自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

redhot 發表於 23-6-9 23:13
康寧碗奇隻啲架喎,好似有成330ml

我諗330ml 差唔多喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

redhot 發表於 23-6-9 22:33
26cm煲埋有幾多碗?

我煲人參雞,夠6人飲。

珍珠宮

bibi2013 發表於 23-6-9 23:37
我煲人參雞,夠6人飲。

聽到都想飲

男爵府

不離不棄 發表於 23-6-9 20:32
心思思想買個Staub,因為老公鍾意飲湯,但平時用不銹鋼煲,鎖水唔好,好難預份量,所以想買個鐵鑄鍋,用黎 ...

N 年前萬寧可以換,26 cm , 但加左水真係好重,搬來搬去手都痛,我都很少用,我有個5 L LC 湯煲,滿水都無staub 咁重

珍珠宮

我用26cm 煲湯
4人飲好夠
不過睇你哋習慣飲幾多湯
我地習慣飲湯1碗起2碗止
26cm 煲出來有6碗左右

水晶宮

不離不棄 發表於 23-6-9 21:39
26都唔夠?(emoji)
咁我要諗清楚先得,28應該真係太重,我相信買左都應該少用。
謝謝你!我去永安感受下24 ...

多料又霸位嘅,如粉葛鯪魚豬骨,加條紅蘿蔔都忟水
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-9 22:49
忍住手先等sogo 一田 千色⋯⋯⋯⋯或工展會嗰啲減價先買,平好多
...

好!咁我忍忍手先。原價真係貴,驚自己買左唔用會後悔 [smile

珍珠宮

回覆樓主:

26真系太重未加料都重 24煲湯4個人就真系唔夠用 炆餸就可以

大宅

牛年勳章

綠茶新地 發表於 23-6-9 23:43
N 年前萬寧可以換,26 cm , 但加左水真係好重,搬來搬去手都痛,我都很少用,我有個5 L LC 湯煲,滿水都無 ...

唉!可惜當年冇換到。我就係擔心太重會擺埋一邊,咁就浪費左

大宅

牛年勳章

teresayan07 發表於 23-6-10 00:05
我用26cm 煲湯
4人飲好夠
不過睇你哋習慣飲幾多湯

6碗都夠飲了,如果26只係有6碗左右,咁24應該都係唔夠用

大宅

牛年勳章

bmuimami 發表於 23-6-10 04:23
多料又霸位嘅,如粉葛鯪魚豬骨,加條紅蘿蔔都忟水

咁真係難搞了,28又驚太重,睇黎26應該係啱啱好夠,我去攞上手感受下先

大宅

牛年勳章

him-bb 發表於 23-6-10 07:41
26真系太重未加料都重 24煲湯4個人就真系唔夠用 炆餸就可以

唉!好難選擇,睇黎應該26啱用d, 因為主要用黎煲湯

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

不離不棄 發表於 23-6-10 07:17
好!咁我忍忍手先。原價真係貴,驚自己買左唔用會後悔 [smile

我係呢款,佢新出有款有埋個鑊咁兩用既
attach1/tmp/phpK4cA04

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 07:49
我係呢款,佢新出有款有埋個鑊咁兩用既

藍色好靚!26cm係5. 2升,應該夠的,只係擔心太重

彩鑽殿

teresayan07 發表於 23-6-10 00:05
我用26cm 煲湯
4人飲好夠
不過睇你哋習慣飲幾多湯

我哋都係

彩鑽殿

不離不棄 發表於 23-6-10 07:50
藍色好靚!26cm係5. 2升,應該夠的,只係擔心太重

例如
青紅蘿蔔粟米湯
你預每樣一條加肉或豬骨

粉葛赤小豆湯
你預2-3斤粉葛加紅蘿蔔豬骨

每人至少有一碗湯飲有時仲有剩一碗左右

大宅

牛年勳章

pomanlife 發表於 23-6-10 07:54
例如
青紅蘿蔔粟米湯
你預每樣一條加肉或豬骨

好詳細!咁都應該夠飲了。謝謝你(emoji)

男爵府

登陸火星 發表於 23-6-9 21:32
用26cm Staub煲湯,因為有湯料,4人家庭緊緊夠飲,但十分重,很少用,寧願用高壓鍋,煲身輕又快煲好。另外 ...
請問jm 係咪用煲粥功能去炆嘢?我試過落冬菇海蔘梅頭去炆,炆左3個鐘

水晶宮

26煲湯係好勉強,我湯料已經唔係超級多,係好重。
24炆嘢煮餸係好理想

伯爵府

不離不棄 發表於 23-6-9 21:18
謝謝提醒,剛在旋轉網見到全新24cm, 只係$500!應該係伏!好彩睇到你的提醒!
...

原來Staub 都有假,d 人好衰

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊