自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

識人個仔是咁,發現是讀障。本身父母懶理懶教。小朋友入差的小學。即將升中,預計也是band 3校。

父母懶也很累事。又不捨得比錢外補但又不自己教。

複式洋房

K3應該會識得讀簡單短句子,同埋串生字,連Orange都吾識串好似有d大鑊,我仔讀嗰間已經要串medicine,請問係幾時發現有lee個問題?依家基本上幼稚園都行緊2文3語,估計中英文都係主力教學,會吾會問吓老師佢係咩問題?

大宅

樓主,小一第一次考試已要做reading comprehension 同埋供詞填充。你小朋友咁嘅情況,係會跟唔上。

伯爵府

暑假要補左佢~英文26字
數學合十的加數~

翡翠宮

回覆樓主:

暑假要加油
否則小一就辛苦
係大人同小朋友都辛苦

伯爵府

spikenard 發表於 23-8-2 11:17
我都驚比人話我吹水 ,有啲家長嘅邏輯就係都未返學唔識字好正常㗎,對是正確。但香港而家呢一代 ...
唔係兩地文化唔同。係咁啱呢個大陸阿媽係咁啫。我眼見嗰啲大陸人都好搏盡好精英!

子爵府

spikenard 發表於 23-8-2 12:07
要串生字係好好㗎因為happy school完全係唔會默書同串生字㗎,有咩問題呢,就係去到小一嘅課程完全銜接唔 ...

我仲好記得阿女升上小一首個月第一次英文默書,臨默前一日同佢溫咗合共5小時,最後只係僅僅合格,幼稚園正值疫情嗰三年,加上學校無串字及默書這回事

不過,肯追嘅話,其實好快可以追番進度,家長肯出力就得,我女除咗嗰次咁低分外,往後幾乎都係90-100分。

水晶宮

princesssarah 發表於 23-8-3 02:03
我仲好記得阿女升上小一首個月第一次英文默書,臨默前一日同佢溫咗合共5小時,最後只係僅僅合格,幼稚園正 ...

家長協助或及時外補很重要。更重要係家長不好自欺欺人,真心一發現小朋友跟不上要即補鑊。不好仲發夢覺得很正常

到後知後覺,考完小一上學期,原來小朋友墊人底就慘。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yiqiyihui 的帖子

內地人都好進取,我諗係睇家長心態

大宅

maisi 發表於 23-8-1 22:52
就快升小一,大仔仲係好似對英文一竅不通,連大小英文字母都未認得晒,但講嘢又鬼死咁叻,不過只限講中文。 ...

個人認為,幼稚園會教一下, 佢要認字。
但小一開始不單只要認字,還要默寫。如果你好擔心佢, 暑假就每日都要佢默一些字出來,顏色詞,大小高矮(在小一書會教的字,我覺得佢地要默過先會記得)
3年疫情,佢地冇咩學過野,自己教識d基本野,費事去補習社陪人坐。

水晶宮

唔係話比較,但屋企教唔教,分別係好大。

好多年前,我女維記K3的時候,班中有幾個女仔已經睇英文chapter book。和26個字母都唔識,真係好大差距。

子爵府

Astra00 發表於 23-8-3 06:54
家長協助或及時外補很重要。更重要係家長不好自欺欺人,真心一發現小朋友跟不上要即補鑊。不好仲發夢覺得 ...

Yes, 小學階段家長要跟得貼,知道小朋友各科的強弱就針對性「進補」,坦白講,我絕對吾會把小朋友的學業全部倚賴學校老師教授,我會按小朋友的吸引能力再親自幫一把。

我也想帶出家長要多點陪小朋友睇課外書,許多知識是學校書本未能涵蓋,小朋友掌握到學校課本知識的同時,亦要接觸別的知識,讓他們對這世界有全面的認知。

公爵府

學校係happy school?

別墅

因為我囡前個月做過CAC評估,
佢直頭讀唔到起碼1/3組生字,
醫生就話要轉介去見CP睇吓有冇讀寫障礙,
雖然未排到佢睇,
但都有D擔心,
就快上小學,
都唔知佢追唔追得上。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女升小二都係未記得晒26個字母啦,開開心心就算啦
想認識多啲屯門友

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

暑假你操佢啦!唔係下下都幼稚園老師,小學老師
老師對佢幾耐時間?
暑假時間咁長,一日溫d 溫d, 上小學就唔辛啦

複式洋房

Vengerov 發表於 23-8-1 22:54
我係你會即刻補phonics。務求呢個暑假學得幾多得幾多。密集上課。唔系你就咁上小一實喊咁口。開學後持續補 ...
我都係咁諗住暑假密補

複式洋房

薩琳娜 發表於 23-8-2 16:20
K3應該會識得讀簡單短句子,同埋串生字,連Orange都吾識串好似有d大鑊,我仔讀嗰間已經要串medicine,請問係幾 ...
老師又無特別同我講乜,只係叫我再多啲同佢睇吓英文書,串下生字咁,幼稚園都無考試,可能老師唔覺有問題,因為佢講嘢好叻,但一對住對英文就好似絕緣體咁!我知幼稚園會學中英普,不過應該都係皮毛,可能小一先至真正開始叫學語言

珍珠宮

maisi 發表於 23-8-4 14:36
老師又無特別同我講乜,只係叫我再多啲同佢睇吓英文書,串下生字咁,幼稚園都無考試,可能老師唔覺有問題, ...

你全部靠晒學校?自己冇嘗試教佢?

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊