夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Charrrrliecharr 發表於 23-6-15 21:50
Um…

你租間屋出去,然後負責返父母間屋嘅租?得返7000,夠日常支出?

男爵府

風一樣 發表於 23-6-15 21:00
佢個名嘅嗰層樓宜家係我同佢兩個人住緊。如果將來搬去我娘家住,佢層樓就可以租出去。
男友父母有自己有層 ...

傻女,咪為慳錢賠上夫妻感情!完全唔值得

首先,一家一主,無論係老爺奶奶還是外父外母,有得揀,無論如何不要同住。
第二,作為老爺奶奶,錢銀上幫了個仔置業,個仔有自置物業但要同女家父母住?仲要住公屋,唔好介意我咁講,但老爺奶奶有樓攞得出嚟按,看來有一定經濟能力,會諗點解個仔有樓結婚生活質素仲差左,俾著你個心會唔會銀住?不要未結婚就製造婆媳翁媳矛盾。
第三,你同男友一直供緊層樓,即是負擔到,可能而家係會有點吃力,但供樓是愈供愈輕鬆的。作為呀仔,父母按樓幫自己俾首期,但婚後去老婆外家住寄人籬下,佢點面對自己父母呢?而且少不免要忍讓外父外母,但明明自有層樓可一家一主,有啲感受是男人大忌呀。

婚後有“自己一頭家”對感情很重要的!

複式洋房

sheepmui 發表於 23-6-15 22:06
傻女,咪為慳錢賠上夫妻感情!完全唔值得

首先,一家一主,無論係老爺奶奶還是外父外母,有得揀,無論如 ...

男爵府

老老實實,如果你外家都係住公屋,淨係比燈油火蠟水電煤,就算連埋交租,一個月最多咪$15000。除2定除4祇不過係相差$3350, 如果一個男人,咁都同你計,你應該再考慮下同唔同佢結婚。

同埋,如果層樓冇我個名,我老虎蟹都唔會拎錢出嚟。

子爵府

風一樣 發表於 23-6-15 22:20
好多謝大家俾嘅意見,我未必全部都回覆到,但我全部都有睇㗎。我會好好再考慮,再次多謝大家
...

你唔好發這帖
便再不回來BK!

要更新最新情況
我地好想知道關於你的
也希望你得到幸福

複式洋房

KINGMAX 發表於 23-6-15 22:31
你唔好發這帖
便再不回來BK!

珍珠宮

回覆樓主:

層樓係就係你男友名
實際係首期男方父母出,供樓有3成係男友家人供
層樓實際係男家物業

如婚後你加名,要經過男家全體同意,加唔加到名都成問題
但你又口頭答應婚後幫手還首期,你自己洗濕個頭

再講你男友無能力買樓,供樓又無能力,格硬高位買樓當然負擔超支同壓力大

可見男方理財不善同處處只為自己打算,父母無收入都要加按層樓
口講自覺虧欠父母,實際只睇自己利益
講一套,做一套
感覺似畫餅男

連自己父母都唔照顧嘅男人,無責任心,唔好期望婚後佢肯照顧你

有無樓唔重要,最重要有責任心、量力而為、理財妥善

趕住30歲嫁人、生小朋友,呢個階段你未會明,將來你就會明

洋房

風一樣 發表於 23-6-15 21:57
未傾掂我哋都係照翻舊時先,都係有共識先會行動。

冇辦法住男家,佢兄弟姐妹仲喺到,唔夠地方。

阿女,有啲留言都真係幾唔負責任,我唔想你頭家散。

而家聽落去好似係你要你男朋友分擔你媽咪屋企租金, 似乎係本身你都要俾租金.

當然,作為男人而家都唔係要你養,只係未能夠同你分擔到一半你本身屋企嘅租金。但係其實個男仔應該都好大經濟壓力,你都可以喺佢嘅處境度諗吓,或者同佢討論下到底係而家剩返幾多錢,佢係有能力唔做定係冇能力?

我講句難聽啲嘅,你而家係佢最艱難嘅時候同佢計1/4,你係咪想將來佢同你計足。

而家係佢最艱難嘅時候,佢都仲同你6/4分,其實佢都幾錫你,對你幾好。

子爵府

回覆樓主:

其實婚後維持現狀住番男友名層樓最好,連支出64分就夠,唔需要加名,唔需要你幫還首期,計落條數太亂,等男家自己計,層樓有3成係男家兄弟,為乜要加你名,你想出租,咁租金都要分番3成俾男家,搬番女家住,唔會係你心中條租 金數了。不如一切維持現狀,唔需要加名,你有錢儲埋做私己就夠。你都話男友將來人工升幅會多,等佢有能力時先還首期俾父母,父母唔會追仔債的。你個心態要當4成係屋企支出,公一份婆一份,你硬要當租金供樓就會唔舒服,你諗下如無層樓,你地要同居,都係要共同俾租金出去住,呢d支出必定要並同負擔的。

aidan08    發表於 23-7-19 00:54
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

侯爵府

fitceo 發表於 23-6-16 00:36
其實婚後維持現狀住番男友名層樓最好,連支出64分就夠,唔需要加名,唔需要你幫還首期,計落條數太亂,等男 ...

FATSIM    發表於 23-7-7 19:25

複式洋房

fitceo 發表於 23-6-16 00:36
其實婚後維持現狀住番男友名層樓最好,連支出64分就夠,唔需要加名,唔需要你幫還首期,計落條數太亂,等男 ...

認同

大宅

回覆樓主:

層樓男家咁多人出錢,你好難加名,而且欠埋人情債,呢啲好難還。你自己要儲返多啲私己錢, 女人最終保障係自己啲錢。

複式洋房

Charrrrliecharr 發表於 23-6-15 22:45
阿女,有啲留言都真係幾唔負責任,我唔想你頭家散。

而家聽落去好似係你要你男朋友分擔你媽咪屋企租金, ...

Cookson    發表於 23-6-16 13:53

複式洋房

風一樣 發表於 23-6-16 10:15

再次想多謝各位嘅留言同意見

男爵府

風一樣 發表於 23-6-15 17:38
當然唔介意!仲好多謝你俾意見我!
宜家父母年紀都大(遲生我),我哋仲想有小朋友,我都愈計愈擔心,可能唔 ...

我覺得重點唔係點處理, 邊個比錢, 而係你地點去協調哩個問題, 因為處理哩個問題的模式好多時, 結婚後都係會repeat, 萬一處理唔好, 之後都有一個惡性循環, 所以點解咁多jm 話唔好咁快結婚就係咁

如果2個人處理唔到, 建議去做婚輔, 想免費揾社工都得, 哩d 問題揾中間人做最好, 如果有需要鬧人, 都有人代勞, 唔使傷你地元氣, 當然你地都要接受人地的講法

子爵府

樓主,你可以結婚前就討論將來支出,經濟負擔係負責任做法,已經比好多人好,唔知你地實際收入、人工預期嘅升幅,呢D亦係考慮因素,至於層樓,婚前買,你無份俾首期,但有份供兼有證據,其實,唔需要太擔心,我反而建議你地用紙筆或者電腦,將收入、支出項目列出,再做家庭計劃,總之,幾窮都好,每月你點都要儲人工5%,作不時之需,而呢樣係唔需要同佢講,你可以係個人支出度慳。

珍珠宮

風一樣 發表於 23-6-15 17:06
我唔係下嫁㗎
我屋企住公屋,父母都係低收入人士。我收入唔算好高,夾住喺申請唔到居屋又買唔起私樓。基本 ...
恭喜你搵到個愛錫自己嘅男友

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

自己一家一主係最好嘅,另外未傾好將來有B B嘅開支點分配前,千祈唔好生仔

子爵府

回覆樓主:

唔係教你唔孝順父母,但自己有頭家時,cut父母家用都好正常,其實佢地如有申請長者津貼,兩人加埋有8仟,又住公屋,二人家庭,水電煤有限錢,一定過到生活。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

洋房

風一樣 發表於 23-6-16 10:15
同男友都冷靜後理性討論,有啲位其實本意唔係咁但誤會咗。
各自都重新審視理,都發現有啲問題,我問題太多 ...

最緊要有傾有講。

你同男朋友都講到結婚,我就咁睇兩個人嘅感情都唔差。

始終要行一世,有啲咩就結婚前好好傾吓,理解吓對方嘅難處,或者知道佢嘅諗法之餘,你都可以話俾對方知你嘅諗法,好好討論下規劃下將來,最緊要坦誠溝通。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊