自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-7-3 11:41
上善若水 厚德載物. 這個社會可不可以對人寬容,大度一些呢 ? 把二個醫生的前途盡毀, 好好的一家四口毀掉 ...

即是醫生高買就應得到輕判,因為職業高尚

一般人認為低下階層工種,(如日做10幾個鐘外判街道清潔工人)就應重判?
1. 清潔工同樣面對生活壓力,如下個月夠唔夠錢交劏房租金等,亦都有小孩要照顧。
2. 涉案者絕對有經濟條件在錄口供時聘請律師。就算有腦霧,代表律師亦會為其出面。當然,若為左保全面子,不想醜事傳千里唔請律師就得自己面對
3. 涉案者店舖盜竊、敢做不敢認(一時賴警察誤導、一時又話只得個男涉案、一時又拉埋個女落水話太掛心),唔覺有幾受人尊重,受盡鄙視亦係咎由自取

法律面前人人平等。罰款已輕判了。今次上訴,顯示當事人全無悔意,理應判予即時監禁

珍珠宮

畀面勳章

上善若水 厚德載物. 這個社會可不可以對人寬容,大度一些呢 ? 把二個醫生的前途盡毀, 好好的一家四口毀掉 ...
偽善者

男爵府

寬容?無罪釋放嗎?
法律面前人人平等,無論你執垃圾定係做醫生 ,一樣甘判先公平。
因為佢做醫生,所以要超級輕判,你呢d人真係咩標準⋯⋯⋯⋯

侯爵府

如果佢哋搵咁多錢,偷咁大面額嘅嘢都冇罪,對一直辛辛苦苦奉公守法,為生活死慳死抵嘅基層市民,情何以堪

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊