自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

ivycwl 發表於 23-7-5 23:06
我試過好多次。
細個個會肯,大個個十次都九次都係唔肯,好硬頸,但你話佢唔攬唔比佢咩咩咩,佢又喊。
...

所以要喺佢哋心情好時傾好晒,如果佢話唔好,咁你問下佢有乜替代方案,問下佢跟佢嘅做法係咪就可以停左佢哋嘅爭執,佢拍心口話係嘅咪跟佢方法囉,但你要講到明佢做唔到就要跟返你嘅方法,喊都要做,唔可以用喊嚟逃避,因為佢嘅方法唔work。

適當時候你都要同佢哋講下你嘅感受,要俾佢哋知道佢哋成日嘈交都好影響你嘅情緒

子爵府

回覆 ivycwl 的帖子

我好明白你種感覺,我每日都面對住呢個情境,細既上到床都仲要繼續投訴,我都產左佢一輪。坐梳化最易出事,點坐都係投訴,唯有坐正佢地中間,佢地要零接觸,到佢地跳完制就會一齊玩番,當然過陣應該又黎料。不過媽媽你加油啦,我係單親媽無爸爸鎮住個場,都係努力頂緊

大宅

2024年龍年勳章

ivycwl 發表於 23-7-5 19:39
好辛苦,兩個一日爭到黑。
玩玩下,冇啦啦話對方掂到佢,之後又吵。
個大既就反應慢表達差但又唔肯認輸。

我有個同事誤信d三姑六婆講,叫佢生多個陪個大,有個伴,但佢話好後悔,兩姊妹唔岩牙,成日鬧交,家嘈屋閉。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

小朋友係咁。

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-7-5 19:56
比我再揀,一定淨係生一個。

如果你本著,以為自己好公平去處理,只會火上加油!

依家無得改架喇,佢哋搬左出去就自然感情好啲。

依家佢倆只係一味想引你注意。 或者做媽媽多啲關心,陪伴

男爵府

一模一樣…. 完全明白你既心情 如果屋企夠大我一定要起兩個監獄,一人一個唔洗嘈

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

ivycwl 發表於 23-7-5 23:06
我試過好多次。
細個個會肯,大個個十次都九次都係唔肯,好硬頸,但你話佢唔攬唔比佢咩咩咩,佢又喊。
...

直情同我-樣,大嗰個死硬頸吾肯,細妹不情願都會做,靜靜等佢和解。大的永遠吾肯蝕底要面但又喊冇得玩,最後又話個妹最衰累街坊,話吾知點解要有妹,又講D傷害性說話

侯爵府

我識人因為厭兩個仔成日鬧交,所以專登帶走其中一個仔租屋住,分開佢地,咁樣反而相處到,樓主可以試下

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

iris2014 發表於 23-7-5 23:26
一模一樣…. 完全明白你既心情 如果屋企夠大我一定要起兩個監獄,一人一個唔洗嘈
...

我出街帶-個另一個在家同工人,返大陸玩只帶-個 ,-齊帶搵自己搞,以前由出門換衫-刻打鬧至著鞋,噤(emoji),坐地鐵又爭,D人常常側目又偷笑我呢個可憐人,之後怕左,每次帶-個多美好

大宅

回覆樓主:

記得細個我同阿妹成日打交,不過父母好少理,打完之後又friend返,打交都係增進感情既方法

子爵府

回覆樓主:

點解會噤!?
帶佢哋一切出街玩,参加活動,學吓...

伯爵府

D..D 發表於 23-7-5 20:08
整番個直播
佢地一嘈就開播
話唔定仲有收入添

有商機!

水晶宮

ivycwl 發表於 23-7-5 19:39
好辛苦,兩個一日爭到黑。
玩玩下,冇啦啦話對方掂到佢,之後又吵。
個大既就反應慢表達差但又唔肯認輸。

我以前的實戰心得,實行獎勵計劃。暗地推大嗰個禮讓細嗰個先,等細嗰個從實際中學習如何禮讓。

我的操作是這樣,每人都有1張30格的紙,每做到一個好孩子行為就有1個印印滿30個就可以買1份禮物。

每當爭野時我會講邊個禮讓先,我就額外比多5個印印,我會趁細嗰個睇唔到的情況下,單眼比信號大嗰個,大嗰個get到了,佢就唔爭,我會暗地克意用好多地方讚大嗰個,鼓勵佢禮讓,額外地攞印印,拎佢好容易地因好行為可以買到禮物,當大嗰個好輕鬆做到買到玩具時,細的都好醒,知禮讓會幫佢買到玩具時2個都唔爭了。

1定要是旦1個先做到,另外嗰個就會跟住做。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我兩個都係一日嘈到黑,仲要有個係青春期,更難溝通。

公爵府

野原美冴 發表於 23-7-5 19:48
我對仔女鬧交都算,我老公幾十歲人同我仔(小學生)成日嘈交 都係你掂我一下嗰d濕碎嘢 :ig ...

sorry,笑咗

複式洋房

ivycwl 發表於 23-7-5 20:09
6歲9歲

兩個一齊玩,多數5分鐘後就聽到吵架,我多數唔理,但吵吵下一定有人喊有人大發脾氣。

我兩個7歲9歲 情況同你一樣 通常佢哋一投訴 我就大叫:保持距離 唔准對話(有威嚴地重覆幾次 一次比一次大聲 就可以嚇窒佢哋)

別墅

水晶宮

隔得近就有咁的煩惱。

如果我二個仔女咁,我直接叫佢哋咁鍾意打就打飽佢,打啦!佢哋要吵架,好呀,帶出去人多地方吵!

對仔女我好嚴格,不比佢哋咁款。趁細個,佢哋一有少少野錯,都要罵爆及不可以對人無禮,千萬勿寵壞。很難返轉頭!仲有做功課都係,今日的責任就要做完,不好比佢拖及懶,影響到長大!

公爵府

我屋企都係,兩個個嘈交,但不動手。如果嘈到我頂唔順,就一下喝停晒,由我出口逐個狂鬧

平時會逐個數對手做過的窩心野,比佢知道平時雖然會嘈,但心底都好錫對方

男爵府

放鬆d由佢哋兩打,打到佢哋唔再打,減少啲關注,佢哋就唔會日打夜打

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊