自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-2-23 12:22
羅馬都無興趣再去了,覺得比較髒亂,我覺得巴黎更加靚(聖母院最靚可惜燒左)
...

聖母院開番啦!

珍珠宮

回覆樓主:

打卡啫,咪又係咁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

子若 發表於 24-2-23 13:52
我黎緊都去意大利,我麻麻地教堂同博物館,但鐘意風景同歷史古蹟,想問下布無邊度推介的景點(emoji)(emoji) ...

五漁村,威尼斯

複式洋房

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

florence 幾值得去~

珍珠宮

子若 發表於 24-2-23 13:52
我黎緊都去意大利,我麻麻地教堂同博物館,但鐘意風景同歷史古蹟,想問下布無邊度推介的景點(emoji)(emoji) ...

我鍾意Pisa(但其實都係教堂同比薩斜塔),留半日。
Florence上鐘樓睇風景,早d book 酒店,我住一晚hostel都要800+

珍珠宮

JChan 發表於 24-2-22 22:55
差不多 所有集中營戲我都睇過
可以分享 德國行程嗎?

Berlin:
DDR
歐洲被害猶太人紀念碑
勃蘭登堡門
菩提樹下大街
淚宮
Checkpoint Charlie
恐怖地形圖紀念館
Stadimiseum
Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche
猶太博物館
豪森集中營

Munich:
集中營
德意志博物館(科學館)

德國d博物館資料好認真, 如果有興趣行博物館真係花好多時間,唔係1-2個鐘睇完一間嗰種

好多地方我都唔夠時間去,楚格峰,天鵝堡,國會大樓,博物館島......因為我想睇左Nazi嘢先

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

KTKTKT5 發表於 24-2-23 17:43
我鍾意Pisa(但其實都係教堂同比薩斜塔),留半日。
Florence上鐘樓睇風景,早d book 酒店,我住一晚hostel ...

我都鍾意pisa, 我覺得一定要去

珍珠宮

回覆樓主:

呢幾個我全都無去過,鬥獸場我只喺外圍睇,但我成日掛住玉翡翠,希望5年內會再去

珍珠宮

CrabPincers 發表於 24-3-5 08:46
我都鍾意pisa, 我覺得一定要去

絕對同意,我7月份去, d草係球場綠色好靚,但係Tiramisu 食左幾間都係一般咋

子爵府

想問下,如果係意大利8日,米蘭入,米蘭出。
我而家plan 左去Milan --> florence --> rome -->milan ,好似順路d

但其實我想去venice,但交通上會唔會唔係好順路?

珍珠宮

子若 發表於 24-3-17 09:42
我而家plan 左去Milan --> florence --> rome -->milan ,好似 ...

我自己冇去Milan同Venice, 因為我只係去左Rome, Florence同Pisa而且係上返德國,所以行程進出比唔到意見。

但我覺得如果行程緊密,八日可以安排埋Venice, 我自己喺羅馬4日3夜, 有少少唔夠,但係都覺得可以(我無入鬥獸場,古羅馬廣場,萬神殿,以上三個都冇入。和平祭壇同真理之口我都放棄左)因為我留返d 時間入教堂, 因為我好鍾意睇教堂d馬賽克畫, 所以放棄左入古蹟,加上門票又貴。

2日1夜Florence + Pisa, 我覺得剛剛好, Pisa預半日,我幾鍾意Pisa, 覺得值得一去(無買門票上斜塔無入教堂,都覺得值得去)

Florence我揀左鐘樓頂頂睇景,因為可以影到教堂穹頂,原來鐘樓上到咁上下有位比人坐(都多位), 上落頂之前嗰幾層都有個地方坐,舒服好多可以順返條氣坐到夠,不過就犧牲左冇得睇教堂登頂嘅穹頂畫無得睇

試下計掂交通條數,睇下加埋Venice一日得唔得,不過唔好太“忟”, 以防回程返Milan火車delay,要睇定罷工資料,去意大利緊慎d

小心小偷!係明搶(可以睇下我舊post,關於metro嗰篇!)結黨咁偷,一偷到就pass比同黨,特別注意吉卜賽人!

著名食Tiramisu嗰間唔洗去, 不外如是

如果入梵蒂岡博物館要預早上網買門票,現場排隊條隊目測至少要個半鐘以上

大宅

Venice 係好獨特嘅城市。全世界都好難搵到第二個。而且曾經係中世紀歐洲最富有,最強大嘅商業城市。若果要 Venice 同 Pisa 二選一,一定選去 Venice。

八日遊三四個意大利城市,其實都好趕下。實有啲野要放棄。

COVID 前暑假去羅馬,迫到插針都唔入。梵蒂岡、競技場,都要一早買票。現場排隊唔單只花時間,有啲日子仲一早賣哂當日票。
情到深處人孤獨

大宅

子若 發表於 24-3-17 09:42
我而家plan 左去Milan --> florence --> rome -->milan ,好似 ...

有冇考慮 Open Jaw. Milan 入,羅馬走。慳半日時間之餘亦慳一程車票。

Milan-》Venice-》Florence-》Rome

情到深處人孤獨

侯爵府

2024年龍年勳章

Dauntlessff 發表於 24-3-17 12:41
Venice 係好獨特嘅城市。全世界都好難搵到第二個。而且曾經係中世紀歐洲最富有,最強大嘅商業城市。若果要 ...

same,Venice真係獨一無二,好值得去,當年我留咁4日3夜都唔自得悶

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 24-3-4 21:38
Berlin:
DDR
歐洲被害猶太人紀念碑

多謝回覆

子爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-17 12:48
有冇考慮 Open Jaw. Milan 入,羅馬走。慳半日時間之餘亦慳一程車票。

應該唔可以係rome 走, 咁如果要skip 一個城市,florence, venice, rome, skip 邊個好d 呢?

伯爵府

noel2010 發表於 23-6-20 01:20
其實旅行都是去自己喜歡的地方,我剛去完意大利,教堂都只是在外面影相,佛羅倫斯住三晚,都沒有入博物館 ...

我都鍾意比蕯

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-6-19 23:55
羅馬:
古羅馬廣場
鬥獸場

無話浪不浪費,重要係自己想睇甚麼?意大利咁多景點,要是無興趣睇,幾出名也是浪費時間。

子爵府

KTKTKT5 發表於 24-2-22 22:44
我想了解納粹對猶太人嗰段歷史

我都好有興趣!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊