自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

子爵府

opclk99 發表於 23-6-15 11:49
針無2頭利,
私院乜都利字當頭,
公院服務肯定差的,

我都覺得要改革,香港醫療界好腐敗,涉及好多人利益難搞。輸入海外醫護會係第一步,希望可以平衡下個生態。深圳三甲公立醫院我都幫襯過,佢哋都係好忙好忙,但係做嘢非常有效率,醫護態度正常,不是特別差。醫生見病人見10-15分鐘左右,但係觀察到佢哋系統非常之先進,省卻好多時間。所有抽血或者報告檢查,係機器do下個barcode,全部print出嚟畀你。抽血就算驗多項嘢,do完個機器,佢已經知道你要驗乜嘢畀張綜合單比你。所有檢查都係個別部門做(超聲波etc),好多人即日預約即日就搞掂,最多等幾日,佢哋個輪候時間短過香港公立好多。檢查完就即刻畀醫生睇返個報告,有效率好多。

opclk99    發表於 23-6-15 12:25

珍珠宮

polliebb 發表於 23-6-15 11:47
以前就可能係,而家好少人生BB

幾年前同而家情況差唔多

珍珠宮

虎到金來勳章

ernbe 發表於 23-6-15 12:01
幾年前同而家情況差唔多

差好遠喎,識人岩岩生完,病房得兩個產婦同bb, 護士多過產婦,長期圍住傾計

子爵府

BKFinder 發表於 23-6-15 11:56
係啊,上次covid私家醫院見死不夠拒收不只
公院塞爆仲踢院內染新冠病人去公院

講咁多藉口做咩啫。態度差還態度差,不負責任就係不負責任。公立醫院係政府畀錢唔係免費,啲人都係有糧出。無私家收咁貴,所以就可以求其做?就可以當病人係狗喝罵?平時已經頻頻有醫療事故,反映佢哋根本好多時冇跟程序做嘢,求其是但。

男爵府

opclk99 發表於 23-6-15 11:39
私院一見大鑊野一樣refer比政府,
绝大部份私院根本無初生兒科,
更勿論如何去急救,
係, 唔好以偏概全. 香港醫護係好大壓力, 整體香港公立算好好傢啦. 私家唔好以爲咩都幫你醫, 我仔之前不明發燒都係要去公立, 幸好遇到醫生好負責任, 好感恩.

要咩都好係要好多錢, 而且人都有機會犯錯, 私家一樣! 我老豆好耐前係私家做腎石, 個醫生搞到一wok譜, 要轉第二個私家醫生先搞掂. 所以千萬唔好以偏蓋全.

opclk99    發表於 23-6-15 12:26

珍珠宮

回覆樓主:

煲飯唔記得開掣最多無飯食
護士犯低級錯誤涉及人命

子爵府

polliebb 發表於 23-6-15 12:07
差好遠喎,識人岩岩生完,病房得兩個產婦同bb, 護士多過產婦,長期圍住傾計
...

我去過深圳醫院,真係見識到咩係真係忙。啲人走來走去係咁轉,根本唔會得閒企喺度慢慢傾計。但你有需要問嘢,佢哋都可以正常態度答你。同埋就算係門診啲醫生都唔係junior,好多主任級係度,同埋唔係hea睇,問得好詳細。

侯爵府

男爵府

dandan2006 發表於 23-6-15 11:35
威院啲醫生、護士、甚至病房助理……態度都好差, 你問佢地嘢,佢地就算得閒,都西口西面唔答你 ...
唔止呢間 我屋企個老人家疫情期間整親腳要住院 都係遇到呢d姑娘 你問下佢野都喝你 就係話唔夠人手 唔夠人手已經大晒了

子爵府

BKFinder 發表於 23-6-15 11:49
好心你咪咁極端冇人話可求其
上高有人講左強心針只係吊住條命,佢講的亦係事實
冇可能吊一世

有啲病人淨係某段時間需要強心針,之後慢慢康復可自理。冇人話要吊一世喎。你講到個bb本身好似死硬咁樣,真係唔知極端嘅係邊個。大把bb因早產或其他問題喺nicu留院成個月都有,之後長大咗都可以出院正常生活。而家係個醫護做錯嘢剝奪咗佢嘅生命,呢個係事實,唔該你唔好再轉移視線。

伯爵府

Vengerov 發表於 23-6-15 11:37
算吧啦,以前公立醫院住過幾次,次次都見到佢哋喺度大聲傾偈,病人叫都懶理㗎喇,態度又惡劣。所以我真係 ...

非常同意! 當佢哋知道份工唔係鐵飯碗嘅時候就會認真啲
每次有醫療失誤,好似都冇聽過話處分個涉事員工嘅, 佢哋咪覺得一個‘’忙‘’字就大曬可以繼續求其囉

珍珠宮

男爵府

Vengerov 發表於 23-6-15 12:00
我都覺得要改革,香港醫療界好腐敗,涉及好多人利益難搞。輸入海外醫護會係第一步,希望可以平衡下個生態 ...

請問你睇深圳邊一間三甲醫院,叫乜嘢名呀?因為我都想做個身體詳細檢查。

珊瑚宮

有冇離譜d

子爵府

meowmeow34 發表於 23-6-15 12:33
非常同意! 當佢哋知道份工唔係鐵飯碗嘅時候就會認真啲
每次有醫療失誤,好似都冇聽過話處分個涉事員工嘅 ...

等遲啲嚟多啲醫護啦!而家人手不足,有咩事都唔敢處分佢哋

子爵府

siugocandy 發表於 23-6-15 10:24
唔知係實習護士定係新來港大陸護士?
我唔係歧視人地。

如果話你知嗰個係本地註冊護士你會唔會好失望?

子爵府

fanny2014 發表於 23-6-15 12:40
請問你睇深圳邊一間三甲醫院,叫乜嘢名呀?因為我都想做個身體詳細檢查。
...

我去嗰間比較偏遠少少,深圳第二人民醫院。我建議你去返深圳港大醫學院,但應該會貴少少,你可以微信睇下啲身體檢查資料先,比較下。仲有深圳第一人民醫院。同埋你預咗公立醫院比較多人,好忙碌。

翡翠宮

esmehouse 發表於 23-6-15 10:53
為錢多,你估個個真係鍾意份工、有愛心咩,家下啲人係為錢途入行

唉!呢個就係我一直好感慨既社會現象 醫生護士社工教師呢d職業其實都有社會責任,唔可以只係當一份工咁番 ...純為錢,最終受害既都係市民

伯爵府

bb2 發表於 23-6-15 12:47
唉!呢個就係我一直好感慨既社會現象 醫生護士社工教師呢d職業其實都有社會責任, ...

我都覺得係, 真係要有心嘅先好做。 佢哋份工真係唔單止係一份工, 而係會涉及到人命, 一時掉以輕心就害咗個病人冇咗條命

珍珠宮

畀面勳章

BKFinder 發表於 23-6-15 11:32
患有先天性心臟問題

長大過程可能重重險阻

你想表達d咩?錯在BB 自己? 還是個位疏忽醫護幫咗BB 早日脫險阻?

BB 自癒能力比成人強, 仲有現代醫療都可以幫助BB,唔好早早斷定佢長大路程, 現在咩機會都無呀!

首頁
23456...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊