自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

vivibabyvivi 發表於 23-9-22 11:40
我收過呀,我係咁喂喂喂下下下扮聽唔明,佢打俾我幾次就冇再打嚟

我通常扮接收訊號好差,一味話聽唔到你講嘢,要佢不断重復,煩到佢自己收線

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

好多嘢避無可避,有選擇,盡量揀雙重驗證。

大宅

whitesheepya234 發表於 23-9-22 11:28
聽過佢叫全名,問左3次,我搭佢唔係,佢有禮貌地位話打錯收線 ,之後另一個電話打嚟,我都係咁答 ...

我試過話打錯,佢唔肯收綫同我reconfirm迫我認係本人,所以聽唔明,講唔通既電話一律收線,打電話果個根本就係痴線

男爵府

lcn2009 發表於 23-9-22 11:04
佢只職講普通話,但我唔識聽,但我只識聽,佢講到我電話/姓名和身份証号碼,同埋聽到話什麼網絡安全,係咪騙徒, ...

政府幫唔到市民架!成日收到呢f詐騙電同msg email 好麻煩!

大宅

apollosmile 發表於 23-9-22 13:15
香港個反詐騙協調中心,到底做過啲咩?成立嚟有咩用,打擊唔到又預防唔到詐騙電話!
...

政府個防騙視伏器都係廢,打個email address好似down機咁

伯爵府

佢只職講普通話,但我唔識聽,但我只識聽,佢講到我電話/姓名和身份証号碼,同埋聽到話什麼網絡安全,係咪騙徒, ...

我收過幾次呢類電話
當時聽完都好驚

大宅

回覆樓主:

政府真係識洗錢,專登喺防止商業罪案調查科開多一個防詐騙協調中心, 嘢又做唔到,仲話去打擊呢啲詐騙電話, 而家我哋日日都收到呢啲咁嘅詐騙電話, 都唔知佢打擊咗啲乜嘢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

而家就算無手機,住深山,自給自足都一樣有方法呃你。。。近來連數碼港,今日又有消委會俾人HACK... 以前又有公司賣資料。。。所以呢個年代講私隱都幾廢架。。。騙子科技進步,已經可以用AI呃人啦。。將來會係用機械人嚟上門呃人。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實佢地知道個人資料有幾奇?回想下大家有無為左枝檸檬茶回贈出賣了自己個人私隱?有些黑客入侵網站盜取了的資料?曾經遺失過身份証?銀行經理換銀行帶走了你的個人資料?信件曾經被盜.......不知名的電話來電少聽為妙。

男爵府

現在全世界都充滿"提子",既然個人資料就街都被派,就少用電子銀行戶口及付款工具為妙,隨了方便,安全威脅非常大,連警方也說,黑客只用一個電郵或短訊,按一個鍵便可即時传送入侵短訊給成千上萬用戶,成本根本很低,只要其中有一些中招便可養活成家。

個個都以為自己又不是大富翁,怎會這麼好彩成目標!窮到如綜援戶戶口三兩千僅有呀,不要多,騙走你一兩千也心有不甘啊!追回的機會又很低

男爵府

ydoris 發表於 23-9-22 16:13
而家就算無手機,住深山,自給自足都一樣有方法呃你。。。近來連數碼港,今日又有消委會俾人HACK... 以前又 ...
黑客科技是國家級,正虎的反黑客技術可能仍停留在區防級別,要提升,也要將黑客行騙手法細節向大眾宣傳,才可提高警覺,否則,這兒很快成電子提子之都的了。

別墅

我上年都收到,唔使理佢

子爵府

知你資料都唔駛太驚,佢做唔到d咩,否則唔駛打比你

珍珠宮

Ksy229 發表於 23-9-22 11:15
我前幾日聽左個5字頭既電話, 個男人純正廣東話, 一開口就可以講晒我全名, 身份証號碼, 地址...... 話佢係xx ...
消委會數碼港, 都被人hack左!
重有可能有d 無咁大單, 被人hack左無上新聞

男爵府

lcn2009 發表於 23-9-22 11:28
我諗緊一係電訊公司,一係銀行先知呢三樣嘢

仲有實名制呢!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

唔識既號碼一律唔聽, 唔聽就唔駛驚.有事就會留言架啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lcn2009 發表於 23-9-22 11:11
我都想收線,但佢講出我全名

平時淘寶,網購,上網乜資料都俾哂人啦,知呢啲又點,識佢老鼠,冚線就得啦

男爵府

睇標題,講到好似8/90年代啲港產片嘅靈異電話咁。

最簡單收佢線,明知係老千,免得浪費人生理會依啲垃圾不如嘅CALL。

不過我都會爆幾句粗先收佢哋線!

哈!唔係以為我好恰!
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

騙子為咗呃你信,就用你身份證號碼同個名去證明,無私顯見私

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lcn2009 發表於 23-9-22 11:14
我一聽到普通話已覺得是騙子,但佢講得出我個全名

問佢邊個部門,你宜家唔得閒轉頭打去搵佢,睇下佢會唔會即刻cut 線

基本上 講普通話既,可以直接cut 線

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊