自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

除非先天問題,否則好多呢類人係被身邊人縱容出嚟…助長佢好似橫行無忌咁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

serenakk 發表於 23-8-17 23:12
大家好,請容許我中文唔好嘅post係度出現,因為想呻下!

好多人都好羨慕我阿哥阿嫂!

上年新年,我哋屋企都有拗撬,我一路喊住一路同大嫂嘈,因為我自己比較激動。其實當日我都係講出我爸爸媽媽嘅心聲,佢哋唔好意思出聲,但是我忍無可忍。好彩大嫂都明白,到最後大家都開開心心食餐團圓飯。

stagea    發表於 23-8-18 10:09

男爵府

losttoa 發表於 23-8-17 23:40
有人當住我面鬧我家孖寶,我一定狠狠地爆佢,天王都冇面比。話知佢乜嫂
...

講都冇錯,以前嗰個奶奶最鍾意我嘅仔女,跟住叔仔生咗2個仔女之後我哋屋企嗰兩個就係要行開一邊啦,每一次食飯都喺度讚叔仔兩個,而家我仔女大啦,食駁返奶奶,所以佢而家唔夠膽再出聲(emoji)

男爵府

有人當住我面鬧我家孖寶,我一定狠狠地爆佢,天王都冇面比。話知佢乜嫂
...

講都冇錯,以前嗰個奶奶最鍾意我嘅仔女,跟住叔仔生咗2個仔女之後我哋屋企嗰兩個就係要行開一邊啦,每一次食飯都喺度讚叔仔兩個,而家我仔女大啦,食駁返奶奶,所以佢而家唔夠膽再出聲(emoji)

男爵府

...

男爵府

...

男爵府

Become 發表於 23-8-17 23:21
極度自私既人 係唔會睇到別人既好
依類人唔洗對佢好,因為對牛彈琴

但對佢唔好,會背後係咁講人壞話

琥珀宮

黎討債

公爵府

可憐之人必有可恨之處,你父母自找

侯爵府

牛年勳章

你父母願打願捱,你都無謂厚多士,佢哋偏心你都唔係第一日知,改變唔到,自己照顧好自己算啦

珍珠宮

TinyTomato 發表於 23-8-17 23:26
好大程度是兩老縱容出來。
好聽D,叫一個願打,一個願捱。
誠實D,叫自作孽。

講得啱

大宅

serenakk 發表於 23-8-17 23:17
仲有好多事我無詳細呢度講,唔想咁岩有家人睇到

放心,我屋企兩老既縱容下,又係有一個妲妃,所以好平常,就算家人睇到,當時人(妲妃)都係會態度照舊,討厭

子爵府

無言

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 23-8-17 23:55
咁似我家姐嘅
情緒管理極差,一唔順心就大吵大鬧,人人都俾佢鬧過

我都就黎做人亞嫲,真係聽得太多呢啲case, 唔止新抱同奶奶多問題,婆婆湊都要一样,吃力不討好,湊大自己個已經夠辛苦,所以做奶奶更加唔好多事,我一早講左冇能為力

公爵府

牛年勳章

睇你咁講,覺得你嫂係有問題,但你父母都有問題喇!
你唔好雞仔唔管就管麻鷹,你開口埋口指責阿哥阿嫂點點點,但你父母就息事寧人滅你聲,一個願打一個願捱,咁你都仲覺得你哥嫂問題比你父母大??
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-17 23:55
咁似我家姐嘅
情緒管理極差,一唔順心就大吵大鬧,人人都俾佢鬧過

真係似喎,佢地個仔就似足我阿嫂!細個成日發脾氣、坐唔定,我阿嫂仲話叻嘅小朋友係咁架

大宅

j947 發表於 23-8-18 01:38
你講話唔同住,其實1個月食幾多晚飯?照計果個係人地個女,你媽咪又點可以開口叫人地個女去洗碗?咁其實解 ...

其實從來無人叫佢洗碗做呢啲家務,我媽當然唔膽開口啦,不過問題係我嫂嘅行為真係唔得呀,一返到黎瞓到豬咁,以前仔細又唔理,到而家咁大個人都知道咁樣邊好睇?次次食飽飯又瞓落床玩電話,個仔又似埋佢一日到黑都玩電話,連食緊飯都玩緊電話,連我哥想教個仔都唔得,因為怕老婆鬧。

子爵府

你亞嫂,可能係BK會員。這種妲已多的是,嫁人化表唔使做!

大宅

做個靚太 發表於 23-8-18 01:17
明白你睇唔過眼,不過呻完就算la!
你以為父母俾人虐,可能佢地兩老樂在其中,什至覺得自己做得唔夠好,如 ...

我都係咁覺得,所以我係屋企都唔會點講野,唔會同佢兩公婆講野,連講野都唔想!我人係咁,討厭人就當佢透明。

子爵府

如果你父母覺得冇問題,你唔需要煩惱啦!

其實可能人人習慣唔同,如果我去奶奶屋企食飯我都唔幫手的,我一向都唔做家務唔煮飯唔洗碗,如果要幫手我寧願大家一齊出去食。

不過我唔會鬧老爺奶奶啦,基本禮貌同尊重,畢竟都是長輩也對我們很好。

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊