自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BO_NG 發表於 23-7-29 21:08
其實如果有買墊底費嘅高端醫療保險,就算俾私家醫院劏,都唔會咁肉痛!

我全家每人都有一份CEO plan,保額 ...

請問保到幾多歲?

通常身體有問題、都是60~70歲或以後~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

laukkk 發表於 23-7-29 20:38
睇東張個case似係當事人估計錯誤,以為埋單都係20萬內。。。但最後大失預算
到而家仲係有好多人唔知私家醫 ...

你有睇晒個case就知,吾系苦主無預算,系幾個醫生夾醫院亂開費,入左好似27日醫院,洗腎一星期二次,竟然開洗腎29次,又未通知家屬找四個醫生去睇,個個收錢,30幾萬變左60幾萬埋單,個女比佢地告破產

伯爵府

Yeelim 發表於 23-7-29 20:10
私家醫院係咁嫁!我入過浸会,期間除左自己个醫生,都係有幾个醫生会入來睇我的,又無事前問過我,當然都会 ...

所以就算而家高端保險,保障話客人比咗墊底費後全賠,佢哋亦有補充條款話只會比合理嘅醫療費用賠償。即係,如果遇到嗰啲覺得唔係合理水平嘅,佢哋都唔會賠晒。

珍珠宮

leopak 發表於 23-7-29 20:14
我反而覺得個所謂苦主好無瀨,只找20萬數,40萬話找唔到,要申破產?

入得私家醫院,樣樣都係 ...

同感!佢最尾話自己俾左20000蚊按金就要俾人告到破產,起初我吾明,後來我 get到佢意思係,病人吾係佢,佢只係代阿媽俾錢,要告既人應該係佢媽,當初佢可能以為俾吾到錢,就算告到佢媽破產都吾緊要,佢媽都咁老,無乜大影響,佢世估唔到告埋佢2姊妹。
其實私院幾日出一張單俾病人,佢住左成個月,無理由吾知要幾十萬

伯爵府

其實如果有買墊底費嘅高端醫療保險,就算俾私家醫院劏,都唔會咁肉痛!

你千祈唔好比醫生知道你買咗呢個plan添呀,劏到你一頸血。
試過有人打一針化療針收一百萬,就係知佢有呢個plan

珍珠宮

虎到金來勳章

leopak 發表於 23-7-29 20:14
我反而覺得個所謂苦主好無瀨,只找20萬數,40萬話找唔到,要申破產?

入得私家醫院,樣樣都係 ...

我都想講,唔講醫德問題,得幾10萬身家仲去私家?

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

好恐怖

男爵府

大力大力 發表於 23-7-29 20:24
好多人覺得、入私家醫院高人一等~

有病已經夠辛苦,希望快啲醫好先揀入私家醫院

我自己揀入私家醫院,係因為我唔想等政府醫院… 而唔係高人一等

子爵府

咁每人每月大概要供幾錢?

大宅

annie133 發表於 23-7-29 21:13
試過有人打一針化療針收一百萬,就係知佢有呢個 ...

唔到醫生唔知,因為要醫生填claim form

公爵府

平平無奇2 發表於 23-7-29 20:53
知你有保險嘛、幫你用盡佢

係的,入院前就問我取份保險单睇了!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rhapsody2 發表於 23-7-29 21:15
咁每人每月大概要供幾錢?

唔好以為買咗高價保險、就萬無一失~

急症都係入急症室、設備及醫生最齊~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

呢啲plan應該都會好似高端plan咁,有補充條文係只會賠合理嘅醫療費用,如果佢哋覺得唔係合理水平都未必賠晒。

男爵府

大力大力 發表於 23-7-29 21:09
請問保到幾多歲?

通常身體有問題、都是60~70歲或以後~

終身受保

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BO_NG 發表於 23-7-29 21:20
終身受保

終身要供?

買基金真係好傷

伯爵府

所以年年狀元們9成都會讀醫,因為香港醫生最賺錢,真心為救人嘅恐怕唔多。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-7-29 20:52
我有朋友照CT見到胰臟有水泡,可能發過炎,私家醫生想幫佢抽血驗下,我朋友精神無唔舒服,而且只係抽血睇報 ...

無唔舒服,只係抽血,竟然要入院,醫生好狼。

男爵府

annie133 發表於 23-7-29 21:13
試過有人打一針化療針收一百萬,就係知佢有呢個 ...

其實我買呢個plan嗰時,我個agent有同我講佢哋保險公司會有特別醫療團隊比意見!

講到一支針要成$100萬,打之前醫生應該會詢問下病人意見吧… 病人應該都可以問下保險公司個醫療團隊到底有冇俾人劏?

Touchwood 我未試過,買咗份保險咁耐都未用過份保險,希望用唔着份保險!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

meowmeow34 發表於 23-7-29 20:04
未經病人同病人家屬同意就不斷搵唔同嘅醫生睇佢,做法的確好有問題 做咗個手術之後咁耐都仲痛, ...

無睇,點解搞到1家3口都破產咁淒涼?

別墅

回覆樓主:

我仲以為講真係有醫生食人

首頁
23456...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊