自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

cheung2000 發表於 23-6-18 08:53
丁錫全,見我仔15分鐘已經斷症所以唔知好唔好,我expect第一次見會做啲評估先出信,但佢話臨床醫生覺得係 ...

呢個醫生好出名

珍珠宮

Chan9605222 發表於 23-6-18 09:59
食藥呢關都好難過我老公,佢一定一定唔會比仔食藥

如果唔嚴重,唔需要長期食藥。過渡活躍未必跟一世,好多時一到初中,行為上已大有改善,唔需要食藥。
我仔細個都係過度活躍,專注力不足,在課堂難專注,經常過位,坐唔定,我經常都收班主任電話投訴 ,因為情緖難控制,同學都唔願意同佢玩。
他由小一下學年食藥至小四下學年。我只想他上堂能上倒堂就可以,冇藥力後回家,自己就要接力
我覺得玩lego有啲改善效用,由最初砌唔倒,到慢慢可長啲時間專注砌好。(前提係佢有興趣去做)。

珍珠宮

既然係咁,咁你開 post 問什麼?

伯爵府

2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 23-6-18 11:40
既然係咁,咁你開 post 問什麼?

咪就係想有人認同唔使食藥都可以囉!
成個post, 樓主就係唔想個仔食藥,唔想學校考試加時,俾我感覺就係唔想俾人覺得個仔係有問題!

珍珠宮

當你將教功課,温習改由佢去做,學校第一聯絡人改為佢,就知咩一回事。
我以前教功課,成日鬧,個爸爸反話我教功課啫,洗咩咁勞氣xxxxx,我話得,由你教,有人好爽快答應,到我瞓個午睡,已聽到鬧仔,出去看一看 ,有人連功課簿都撕爛叫唔好做 。啲人先知點解我要似癲婆咁。

珍珠宮

bonbonyy 發表於 23-6-18 11:49
成個post, 樓主就係唔想個仔食藥,唔想學校考試加時,俾我感覺就係唔 ...

呢種想法,害死個仔,真係戥小朋友慘

珍珠宮

首先唔好對食藥有偏見,我明對某啲家長好難,曾經有長輩話我俾小朋友食毒藥,但因為我姪女都係adhd所以我好耐之前已經接受食藥

至於加時,除左加時仲有咩其他支援?如果小朋友已高小,建議真係快啲睇一次私家,出信俾學校開file睇下有咩地方可以幫手

有時食藥唔一定係為左成績(雖然好多都係),係食左藥佢喺學校表現好左,老師讚佢,佢自己有信心,對返學、讀書感興趣

男爵府

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:08
小朋友評估後,高度懷疑ADHD, 原先以為只係專注力不足,冇諗過有過度活躍症,因為唔會出位(但小朋友有講過 ...

我仔有專注力不足有過度活躍症
響學校好乖,唔會出位,但響屋企會成日跑跑跳跳,經常跌瘀撞瘀
上堂時佢只會手腳不停郁,同埋會舉手指出老師嘅錯,如果唔細心留意唔會知佢有學習障礙
大約由小一開始佢食專注力藥,我要求醫生開最低份量,頭一兩年學業上毫無改善,我都想同佢停藥,但有時自己同家人都頂佢唔住,因為佢會不停響屋企跑不停講野。
如事者到小三,佢成績有明顯嘅進步,能夠考到中游位置,我哋都已經好滿意,因為我地都用左好多心機去教佢,小四時佢又跌出中游位置,我哋都打定輸數唔想迫得大家太緊。
待續

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 23-6-18 13:20
我仔有專注力不足有過度活躍症
響學校好乖,唔會出位,但響屋企會成日跑跑跳跳,經常跌瘀撞瘀
上堂時佢只 ...

到小五時佢讀啲差嘅班,人數少,響班裏面佢又比較叻,所以佢為左面子努力溫習
剛考完呈分試,估計佢應該係B1尾至B2頭
如果再要我揀比唔比藥佢食,我都依然會揀比藥佢食
食藥唔單止為左學業,其實會影響家庭和睦,會影響朋輩關係,更感恩係上星期帶佢去游水有啲百厭啲嘅小朋友撩佢一齊玩,佢情願自己玩水都唔同啲百厭仔玩,其實我哋唔要求佢讀邊到書,但真係好怕佢學壞

男爵府

回覆樓主:

ADHD=專注力不足,過度活躍証!
一定連埋一齊計,
就算你只係專注力不足都係ADHD

子爵府

我仔中五,由初小開始食藥。
初小時耐唔耐喺班入面發脾氣,冇乜朋友。
高小嘅時候慢慢有進步,藥物幫助下,又大個咗,人際關係漸漸改善,有幾個好朋友。
上到中學人際關係持續進步。

至於成績上,食藥我相信一定有幫助。
佢band one中學,成績係好嗰批。

食藥唔食藥都各有原因,你老公要衡量吓,唔食藥對小朋友嘅影響佢覺得ok嗎?我諗佢反對嘅原因係擔心傷害小朋友身體,始終係精神科藥物。但食藥對佢哋學業成績同人際關係都有幫助,呢樣嘢直接影響佢哋自信心同成長,佢有冇考慮過呢方面?

伯爵府

bonbonyy 發表於 23-6-18 11:49
成個post, 樓主就係唔想個仔食藥,唔想學校考試加時,俾我感覺就係唔 ...

佢根本唔想接受佢個仔有問題...

男爵府

我高度懷疑自己專注力不足,讀書時因為好乖好靜,所以無俾人發現。
有啲習慣可以幫助小朋友
例如寫齊手冊,教佢對齊功課,入晒落功課袋
父母要花多啲時間同小朋友溫習

水晶宮

好媽媽勳章

外星媽媽 發表於 23-6-18 09:07
放假食唔食?

平時放假唔食,但如果假期後要測驗考試佢會食左先温書,佢話温得快啲,又容易啲入腦。
小學階段一直都係級頭10名內,佢對自己嘅要求高過我對佢嘅要求。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:44
如果唔食藥,會唔會越嚴重?

每個case都唔同
阿女未滿1歲我都已經覺得佢係adhd, 可能因為哥哥係ASD,去訓練時見得太多。哥哥到p3 再加埋adhd.
不過佢地由幼稚園到中學都無話欠交功課同唔見野,係哥哥初升小時會抄漏家課冊。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

回覆樓主:

adhd係天生,主要的致病原因是:大腦前額葉區域發育異常(嚴格來說是發育晚了3年)以及腦部一些神經傳導物質失常(特別是多巴胺及正腎上腺素),因而出現一些典型症狀,包含:注意力不足、過動、衝動等行為。佢哋自己都唔想。作為父母係要面對現實幫助佢哋。不但影響學業,更加影響社交,家人關係,同學老師關係。食咗藥一樣可以做training,更加集中嘅情況下train得更好。

https://www.google.com/amp/s/m.commonhealth.com.tw/amp/blog/3905

大宅

1) 早d訓,對專注力弱小朋友呢一環好重要

2)飲食:少糖少糖少糖

3)溫書/做功課, 時間半小時內,停下再做,比一次chur 更有效

4)忌長時間操卷:切開時間,否則大人細路燒磨意志

5)如果唔想吃藥,可試非藥物,例如,omega3 ,但要高劑量,大部份都有改善

子爵府

正如一個近視300度既人,唔帶眼鏡唔會死,只係生活好唔方便。ADHD就似個腦有近視咁Focus唔到,藥就似一副眼鏡幫返佢Focus返。

專業嘅精神科醫生係會幫小朋友調較適合的分量,做到幫到小朋友嘅同時係唔會影響小朋友健康。

相反,唔比小朋友食藥而令小朋友成長期學業同社交問題進一步困難,先令小朋友更受害。不喜勿插。

子爵府

樓主介意都要大膽講句,大人對藥的偏見,正是害了小朋友的根源。希望樓主老公可跟精神科醫生多溝通,了解醫生用藥/開藥係點。

男爵府

食藥啦,我仔醫生話 ADHD 小朋友就好似個校唔啱台既收音機,佢地接收信息會沙沙聲,食藥會幫佢地校返啱個台。

依家d藥副作用少好多,醫生會慢慢幫你調節劑量,放心

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊