自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

j2j2 發表於 23-10-5 01:56
其實真係大把有錢人的第二代都爭產…

我都認為你父母偏心,我係你妹都會嬲。而且應該係由細都大都係咁, ...

哈哈講得好,他根本一堆歪理

男爵府

我都認為你父母偏心,我係你妹都會嬲。而且應該係由細都大都係咁, ...

講得好
正常人都會嬲
既然講到咁吾計較
真是好應該同妹一齊平分
皆大歡喜

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

哈 最尾果段講得好

佢父母根本重男輕女兼偏心,得佢一個唔肯認,有趣。

公爵府

cecelc 發表於 23-10-5 02:20
哈 最尾果段講得好

父母重男輕女是種下兄弟不和的主因
妹x父母當然不對
但父母確是偏心在先
雙方都有問題
明明可以平分,偏偏要俾晒一個
擺明重男輕女
既得利益者講到咁理直氣壯
真搞笑

伯爵府

加菲貓3 發表於 23-10-4 21:59
咁講,香港全部有錢佬都偏心,我都未見過平分,雖然我唔係有錢佬。。賭王比個大女話事,咁多其他仔女係唔係 ...

所以你妹嬲得有道理,如果你講到自己咁唔自在d錢,咁你分一半俾阿妹咪得羅。

男爵府

2024年龍年勳章

Kenise-mama 發表於 23-10-4 22:27
大6女人做媳婦超恐怖
如果6299有啲$
仲多宮心計

真係唔係歧視佢地,你講得超岩,
我嫂咪d咁嘅大陸女人,
一落黎就猴住我媽間屋,仲想連我地d樓都猴埋,結果猴唔到我地果d就日嘈夜嘈,我媽怕左佢,就收番第二層樓自己住,我哥連一蚊家用都唔比阿媽,零用錢全部係我地外嫁女比,我超過十年無見我阿嫂,我哥都係幾年見一次,仲係無野講果種,總之成頭家比呢個大陸女人攪散。

複式洋房

我老爺立平安紙講明樓與錢都只分俾仔, 老爺走後老公同啲叔伯一致認為將老爺份身家平分埋俾啲姑奶, 佢地話做兄弟姐妹有今生冇來世。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

我愛Corina 發表於 23-10-4 21:18
以我性格,如果我老爺奶奶咁對我,我會還晒當年d 錢比佢,之後不相往來。
...

還曬當年啲錢畀佢??

我同事當年結婚外母出首期, 後來樓價升咗佢換樓,還咗首期畀外母,外母唱佢高大衰,讀咁多書屋企有錢都呃外母錢,因為佢外母覺得要還首期外仲要計返樓價升值舊錢畀佢。

子爵府

veronicahung102 發表於 23-10-5 07:21
真係唔係歧視佢地,你講得超岩,
我嫂咪d咁嘅大陸女人,
一落黎就猴住我媽間屋,仲想連我地d樓都猴埋,結 ...

你阿嫂就蠢
我識呢個高手,吓吓順住老人家
服侍週到,我覺得佢連女主人地位都壓低埋
連仔女返去探父母,呢位高手都唔多高興

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

男爵府

減齡達人勳章

我覺得兄弟姊妹不和,係父母偏心造成。如果可以令每個子女都覺得自己係被偏愛果個,家庭應該好和睦。

細個嫲嫲錫我多d,每次細佬唔在場就俾零用錢同買零食俾我,細佬無份。但我覺得細佬咁可憐,又會主動分返d 俾佢,大家開心。

大宅

chantelle321 發表於 23-10-4 20:05
係唔係大多數人都係咁?最近先睇清楚親生姊妹的真面目,嗰種感受好難形容,類似比親人岀賣感覺,好傷心。我 ...

呢啲希望唔好發生係我身上,依加關係好好係因為未分錢,將來唔知
不過呀媽好多年前上咗律師樓(我在場),呀媽立平安紙,將來嘅所有嘢交俾我分配
我自己想法係同兄弟姊妹商量,無咁好環境嘅分多啲或者平均分,總之我一定唔會分最多

水晶宮

cew 發表於 23-10-5 04:25
父母重男輕女是種下兄弟不和的主因
妹x父母當然不對
但父母確是偏心在先

我父母都是啦,個仔係好都話值,最不顧家係佢。父母筆錢full paid買樓仔比個仔獨食,都不平均分比幾個女,覺得個女嫁左益外人。咁個仔娶太太是否又是益外人呀?

我做家長,我仔女都有,不會做到咁。

水晶宮

小談心 發表於 23-10-4 21:34
其實當年嘅錢早已還清了
的確當年冇6299呢筆錢係買唔到
就算還清,都永遠有把柄咁

所以由day 1起不好受佢「好意」,知佢為人咁。

侯爵府

兄弟姊妹千其唔好夾分買樓

大宅

Wyltcy 發表於 23-10-5 13:12
呢啲希望唔好發生係我身上,依加關係好好係因為未分錢,將來唔知
不過呀媽好多年前上咗律師樓(我在場),呀 ...

唔明點解好多jm追住加菲貓3,佢都有提及個妹有事就唔理屋企,唔理父母,分錢就識自動埋位
調返轉你個女咁對你,你都好樂意平均分俾佢?
或者我小氣,無你哋睇得咁開
可能我見識過一個女,唔理父母有病,好自私只唸自己現在同將來,想盡辦法要攞最多,或者攞埋其他兄弟姊妹嘅
我自己都係女,我樂意分俾仔多啲(尊重父母决定)爸爸雖然表面錫女多啲,但講到分財產都少少重男輕女,如果完全唔分俾我,我都會唔開心
其實重男輕女已經不斷進步,我哋做好自己,下一代咪又進步多一啲

珍珠宮

kekawai 發表於 23-10-5 11:45
我覺得兄弟姊妹不和,係父母偏心造成。如果可以令每個子女都覺得自己係被偏愛果個,家庭應該好和睦。

細個 ...

我旁觀者視覺, 我 6299 無偏心,個個仔女都錫,但偏偏兄弟間有人貪心,兩老在堂, 從來無俾家用嗰個竟然提出賣收租樓分錢。99 有講過 d 嘢將來打算點分,但得個講字無白紙黑字,都預計他朝嗰日真係來到,呢位兄弟一定會有動作

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

cecelc 發表於 23-10-5 02:20
哈 最尾果段講得好

咪就系,佢系既得利益者梗系甘講啦,講到自己懶清高,個妹就好貪錢甘,呢D父母偏心到出面當自己個女系外人。

男爵府

唉,希望自己唔會

男爵府

Wyltcy 發表於 23-10-5 13:42
唔明點解好多jm追住加菲貓3,佢都有提及個妹有事就唔理屋企,唔理父母,分錢就識自動埋位
調返轉你個女咁 ...

我覺得加菲貓3從來無正面回應過佢父母咁樣安排的原因,亦都無指出佢妹做過咩衰野,同時又唔否認父母係偏心,覺得偏心係人之常情,但又攪笑地話如果係佢就最多扮唔識,咁同反面有咩分別??

大宅

kekawai 發表於 23-10-5 11:45

細個 ...

你好好呀,你細佬有個咁好嘅家姐

我都有見過個老人家錫大外孫女,佢細佬開到聲話想食,個老人家都話無唔俾(明明手揸住一大包),我見到都覺得可憐,忍唔住眼濕濕
發覺身邊依加多數重女輕男

首頁
23456...7

尾頁

跳至