自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

對手弱, 出後備好正常, 無做錯, 係而家太多怪獸家長啫

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

俾機會後備有上場經驗都好重要

男爵府

goodsnooky 發表於 23-6-27 10:41
二仔和佢嘅舊同學做教練都有咁嘅原則,就係俾多啲唔同小朋友上場比賽,細仔嗰隊籃球隊並唔係最好嘅,喺聯 ...
做緊後備就會明, 呢D時候, 都唔比後備出下場, 仲可以幾時出, 我仔學校(小學)輸緊比人, 對手太強, 知道追番機會唔多, 都會後備落場, 等佢地都多些機會對下勁人, 吸收經驗

琥珀宮

回覆樓主:

贏比賽重要,而家都係贏咗,反而比數唔太重要
教練在無風險情況下,比次選球員有機會出場參賽緞練,非常正確。

琥珀宮

spikenard 發表於 23-6-27 10:13
你細路好啱,又唔係國家賽,順便比唔同的小朋友上塲,大家都有份玩。唔叻的都有份上塲攞經驗唔好咩?
...

世界盃都會咁做,比後備上場

大宅

正常教練當比賽去到一半明知贏梗都會換啲後備落場攞下實戰經驗架,係策略唔係讓賽,亦唔關體育精神事

子爵府

回覆 goodsnooky 的帖子

投訴既家長應該都係一兩個,但全部後備既家長應該會好感謝教練,有機會比小朋友上場實戰下,講真做得後備,只係排隊比人揀,而家個個有得玩,真係聽到都感動

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-6-27 04:55
投訴嗰個爸爸來自中國但佢啲小朋友全部喺依度出世。

應該係個別家長想法。

kbd家長只以自己角度出發,先唔論國籍(因為就算中國隊在穩贏嘅形勢,都會派出後備取出賽經驗), 呢個世界就係有d咁嘅人。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

局勢贏,策略一定係比機會後備等每個成員都有機會落塲吸取經驗慢慢進步,對相方都係好事,有經驗教練係咁做好正路喎,比賽要贏得光彩有氣量,人生重有好多比賽何必咁執著眼光放遠d。

珍珠宮

薯圈 發表於 23-6-27 11:53
應該係個別家長想法。

kbd家長只以自己角度出發,先唔論國籍(因為就算中國隊在穩贏嘅形勢,都會派出後備 ...

Kbd 家長係乜?

珍珠宮

rainbow000 發表於 23-6-27 11:53
回覆 goodsnooky 的帖子

投訴既家長應該都係一兩個,但全部後備既家長應該會好感謝教練,有機會比小朋友上 ...

所有小朋友都鍾意大哥哥教,二仔話下半年會繼續做教練。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-6-27 16:14
Kbd 家長係乜?

哈哈!我想講好多家長

有時會比教buy外國人教仔嘅方法,包容性好大,亦唔會以"為你好/錫你"之名去強迫孩子完成父母自己嘅心願。

珍珠宮

薯圈 發表於 23-6-27 16:20
哈哈!我想講好多家長

有時會比教buy外國人教仔嘅方法,包容性好大,亦唔會以"為你好/錫你"之 ...

講真大仔十一歲之前,我有諗過要佢做返我嗰行,之後我見到佢有其他喜好,跟住我都冇再逼佢選擇入我自己嗰行。
至於二仔同細仔兩個,我會引導佢哋將來嘅選擇,但係唔會強逼佢做邊一行。

珍珠宮

2024年龍年勳章

goodsnooky 發表於 23-6-27 16:32
講真大仔十一歲之前,我有諗過要佢做返我嗰行,之後我見到佢有其他喜好,跟住我都冇再逼佢選擇入我自己嗰 ...
咁最後學校點處理嗰班定某一個家長的投訴?

你二仔做得啱, 令所有正選同後備都有上場機會先係正路~

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-6-27 16:32
講真大仔十一歲之前,我有諗過要佢做返我嗰行,之後我見到佢有其他喜好,跟住我都冇再逼佢選擇入我自己嗰 ...

好媽媽!

我只係覺得新一代一定被舊一代更清楚新時代發生緊咩事,如果上代一硬係要孩子跟住自己嘅"經驗"去行,根本就係削減孩子的競爭力。

珍珠宮

薯圈 發表於 23-6-27 16:53
好媽媽!

我只係覺得新一代一定被舊一代更清楚新時代發生緊咩事,如果上代一硬係 ...

哈哈,你唔記得我係一個單親爸爸。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-6-27 16:56
哈哈,你唔記得我係一個單親爸爸。

係咩?唔好意思呀!誤會了

爸爸更好,爸爸包容性更大。我都是單親爸爸湊大,覺得比一般人理性d, 唔太執著細緻位,無咁容易跟屋企三個男人有衝突

珍珠宮

BK2002 發表於 23-6-27 16:36
咁最後學校點處理嗰班定某一個家長的投訴?

你二仔做得啱, 令所有正選同後備都有上場機會先係正路~

最後學校發通告說明FairPlay嘅意思。其中內容是:

Always remember coaches are volunteers. Their time and efforts are for the benefit of your child.

Always support officials and coaches by accepting their decisions and judgements. Remember – No official, no coach – no game.

It is of vital importance that you play your part in removing verbal and physical abuse from your child’s sporting environment.

Above all, act as a positive role model for your child and team. Always support the coach.

珍珠宮

2024年龍年勳章

goodsnooky 發表於 23-6-27 17:13
最後學校發通告說明FairPlay嘅意思。其中內容是:

Always remember coaches are volunteers. Their time ...
正! 學校"教育"家長, 如何尊重別人...

珍珠宮

BK2002 發表於 23-6-27 17:29
正! 學校"教育"家長, 如何尊重別人...

所以我最初揀呢間小學係有我嘅原因。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊