自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

amazing 發表於 23-9-9 21:52
我仔都有呢個目標.但究竟有冇好大作用? 值唔值得花太多時間、都要衡量一下.
我會覺得第一份工、大公司政 ...

對阿仔讀的完全不了解,感覺揾工時有幫助!值唔值見人見智。只是阿仔入大學時已定一個目標(過三爆四),最後勉強完成(爆唔到四),他個人感覺覺得滿足了便開心!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Jumama2000 發表於 23-9-9 20:38
科大畢業典禮上台時,first hon會被同時公布,跟著全場掌聲,且父母有vip席(坐最前)。First hon只是阿仔自 ...

對Account行黎講,Account 畢業大部分人係target Big 4, 我嗰年有至少兩個first Hon(較木獨) 入唔到,反而聽到有個3rd Hon (醒目又多活動)入到。

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-9 23:46
對Account行黎講,Account 畢業大部分人係target Big 4, 我嗰年有至少兩個first Hon(較木獨) 入唔到,反 ...

我都識1個,入big 4但3rd hon, 講明又係唔識人既

公爵府

小玲太太 發表於 23-9-9 23:57
我都識1個,入big 4但3rd hon, 講明又係唔識人既

本身係唔係醒目仔女?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

amazing 發表於 23-9-9 21:52
我仔都有呢個目標.但究竟有冇好大作用? 值唔值得花太多時間、都要衡量一下.
我會覺得第一份工、大公司政 ...

好多野估計唔到有冇用,呢個世界夠大把人連大學都冇讀但一樣可以搵大錢。 有時際遇同自身做人態度比成績更重要。

你個仔有目標,肯挑戰自己絕對係好事。

子爵府

sunnymama2 發表於 23-9-10 00:03
本身係唔係醒目仔女?

係,但無搞活動,加樣靚身材正,當日在in女面試官(係呀,女呀)時有冇發揮作用就唔知了

子爵府

2018復活節勳章

讀account 入big 4無難度,近十年會計師事務所長期缺人,first hon 冇入big 4可能志不在此(冇想過做執業會計師)。

子爵府

Jumama2000 發表於 23-9-10 00:42
讀account 入big 4無難度,近十年會計師事務所長期缺人,first hon 冇入big 4可能志不在此(冇想過做執業會 ...

唔係讀acc的亦唔係近10年啦

男爵府

回覆樓主:

入U 時乜都唔識,被同房洗腦起碼要有2nd up 先有好工offer,所以朝住呢個目標讀,僅僅過2nd up grad 亦有一些所謂好offers first hon 太難,又要讀得又要group project 高分 。拍拖去街幫人補習已經好忙兼顧唔到

公爵府

小玲太太 發表於 23-9-10 00:43
唔係讀acc的亦唔係近10年啦

same

小玲太太    發表於 23-9-10 08:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 23-9-9 18:18
都未必
我識兩個first hon 都係好摺
我roommate果時d獎學金係自己送上門(間中就突然收信攞獎學金),畢業 ...

我呢啲從來都係得個觀眾拍手位,有幸同呢類人握到手或傾到偈,已經叨咗啲光

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Jumama2000 發表於 23-9-9 20:38
科大畢業典禮上台時,first hon會被同時公布,跟著全場掌聲,且父母有vip席(坐最前)。First hon只是阿仔自 ...

叻仔

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔做intern 果間工程公司,有hon同無hon, 入職起薪點差一萬

伯爵府

granja 發表於 23-9-10 00:11
好多野估計唔到有冇用,呢個世界夠大把人連大學都冇讀但一樣可以搵大錢。 有時際遇同自身做人態 ...

睇咗咁多留言、多謝你哋嘅意見.我自己冇讀過大學.我都係八卦下究竟點樣可以攞到呢個成績.我亦都唔鼓勵佢做書呆子、畢竟出到嚟社會係另一個世界.我諗作為媽媽、我會叫佢向住呢個目標而行、但係亦都要喺其他方面作出平衡.唔好以為攞到一個好成績就會一帆風順.性格、目標、人際關係能力等等都會影響佢未來.謝謝大家的意見

公爵府

Jumama2000 發表於 23-9-10 00:42
讀account 入big 4無難度,近十年會計師事務所長期缺人,first hon 冇入big 4可能志不在此(冇想過做執業會 ...

廿年前唔易入。不過我相信而家好易入,因為我工作和其中3間Big 4有往來, 佢地的員工質素差得好驚嚇

珍珠宮

減齡達人勳章

happylogin 發表於 23-9-9 19:57
我反而想知行畢業禮會唔會係台度報成績,冇hon好樣衰㗎嘛,定係好似中學咁自己睇成績表?

...

當年我學系係有印場刊, 有list哂出來, 另外,上台領證書時亦是順序, first hon上台拎先,然後2nd upper , 2nd lower,最後 3rd.

珍珠宮

減齡達人勳章

正常靠人事關係入咗公司, 都無咁蠢周圍話呢個事實比人知啦

我介紹d朋友入我公司做, 我都吩咐千祈唔好爆嚮口話識我。費事煩。

珍珠宮

係計晒每一年嘅成績

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

金黑街矇 發表於 23-9-9 22:55
泄露年齡系列:我當年係要「10.75金牌」才有得讀名,普通first hon無~
你叫亞仔自己計返啦,12是滿分:jo ...

嘩!黐線㗎!如果12分係100分計,10.75咪等於89.58分,科大真係黐黐哋

子爵府

野原美冴 發表於 23-9-10 09:47
正常靠人事關係入咗公司, 都無咁蠢周圍話呢個事實比人知啦

我介紹d朋友入我公司做, 我都吩咐千 ...

預左有人唔信,其實真係咁難以置信咩?

大公司要過咁多關入去,識哂每關既人都難囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊