自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

我啲私補老師都係補一堂俾一堂 ,都補咗2年,佢而家出外面開Center ,我就改去Center 就佢,另一個補英文zoom DSE 5** 英文,教得超好,都係月頭俾一個月學費就得

子爵府

wendyaupooh 發表於 23-9-9 09:34
回覆 crystal媽咪 的帖子

對呀,單剔咋。到今朝仍然係,點樣知佢block左我?定只係佢收唔到? ...

點會收唔到啊?就算今時今日去旅行都會開着部電話啦!你用第二個電話打俾佢,話如果佢走數嘅話咪報東張西望!等全世界人都知道為人師表咁賤格!

水晶宮

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:07
話說。。。呢個補習要預繳(私補)。甘都接近一年了,中間老師其實每堂都遲到(最長試過遲超過1粒鐘,而每 ...

入小額追佢錢。

男爵府

wendyaupooh 發表於 23-9-9 09:21
回覆 ganggang 的帖子

如果你去fb睇,個邊好多老師都話自己要預繳,否則唔補。(真係超越自己既想像,d老 ...

吓,私補竟然要預繳才補!

我細仔有補外籍老師英文係逐堂俾錢,簡簡單單,冇上就pass, 唔使諗時間補堂。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wendyaupooh 發表於 23-9-9 09:34

對呀,單剔咋。到今朝仍然係,點樣知佢block左我?定只係佢收唔到? ...

佢有冇whatsapp頭像?

如有頭像,用另一部機睇佢whatsapp有冇頭像,如另一部機睇到,就係block左了
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

而家真係同廿多年前不同。以前我上門幫人補習,係沒預繳,係簽工作時間表,補完叫家長簽。夠一個月才叫家長比錢。

水晶宮

SmallTungmama 發表於 23-9-9 07:00
我大女之前都試過, 補習老師講自己是我女師姐,現識老師, 話佢相當有經驗, 上當前會備好notes! 點知每次都 ...

佢係咪你女師姐,第一日叫佢帶學生證或畢業證書就知道啦。

男爵府

Astra00 發表於 23-9-9 09:40
而家真係同廿多年前不同。以前我上門幫人補習,係沒預繳,係簽工作時間表,補完叫家長簽。夠一個月才叫家長 ...

我唸係全職老師先叫人預繳?大學生應該唔會?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

同佢聯絡開個部既whatsapp仍有頭像。用新既睇佢資料就睇唔到囉。。。甘即係有無block?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 chanti 的帖子

其實我都有用過在職老師既。都係月結。只係呢位,甘當時我睇返個fb gp又有家長話正常,有堆老師又話唔比梗係唔留位。我承認我當時心急搵老師,於是就照預繳了。都奉勸大家一句,預繳既補習真係要諗清楚。

伯爵府

回覆 RoseRosa 的帖子

佢就係話我成日甩堂,影響佢教學。所以要我比定晒錢。即係甘,話就話上唔到可以改,但實際上如果我要求改時間,基本上我比10個選擇佢,佢都一口話有學生既。但佢改時間呢就佢anytime都補到堂既。(我唔評論個教學質素,因為補習以後測考前後我自己都落足力同佢溫書的,而我有既練習同試題庫亦比佢多)

珍珠宮

預缴,只可以收4堂錢,否則,可能犯法

伯爵府

回覆 anna59 的帖子

是真的嗎?

公爵府

點樣俾錢,係你情我願。我仔當年學樂器,有d係預繳,有d係月清,無一定嘅,只係佢有權要求,我有權拒絕。

公爵府

其實佢收咗9月學費,係諗住9月會補,只係佢事先講咗9月後唔再補,然後樓主就要退學連9月都唔補?定係交完9月學費要求交多四個月先肯9月補?
如果是前者,我諗佢將9月學費當代通知金。你遲交學費,佢覺得你想轉人,只係未搵到。所以有其他學生搵佢,佢就接其他學生。所以為確保嗰段時間唔會嘥,所有先要求收多幾個月。
其實樓主有d 意氣之爭。既然你忍到佢遲到又補唔到鐘(俾我就一係換人,一係預留時間補足鐘),而又補咗一年,如果係想佢補唔諗住換人,就傾每個月俾下個月學費,等佢知道你唔係想換人。佢一開始唔係要你交一學期學費就知呢個唔係佢原本要求,所以應該有得傾嘅。

男爵府

搵第二個電話打比佢,態度強硬啲,唔退錢就報警,上網唱衰佢,下次唔好預繳咁多個月啦,我個人最盡接受預繳一個月。唔好講私人,集團都難追。

伯爵府

回覆 heilok 的帖子

佢初初的確講只補9月。但之後話改左佢10月學生時間,就要我入埋10-12月學費。甘我當然reject,我話唔會接受預繳4個月,就要求佢直接退返9月學費。

公爵府

anna59 發表於 23-9-9 10:14
預缴,只可以收4堂錢,否則,可能犯法

唔可能,係嘅話就無facial 鋪唔犯法。
而且呢d 係私人金錢關係,點會有法律保障。

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 23-9-9 10:15
回覆 anna59 的帖子

是真的嗎?
你睇,D正規,同大型補習社,全部預繳4堂,或者一個月學費
好似系法例規定

男爵府

牛年勳章

你交咗9月學費 ,就算之後唔補佢, 佢唔肯退錢,咁點都要教埋9月㗎
你而家話比佢聽補埋9月,咪就係當通知佢囉, 就算當係正職……都係一個月通知啫

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊