自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BO_NG 發表於 23-7-24 21:44
租約7月29號先開始生效
我都係諗住呢幾日去打厘印

唔可以,佢欠租就去土審追返間屋。

男爵府

csc1016 發表於 23-7-25 06:52
未起租,幫佢整完都咁煩,擺明玩野,嚟緊有排受。

就係咁樣先攞命!

佢自己都試咗冇問題,先簽租約!
點Q知簽完租約,仲未起租就已經咁麻煩!

公爵府

BO_NG 發表於 23-7-24 22:59
係呀,我都咁諗寧願退返按金俾佢!

平啲租比其他人,都唔想煩!

同佢講話唔會再整,可以退返按金俾佢,叫佢考慮唔好租。

我上次個租客又係簽哂嘢,交哂訂key,佢突然話私人理由唔想租,跟住想我全退按金,又大吵大鬧,又話我間屋有鬼,又話隔離屋搞佢,我都怕咗佢,扣咗地產佣金,退返尾數俾佢,叫佢過主。租俾呢D人,煩足你一年…

男爵府

csc1016 發表於 23-7-25 06:54
唔可以,佢欠租就去土審追返間屋。

今晚上咗去,親身感受吓部冷氣係唔係唔涼?

體感溫度真係好個人
我帶埋電子溫度計搶去…

從來租屋俾人,都未試過好似咁樣要做實驗

水晶宮

BO_NG 發表於 23-7-24 22:31
我已經同佢解釋咗,師傅同我咁樣講嘅嘢,佢話我騷擾佢!

因為佢覺得佢自己係專業!

叫冷氣師傅即場三口六面同你及租客講。

睇你個 post 已覺得個男人係麻煩租客

水晶宮

BO_NG 發表於 23-7-25 07:05
今晚上咗去,親身感受吓部冷氣係唔係唔涼?

體感溫度真係好個人

你最好帶埋冷氣師傅上去,佢講嘢才有說服力

男爵府

BO_NG 發表於 23-7-25 06:45
已經有兩個師傅上去!

第一個維修師傅,檢查完之後張收據就話:可能部機污糟 (因為之前個裝修佬開住部冷 ...

我都遇過呢類麻煩租客,都係男人。我話信嗰個專業嘅,對方係要堅係自己諗法。佢覺得整唔到佢滿意就拖租(一直遲一至兩個交),但又賴死唔肯走。佢欠租上土審,個官俾濟助期,佢死死地氣交返。完死約我踢佢走,佢又堅係持份約係去到生約期才完,跟住又上多次土審,我仲追收佢市值租金(本身已經平租俾佢)。呢啲係嗰個人性格問題。

男爵府

BGCOME08 發表於 23-7-25 07:04

我上次個租客又係簽哂嘢,交哂訂key,佢突然話私 ...

我上次另外一個單位有個客又係咁!

見佢係女仔斯斯文文就租咗俾佢,簽好晒嘢,首先話個單位細得滯,要退租!我話你仲有11個月死約,要退租要賠返11個月俾我!

跟住話要養狗,呢個單位唔俾養狗!我咪同佢講,一開始簽租約嘅時候,你冇話過要養狗!仲有簽咗租約養唔到狗唔係我嘅問題!

之後條友發爛渣,話要自殺死響我間屋!我追佢11個月死約租金係迫死佢!

真係怕咗呢啲人,同佢講叫佢馬上搬,我要搵另外一個租客!點知佢又話要等佢搵到屋先搬!我咪同佢講你繼續響度住又唔搬走,我冇理白白唔收租!

之後同佢講,你限期唔走嘅話我要揸正來做,單位打咗釐印,追番佢死約租金!

男爵府

csc1016 發表於 23-7-25 07:10
我都遇過呢類麻煩租客,都係男人。我話信嗰個專業嘅,對方係要堅係自己諗法。佢覺得整唔到佢滿意就拖租( ...

你嗰個租客勁似我呢個租客!都係覺得自己嘅諗法係啱,師傅話正常,佢話我信師傅講嘅嘢,唔信佢!

佢都發神經嘅,師傅講嘢我梗係信師傅啦?唔係請師傅嚟做乜?

佢如果唔係話:要整到佢滿意為止,佢先肯交租,我都冇咁嬲!點樣為之佢滿意?

男爵府

BGCOME08 發表於 23-7-25 07:04

我上次個租客又係簽哂嘢,交哂訂key,佢突然話私 ...

如果今晚試咗部冷氣夠涼,我就會同佢講我唔會再整,我可以退返按金俾佢,叫佢唔好租!

希望順利收返層樓!

男爵府

BO_NG 發表於 23-7-25 07:20
你嗰個租客勁似我呢個租客!都係覺得自己嘅諗法係啱,師傅話正常,佢話我信師傅講嘅嘢,唔信佢!

佢都發 ...

真係不相伯仲。
佢養貓但係又唔講,勁多貓毛痴喺冷氣隔塵網,但唔定時清潔,一陣話冷氣滴水,一陣話驚燒著,覺得咁多問題又唔搬走。食煙可以搞到間屋啲門由白色變晒黃色層油鬼咁厚。

侯爵府

你間屋係咪係沙田?

我又係遇上好挑剔的一男一女,佢哋簽時話 ok, 之後一星期開始話冷氣機嘈、個窗好 kick , 天花太暗、燈罩唔靚

我係俾佢即走,佢想要賠 2 個月按金

伯爵府

BO_NG 發表於 23-7-24 21:10
我問返洗冷氣師傅,佢話當時洗完,個租客都話夠涼,而且個泵開咗20分鐘都冇自己 cut !

我今日同返個租客 ...

叫佢冷氣唔好較auto ,就唔會停
因為冷氣衡溫,到某一温度就會停,變咗風扇

男爵府

ope 發表於 23-7-25 08:54
你間屋係咪係沙田?

我又係遇上好挑剔的一男一女,佢哋簽時話 ok, 之後一星期開始話冷氣機嘈、個窗好 kick ...

唔係呀,個單位喺荃灣!

不過呢啲咁麻煩嘅租客,真係冇樣睇
我睇佢正正常常,點鬼知租咗之後咁麻煩

男爵府

回覆樓主:

你話你只係提供一部正常涼的冷氣。至於佢自己覺得唔夠凍,佢自己買部流動冷氣又好,買部風扇又好,佢自己決定。電費是租客自付。

男爵府

moon_o_o 發表於 23-7-25 08:58
叫佢冷氣唔好較auto ,就唔會停
因為冷氣衡溫,到某一温度就會停,變咗風扇
...

我會今晚試吓,唔該晒你!

男爵府

csc1016 發表於 23-7-25 09:06
你話你只係提供一部正常涼的冷氣。至於佢自己覺得唔夠凍,佢自己買部流動冷氣又好,買部風扇又好,佢自己決 ...

佢話部冷氣唔正常

師傅話洗完冷氣夠涼,無馬上停泵情況!

佢話我信師傅,唔信佢!

今晚我帶埋溫度計,如果我開咗溫度有涼,其實係咪可以唔使理佢?

男爵府

BO_NG 發表於 23-7-25 09:08
佢話部冷氣唔正常

師傅話洗完冷氣夠涼,無馬上停泵情況!

師傅係有牌,合資格人士,就係信師傅。
你哋所有溝通(但括同租客、同師傅)最好black and white,whatsapp 信訊息也可,不要口講口賠,預咗有排煩。

男爵府

csc1016 發表於 23-7-25 09:10
師傅係有牌,合資格人士,就係信師傅。
你哋所有溝通(但括同租客、同師傅)最好black and white,whatsap ...

係呀,全部都有WhatsApp記錄

師傅話佢當日洗完試機,開咗20分鐘正常,夠涼冇停泵

點都好,今晚我上門帶埋溫度計試吓

最驚係明明部機有涼,佢又話部機個泵又開又關,搞到唔涼,要佢長期開冷氣!問我電費咁貴點計?其實我都唔係好明佢講乜?佢有開冷氣,自然要交電費!

大宅

公道講, 好在乎部冷氣已經用左幾多年, 如果有10年8年, 換過部好過整。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊