自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

水晶宮

water-lily 發表於 23-8-8 20:25
我都係官校用家,我哋嗰間有得經學校訂書、暑假期間老師有補課(係補足一個星期)
凡事公道啲講,唔好一竹 ...

官校都有band 1-3的。

長假期,不只限於暑假,只要是高中都要補課。

高中由以前中四至中七,改為得中四至中六(得2.5年教書時間,中六一完上學期已準入DSE狀態。)

子爵府

maggie.tang 發表於 23-8-8 18:47
老師不嬲都無責任幫學生訂書架喎
揸住書單去書局比錯書你可以落去嘈間書局, 如果係你自己或者個仔買錯咁又 ...

D老師真係幾辛苦,我女學校嘅老師平時好夜放工,暑假放多d可能都補唔返。真係唔做嗰行唔知人地苦處
你睇我好,我睇你好

男爵府

pomanlife 發表於 23-8-8 20:18
津校係每年renew 合約,如果做得唔好,校長會唔同老師續約

唔係喎、津校有長約位、供公績金、超和味。

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-8 20:16
不過樓上話津校不是公務員,我諗應該會緊張份工多些少?

老師有分perm 及contract 位。

Perm=常額教師,大部分的長約常額教師的首兩年為試用期,之後毋須逐年簽約,薪金按教育局規定,可享有公積金,試用期滿後如要解僱,須按既定程序,如提示、口頭警告、書面警告等,學校最少發出兩次書面警告,而每次發出書面警告後,校方需給予教師最少一個月的改善時間,如教師表現仍未如理想,校方可給予三個月通知期解約,亦須通知教育局常任秘書長。過程如此繁複,因此成為Perm位教師後,除非教師自動辭職或犯下嚴重的錯誤,學校也不會輕易與教師解約。

子爵府

chanti 發表於 23-8-8 21:00
老師有分perm 及contract 位。

Perm=常額教師,大部分的長約常額教師的首兩年為試用期,之後毋須逐年簽約 ...

perm是只適用於官/津嗎?thanks

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chanti 發表於 23-8-8 20:55
唔係喎、津校有長約位、供公績金、超和味。

公積金係舊制職員姐,一樣係年年簽約

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Astra00 發表於 23-8-8 20:34
英皇好勁咩?哈哈。

軒官聯皇仁勁啲

水晶宮

pomanlife 發表於 23-8-8 21:14
軒官聯皇仁勁啲

我知皇仁勁,但軒官只是中文小學,感覺上咁樣派位而幸運入到去,未必夠人爭。

官小程度比較薄弱。

如純粹只求咁樣入皇仁,入到之後的漫漫長路才是重重關卡。

伯爵府

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:47
好相信好多學校老師都係咁,我地呢間絕對唔係唯一,香港教育真係一個好爛既蘋果
...

係㗎,依家老師真係枉為人師。
我朋友,嫂嫂都係做老師,佢話書照教已經盡咗責任,成績跟唔上嘅會建議家長自己出外搵補習執,至於教仔方面交返比各家長

男爵府

回覆 maggie.tang 的帖子

吾係架,我地讀私校真係好爽架,每年開張票,到開學日就係學校拎書,吾齊都係學校等到齊再派,所以我真係吾明點解其他學校要撲書咁辛苦!

男爵府

kk1186 發表於 23-8-8 19:48
回覆 秋思 的帖子

請問你讀嗰間官立中學係咪Band one ?係咪個個老師都係咁hea? ...

Band3 個個都hea,
上至校長下至校工,返工等收工
班主任成年都認唔到啲學生

大宅

KittyMelody1 發表於 23-8-8 18:37
官校老師真係好hea, 話說學校無聯繫書店,只係在學校網頁上載書單,家長們自己自行出外購買。。。本人見在 ...

伯爵府

maggie.tang 發表於 23-8-8 18:47
老師不嬲都無責任幫學生訂書架喎
揸住書單去書局比錯書你可以落去嘈間書局, 如果係你自己或者個仔買錯咁又 ...

你係老師?

咁偏激

水晶宮

Vengerov 發表於 23-8-8 20:16
不過樓上話津校不是公務員,我諗應該會緊張份工多些少?

都係睇佢咩位,當然也睇個老師份人。常額位要郁都唔容易

子爵府

1314625 發表於 23-8-8 21:41
都係睇佢咩位,當然也睇個老師份人。常額位要郁都唔容易

常額多嗎?多數是年紀大的?

水晶宮

Vengerov 發表於 23-8-8 21:42
常額多嗎?多數是年紀大的?

間間不同,同年紀無關

子爵府

1314625 發表於 23-8-8 21:45
間間不同,同年紀無關

好的唔該
直資/私立就只有合約制是嗎?

大宅

大臭臭 發表於 23-8-8 21:22
係㗎,依家老師真係枉為人師。
我朋友,嫂嫂都係做老師,佢話書照教已經盡咗責任,成績跟唔上嘅會建議家長 ...

咁都枉為人師,你想點?唔識教仔女就唔好生呀!做父母真係要考牌!

男爵府

我反而好奇,點解樓主唔覺得個書記hea你?佢都係政府工,我聽返黎係老師唔係放哂成個暑假,書記講到完全唔知老師幾時返,感覺好似hea你。同埋佢真係咁清楚書單邊個整?
老師喺暑假未必返齊唔出奇,個書記如果唔知轉個電話比邊個或唔想去搵,一句咁答就收你線,即刻咩都唔洗佢做。
當然唔否認官校有hea老師,我身受過其害,但都有好嘅,真係睇個別老師有無心同有無料。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 23-8-8 18:40
所以官校係做老師嘅dream work
做又36唔做又36

所以揀學校一定唔揀官校

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊