自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

jarjane 發表於 23-8-15 10:23
另外想推薦一間明洞人蔘雞,唔好意思因為冇留意店名,希望識韓文嘅姊妹可以幫忙翻譯喺墊枱紙上邊的店名:fun ...

嘩好正咁喎!你仲有咩嘢其他推介,韓牛有無介紹?

珍珠宮

alicemic 發表於 23-8-15 10:27
嘩好正咁喎!你仲有咩嘢其他推介,韓牛有無介紹?

唔好意思啊因為我唔食牛所以冇特別推介,我老公都係去王妃家点最貴嗰款獨食,佢話一般般,同日本和牛仲有段距離。
之前提過好出名醬油蟹嘅大瓦房,呢間要排隊一小時,感覺上乾淨d同埋醬汁好好味,醬油蟹之中嘅名店

至於買護膚品我會喺樂天免稅/新羅網購,喺登機閘口附近取貨,價錢比門市平,之前有姊妹介紹你嗰隻濟州茶,我喺樂天網買好多盒返香港做手信,仲有一隻iope paper mask,一盒50幾蚊幾好用送禮自用之選
attach1_sign/tmp/phpBEuWHD

水晶宮

jarjane 發表於 23-8-15 10:23
另外想推薦一間明洞人蔘雞,唔好意思因為冇留意店名,希望識韓文嘅姊妹可以幫忙翻譯喺墊枱紙上邊的店名:fun ...

你呢間應該係『高峰蔘雞湯』

고봉 삼계탕 Gobong Ginseng Chicken
attach0/tmp/phpox0CIg
attach1/tmp/phpCpZszn

jarjane    發表於 23-8-15 11:11

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

jarjane 發表於 23-8-15 10:42
唔好意思啊因為我唔食牛所以冇特別推介,我老公都係去王妃家点最貴嗰款獨食,佢話一般般,同日本和牛仲有段 ...

其實韓牛同日本和牛食味係有分別, 不過我自己唔太鍾意頂級和牛嫌佢太肥太膩,韓牛牛味就濃啲不過唔夠油香, 可能我cheap 啲唔識食啦! 大瓦房都會去, 醬油蟹係今次必食之一

翡翠宮

은우수호 發表於 23-8-15 10:58
你呢間應該係『高峰蔘雞湯』

고봉 삼계탕 Gobong Ginseng Chicken

你好勁呀!咁都搵到

水晶宮

alicemic 發表於 23-8-15 11:16
你好勁呀!咁都搵到

見到logo呢

翡翠宮

은우수호 發表於 23-8-15 11:16
見到logo呢

你識韓文就易搵啫,我唔識唯有去小紅書睇啱啱都搵到

水晶宮

alicemic 發表於 23-8-15 11:18
你識韓文就易搵啫,我唔識唯有去小紅書睇啱啱都搵到

呢間出名㗎

翡翠宮

은우수호 發表於 23-8-15 11:18
呢間出名㗎

人參雞我仲係停留係廿幾年前去土俗村排隊食, 印象中味道唔太出色,基本上韓國對我嚟講係新地方嚟

水晶宮

alicemic 發表於 23-8-15 11:22
人參雞我仲係停留係廿幾年前去土俗村排隊食, 印象中味道唔太出色,基本上韓國對我嚟講係新地方嚟 :joyous ...

只能說,周圍變化好大,你要睇舊嘢,仍然有唔少景點係舊,但新嘅景點總比舊嘅多,你廿多年冇去,當一個新地方玩下hea下,都係一件樂事,我會去建大藍色貨櫃場打咭、去梨大新村然後再到弘大,去仁寺洞扮下文青,睇下藝術品,行下畫廊嘆下茶,同埋人人廣場睇手作,會去鐘路劇場睇表演,例如塗鴉show,老少咸宜又有趣. 再去首爾森林搵下我本命嘅櫈追下星,南山首爾塔未上過都可以上去,好多韓劇喺嗰度取景,想睇韓屋可以去北村,但條斜路都幾考腳力,其實仲有好多地方,我就好鍾意行大型超市,樂天、emart之類,亦有成棟大廈嘅daiso,同埋我好鍾意去埋電視台參觀

翡翠宮

은우수호 發表於 23-8-15 11:43
只能說,周圍變化好大,你要睇舊嘢,仍然有唔少景點係舊,但新嘅景點總比舊嘅多,你廿多年冇去,當一個新 ...

你講咁多個景點, 我淨係去過首爾站同梨大, 你講得岩我真係當自己無去過韓國, 上網搵料特別係youtuber 果啲介紹都好似伏伏地, 特別係shopping 成日都介紹T裇同sport wear, 我唔後生呢啲嘢最多都係買一兩件,所以上嚟問下, 話晒bk呢度真係臥虎藏龍好多啲對飲食有一定要求, 中伏比率應該會細啲啦

水晶宮

alicemic 發表於 23-8-15 12:06
你講咁多個景點, 我淨係去過首爾站同梨大, 你講得岩我真係當自己無去過韓國, 上網搵料特別係youtuber ...

我講嗰啲係初去冇乜頭緒嘅hea遊地方,呢度去得多嘅JM,可能會去離開市中心地方玩,或者參加一日團去下小法村,或者去搵啲手作舖頭,做下飾品皮革,整下香水、護膚品之類!行程視乎個人喜好。

飲食文化有差異,韓國人覺得好食嘅,可能我哋未必啱口味,例如雪濃湯,我第一次食,係覺得唔夠味,唔特別,唔會再食,但同當時嘅韓籍老師講起,佢話可能係食法影响,佢話唔會就咁飲,會加泡菜大蔥,加飯食,仲介紹我飲熊湯,比雪濃湯濃郁,自此之後,我會揀熊湯。 佢哋喺傳統市場賣嘅紅豆粥我都中過伏,係冇乜調味,唔係糖水,要自己落糖或落鹽,係市場啲姨姨教我點食!

翡翠宮

回覆樓主:

邊度有熊湯飲呀

水晶宮

alicemic 發表於 23-8-15 13:46
邊度有熊湯飲呀

其實雪濃湯同熊湯都係牛骨牛肉湯,不過熊湯比較多湯渣,重味啲。

普通湯飯店都有,之前喺明洞食過一間叫秀家,記得係有牛雜碎湯,好食,真係要搵返menu先知有乜湯供應。

同埋有樣叫熊湯麵,其實就係牛骨湯白麵。

呀,仲有,喺仁川機場foodcourt都有得食熊湯

翡翠宮

은우수호 發表於 23-8-15 14:06
其實雪濃湯同熊湯都係牛骨牛肉湯,不過熊湯比較多湯渣,重味啲。

普通湯飯店都有,之前喺明洞食過一間叫 ...

好清楚, 唔該晒

侯爵府

請問有無JM知而家機場退稅手續係點? 以前係去櫃檯CHECK IN, 同AIRLINE職員講係免稅貨品, 佢磅好行李叫你去一個位度俾關員睇/係D購物單度打CHOP, 出境後去某個窗口排隊退稅, 而家仲係咪咁呢?

珍珠宮

回覆樓主:

我對上一次都已經喺疫情前,都唔知而家仲有咩鋪頭剩番,不過覺得呢啲都係必食嘅:
醬油蟹,燒鰻魚,xxx一隻雞,Issac toast

大宅

bero 發表於 23-8-15 17:23
請問有無JM知而家機場退稅手續係點? 以前係去櫃檯CHECK IN, 同AIRLINE職員講係免稅貨品, 佢磅好行李叫你去 ...

視乎退稅額,導遊幫我地逐個check 所以唔係好記得銀碼,印象中好似過75000W就要

翡翠宮

畀面勳章

alicemic 發表於 23-8-15 12:06
你講咁多個景點, 我淨係去過首爾站同梨大, 你講得岩我真係當自己無去過韓國, 上網搵料特別係youtuber ...

幾年前去梨大,附近有兩、三條街既shopping area,好多時裝店,但舊年再去,已經全部執晒咁滯,唔知係咪搬左去其他地方
日日是好日

侯爵府

Chenglc 發表於 23-8-15 17:43
視乎退稅額,導遊幫我地逐個check 所以唔係好記得銀碼,印象中好似過75000W就要
...

75000won 就要打chop是嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊