自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

PeteOrson 發表於 23-7-23 20:18
個陣我契妹有急性精神分裂,我就叫佢家人用呢種方法,厄左佢上去醫生度先,醫生會有辦法,否則唔開藥比佢食實 ...

咁樓主應該試吓,始終病向淺中醫。

禁止訪問

珍珠宮

cibewong 發表於 23-7-22 22:49
識唔識人睇開精精神科,如果識就請教下醫生點做先,最好盡快帶你家人去睇精神科醫生,有時有啲事情突然之 ...

諗起荷里活廣場事件。

男爵府

PeteOrson 發表於 23-7-23 20:36
確實好多只為錢,入醫院做個班直頭以為自己實唔會比人炒,無皇管一樣,我聽有D病人比社工性騷擾,投訴完比人兇 ...

醫院果班高學歷,有部分好似係公務員,所以搞佢哋唔到,佢哋最後會屈個投訴者精神失常等等。佢哋都係為交數多,唔洗太認真,除咗搵佢哋申請錢之外,就唔洗講太多野!唔係最後都係病人蝕底。

大宅

ChaBean 發表於 23-7-22 22:22
曾經講過一d事,開頭大家都信,之後越來越離譜,根本冇可能發生,但佢平時同朋友相處又似冇問題,照常行街 ...

​強制入院有什麼程序?

大部分住院治療,都是在患者的同意下進行,但若患者的情況不穏定,例如患者出現傷害自己或他人的行為,患者或有機會被安排非自願入院。

申請人資格
強制入院觀察的申請人可以是病人家屬、註冊醫生及特許社工(由社署所指定)

申請考慮
根據病人病情的性質,病人是否有需要入院接受觀察
非自願入院是為了保障病人健康、安全和保護他人著想

期限
基本為7天,最多可廷至21天

大宅

ChaBean 發表於 23-7-22 22:22
曾經講過一d事,開頭大家都信,之後越來越離譜,根本冇可能發生,但佢平時同朋友相處又似冇問題,照常行街 ...

Q2:強制入院機制有何程序?
歐陽:如果醫生發現病人有自殺或暴力危險,或出現持續自我疏忽照顧,可向法官申請,把病人強制留院觀察。常見情况為急症室接收個案後,轉介至精神科專科做有關安排。根據條例,強制入院程序須填寫3份表格(俗稱Form 1-2-3),其中兩份分別由法官及醫生填寫,另一份表格可由病人親屬、社工或另一名醫生填寫。其間病人可要求會見法官,提出取消強制住院。

http://ipep.hk/tc/caregiver/what-are-the-procedures-for-involuntary-admission

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊