機
電費貴唔貴?

其實又唔係貴好多,我一日一機衫,換床單嗰日就會一張床被枕頭袋多一機咁。

諗下慳番工人錢,工人訓既地方,就會覺得一個月電費多極都係多幾百蚊,好抵架喇!

拖地機器人我都有睇過不過我暫時用唔著,因為我地下鋪哂playmat同膠墊同裝哂門欄欄住個仔,根本買左都用唔著,遲d再買

伯爵府

回覆樓主:

越唔執拾只會越嚟越亂
狠下心來星期六或日執一日,已經可以整齊好多
但當然如果諗住返咗五日工,放假一定要出去玩⋯就當我冇講過

至於清潔工序
洗衣乾衣二合一機、吸塵抹地機械人、抹窗機、洗碗機⋯可以慳返好多時間
用錢買時間安逸 絕對值得

大宅

polliebb 發表於 23-5-28 14:43
我要返工,無工人,我準時放工,我就咁嘅:weekend買定大量急凍野,放工去街市買菜同魚,返去先準備食材, ...

好有效率!! 謝謝分享

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-5-28 08:42
善用消毒濕紙巾。抹油垢、抹塵、防霉, 效果一流。

抽一張抹一抹, 搞掂,乾手淨腳。

我都用好多濕紙巾同廚房紙,知道好唔環保,但冇計,用布抹又要洗又要分開布,用濕紙巾最方便快捷

男爵府

yeahyeah111 發表於 23-5-28 18:32
堅污糟

你不如先買個小米拖地機先

珍珠宮

回覆樓主:

我以前係WM,得兩人住,都係一星期抹傢俬/吸塵/抹地/洗廁所一次,平時見污糟就用吓濕紙拖把,洗衣機星期六日先開,床單差不多1個月先換一次,窗簾一年只洗2次,廚房就煮完即抹。個時日日返工放工煮飯温習忙到死,邊有咁得閒,咁样都已經辛苦到叫救命啦,放假根本冇得休息,個10幾年辛苦日子而家諗番都驚
而家年紀大左,更加簡單做清潔,濕紙巾好幫到手,自己住平時保持清潔,唔會污糟得去邊。

珍珠宮

回覆樓主:

有冇人用呢款吸塵洗地機
attach0/tmp/phpCTZXl9

大宅

回覆樓主:

在職人士,照顧一大一細一毛孩。

星期一至五:朝早5點起身,準備早餐,清潔毛孩,服侍一大一細早餐,然後返工。

佢哋未起身前,我會晾衫、抹下屋企,例如星期一抹廁所、星期二抹廚房……總之一星期內會抹晒全屋(抹表面,櫃內唔抹)。

吸塵早晚一次,拖地會隔日拖,床單兩星期換一次。

星期六會清潔房間,去超巿街巿入好一星期既食物。

星期日會準備好一星期餸菜,盡量洗好切好,醃定,炆定咁。

全屋大抹既話,會每季一次斷捨離。

夜晚煮飯(另一半會幫我洗碗),我沖完涼就會摺衫、熨衫。

座廁就一定要日日用濕紙巾抹。

子爵府

yeahyeah111 發表於 23-5-27 23:43
做家務真係好攰!!! 已經唔係全職主婦,啲家務有時有得skip就skip, 例如地兩星期拖一次,又甚少吸塵,唯有著 ...

拖地吸塵機械人
洗碗(老公+洗碗機)
洗衫(我自己+乾衣機)洗被床單毛巾會用乾衣機,衫就自己曬,一星期開三至四機衫

廁所兩星期洗一次(平日邊個用污糟咗就要清潔返,需要保持乾淨,另放清潔啫喱,每次沖厠保持乾淨)

床單被鋪兩個星期洗一次,枕頭袋每星期洗一次

子爵府

回覆樓主:

我一年365日都唔開窗,唔會好多塵,但係我好鍾意拖地,淡淡滴露味覺得好乾淨,唔著拖鞋都好舒服。清潔唔大問題,我最煩惱係收納,成日都唔知點處理,好多雜物。

水晶宮

yeahyeah111 發表於 23-5-28 18:32
堅污糟

之前的日子1日拖3,4次,買左自動吸拖機隔日先拖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實家務嘅嘢好flexible ! 咁有D嘢日日要做嘅就要揾工具帮手快好多!如掃地我會用無線吸塵機或robot,主要係頭髮同塵,日日要吸! 但拖地可以一星期先一次! 洗衫可以兩日先一機! 抹嘢就一星期兩次左右,厕所基本上好干淨,家人自己去完都會略嗊滴露,咁大清潔都係一星期一次! 係煮飯诜碗日日做,可揾洗碗機代劳

男爵府

一至五,每晚訓前預校洗衣機時間,每朝晾衫,整飯盒返工
2個女會幫手用Dyson吸塵,以前有線吸塵機佢地係唔會郁,覺得麻煩
放工返黎收衫,煮飯,洗碗,有時整定聽晚晚餸
沖涼前順便洗廁所,擦廁所,沖完就摺衫,倒水做凍開水,又煲壺熱水,又預校洗衣機

星期六就重頭戲啦,唔會煮飯,因為要換床單被袋,洗衫晾衫,洗廚房,拖地
星期日買幾日餸,煮完飯洗好碗又要夜晚熨衫。
每星期都係差唔多,循環不息,真係好鬼攰,但唔做又過唔到自己,正一自己攞嚟辛苦!

珍珠宮

回覆樓主:

點解內褲要自己洗。 自己洗,無可能慳到時間出黎,人都癲。

我係儲埋幾日,一次過掉落洗衣機用90度洗

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊