自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

hohoho2013 發表於 23-8-24 21:59
早兩晚去稻X食飯,兩個人食咗三百幾蚊,侍應態度差冇服務不特止,埋單仲見到計咗5個白飯,個西面收銀仲好 ...
其實真喺唔明,點解香港而家嘅服務咁差,我記得20年前唔係咁。
淘宝达人,网购狂人

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 23-8-24 12:31
有茶介?有加一?要小费?如例湯,一隻鸭,炒蟹? 2個小炒3個白飯。。。共约多少?(申報通關未上去消費)
...

唔想加一小費可考慮路邊攤

水晶宮

ckstudio 發表於 23-8-24 22:57
其實真喺唔明,點解香港而家嘅服務咁差,我記得20年前唔係咁。

朋友做飲食服務都不願再做,工作辛苦,忙碌,時間長,人工偏低,一萬元要住劏房但上面4千人仔
attach0/tmp/phptDNiDu

水晶宮

brother4 發表於 23-8-24 13:31
每人一百元香港差不多。。。咁貴

每人一百係食到好飽,喺香港這個價錢食左都唔知自己食左d咩

水晶宮

1314625 發表於 23-8-24 23:21
每人一百係食到好飽,喺香港這個價錢食左都唔知自己食左d咩

知道食什麼但再不幫襯

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

clyl03 發表於 23-8-24 14:06
你喺香港夜晚食咩可以人均$100又好食又飽?
我一家三口平極夜晚都人均$150,去食壽司郎都$500
...

520 人仔 咪每人$150 囉'仲未計車費同時間,唔覺平

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

brother4 發表於 23-8-24 13:31
每人一百元香港差不多。。。咁貴

520 人仔 每人$150

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

ckstudio 發表於 23-8-24 22:57

食客要唔該前唔該後去乞求服務,但侍應大支嘢到當睇你唔到,仲要收客人10%甚至更多嘅服務費,所以香港食肆埋怨生意差,唔抵可憐。
依家寧願自己煮或者買兩餸飯,免得過都唔會去酒樓食。

水晶宮

whalebone 發表於 23-8-24 23:26
520 人仔 每人$150

上去交通费上水去羅湖.來回5O元一人,計4人共二佰元,另上去要排隊來回約三小時。。如520十200=700,在香港7OO元可食得OK。。。半席
attach0/tmp/phpMfaMBt

子爵府

ckstudio 發表於 23-8-24 18:49
我喺南山萬象城,見到D女仔,無論喺衣著,化妝,行為舉止,等位時聽佢地嘅談吐,都喺上品,仲要喺好多,一 ...

講起後生靚女,我記得約10幾年前我某次經過深圳唔記得咩大商場,中廳攪緊個即影即有留倩影咁嘅活動,我都心思思想喺啲展品隔離影相,見佢哋話影得靚嘅相可以吊張即影即有相上嗰棵類似許願樹嘅嘢,我行過去一睇,嘩,個個後生靚女高挑身型髮型衣著手袋新潮,雖則嗰時我都高高瘦瘦有打扮但相形見絀,真係無勇氣擺我相上許願樹。嗰時我即刻明白深圳真係後生靚女嘅天下,我見到都流口水莫講男人,無乜事唔畀c6上去。

大宅

香港冇服務仲要加一先最唔順

子爵府

無話可說 發表於 23-8-24 13:56
無,強制收費,三幾蚊

8月去過2次,都無紙巾費喎。

別墅

whalebone 發表於 23-8-24 23:24
520 人仔 咪每人$150 囉'仲未計車費同時間,唔覺平

反正我時間唔值錢,冇所謂。至於車錢,我相信如果你住屯門,去深圳灣絕對平過出銅鑼灣。
150一個人,香港真喺冇可能。我所謂嘅平,喺同香港比,呢度150嘅質素,香港起碼300先得。你覺得150貴,可以去人均50嘅餐廳,不過到時又話香港都有50蚊一餐嘅地方。所以呢嗰真喺個人價值觀嘅問題,去過嘅人,自然知道應該點樣比較。

所以話去大陸食飯,唔係適合所有人,祇不過,絕大部分去過嘅人,都會繼續去,會上癮。
淘宝达人,网购狂人

別墅

回覆 brother4 的帖子

首先,如果喺放假去食,時間唔係大問題,何況而家過關好方便,好快,嗰日我地深圳灣過,全程5分鐘過完。屯門坐車去深圳灣30分鐘,出銅鑼灣要一個鐘。我佐敦做嘢,有時收工同朋友去老尖酒樓食飯,包個房,埋單都2千。我坐高鐵去深圳,食完,的士去關口,再的士返屋企,四個人每人都喺300,舒舒服服,餐餐都唔同,選擇根本就喺天與地。
至於同樣700蚊,喺香港食同喺深圳食嘅分別,我諗所有去過深圳食飯嘅人都會明白,其實咁樣都幾好,起碼會有人負責留喺香港支持本地食店嘅生意。全部人去晒深圳,對香港都真喺唔係好事。
所以,我覺得去深圳食飯,并唔適合所有人,有人住得遠,有人擔心食物安全。祇不過多一個選擇喺好事,起碼放假唔需要一定要喺香港消費。

淘宝达人,网购狂人

水晶宮

ckstudio 發表於 23-8-25 07:14
反正我時間唔值錢,冇所謂。至於車錢,我相信如果你住屯門,去深圳灣絕對平過出銅鑼灣。
150一個人,香港 ...

會上引 我都想,正如時間冇所謂好似自己退休了,起身去上面食野,玩下,行下,按下,人生不錯,車费可用2元但等6O十

別墅

3333 發表於 23-8-24 23:48
講起後生靚女,我記得約10幾年前我某次經過深圳唔記得咩大商場,中廳攪緊個即影即有留倩影咁嘅活動,我都 ...

十幾年前同而家,已經兩個世界,嗰時大部分內地女仔無論化妝,衣著,品味,時裝觸覺,談吐,都仲喺比較土。
但而家已經完全唔同晒,所以我老婆同我去深圳,其中一個節目就喺欣賞靚仔靚女,私下評頭品足一吓,都幾過癮。
淘宝达人,网购狂人

別墅

brother4 發表於 23-8-25 07:23
會上引 我都想,正如時間冇所謂好似自己退休了,起身去上面食野,玩下,行下,按下,人生不錯,車费可用 ...
其實去深圳,時間喺大部分人嘅考慮因素,我比較幸運,住屯門,近深圳灣。返工佐敦,近高鐵。放工又定時,所以有條件可以經常去,最主要喺因為我窮,去深圳先可以食得高檔小小。
淘宝达人,网购狂人

水晶宮

ckstudio 發表於 23-8-25 07:21
回覆 brother4 的帖子

首先,如果喺放假去食,時間唔係大問題,何況而家過關好方便,好快,嗰日我地深圳灣 ...

雖然退休但現要做下工先有錢去玩,自己番工做一小時,基本上車就

水晶宮

ckstudio 發表於 23-8-25 07:37
其實去深圳,時間喺大部分人嘅考慮因素,我比較幸運,住屯門,近深圳灣。返工佐敦,近高鐵。放工又定時,所 ...

高檔,提外話當年黑心食物食唔少,可能年紀愈大要求愈少,早茶有早醒優惠,在家烹飪更健康,重要冇朋友肯上去,可能自己朋友少。。。。

水晶宮

ckstudio 發表於 23-8-25 07:35
十幾年前同而家,已經兩個世界,嗰時大部分內地女仔無論化妝,衣著,品味,時裝觸覺,談吐,都仲喺比較土 ...

不需要上去看,見內地女仔男仔在港消費,昨天見學生制內地女仔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊