自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ftmagic 發表於 23-10-7 18:48
孫大媽又博見報

之前個仔讀幼稚園都有上報,攞獎又有上

子爵府

Adiezz 發表於 23-10-7 18:32
國際學校、IB教法初期鼓勵多寫,不緊張寫錯或者寫得唔好,這批家長又不支持大量背誦同抄寫,但這一套非常唔 ...

的確是自相矛盾

水晶宮

回覆樓主:

點解唔好好地擦咗佢再寫過
咁樣我淨係覺得學生懶
如果小朋友細 根本就係家長hea 或懶

別墅

矯枉過正

珍珠宮

Nbs 發表於 23-10-6 23:07
死喇
唔睇comments 的話,我睇唔出兩個圈有咩問題

我都係咁

大宅

在字的確錯筆順,。亦唔係打圈圈,呢啲老師咁有心好難得,佢自己咁求奇,其實洗乜又讀I school又補習,留返啲錢求求其其過下日神咪仲happy?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢張相化大左都睇到真係錯啦

子爵府

趁年幼應該嚴D好。

珍珠宮

個肚大又係話題,圈個句號又係話題(重點間補習係佢自己報嘅),擦存在感嚟嚟去去都未搵到個正常少少嘅話題。
我冇follow冇興趣睇佢d野,尋日喺FB又彈佢出嚟,煩到要隱藏左佢。

珍珠宮

vanlina_cream 發表於 23-10-7 21:58
在字的確錯筆順,。亦唔係打圈圈,呢啲老師咁有心好難得,佢自己咁求奇,其實洗乜又讀I school又補習,留返 ...

佢聰明到將兩極咁滯嘅教學理念同時間俾個咁細嘅小朋友,以為呢d叫做全面!
其實都好啱佢嘅,可以繼續再開N個擦存在感嘅話題。

伯爵府

IHateSummer 發表於 23-10-6 22:55
其實的確係嚴得濟既...

我都覺

但我覺得更恐怖是原來咁多人覺得咁教細路無問題。

我個人覺得,影響學習興趣,好大問題。而且,呢D所謂「錯」,根本連大人都成日發生,但唔會影響文字交流。完全係矯枉過正!

好老實講,我自己中文算好好,大學主修中文,全香港讀中文系最好的大學。我小時候嘅老師都唔會咁執錯處。所以我完全唔認同有D人話咩根基要咁細個打得好,一定要嚴格指出錯處等等⋯⋯中文已經係難掌握得好的語言,仲要咁樣打擊小朋友,唔怪之得香港愈來愈多小朋友咁討厭中文!

伯爵府

banbanmm 發表於 23-10-7 08:23
香港中文認真奇怪, 成日執埋啲奇怪地方,不如叫小朋友練下字,啲字寫靚啲好過,正如老師啲字,亦都一啲唔 ...

因為有一大班都好怪的家長!

伯爵府

banbanmm 發表於 23-10-7 16:48
就係呢種態度,令小朋友越嚟越唔鍾意中文,中文水準亦越嚟越低落。

絕對係!我而家相信D老師所講,如果唔執錯處執到咁,有班家長會話你hea 話你求其⋯⋯

香港好多小朋友咁討厭中文,拜呢D家長所賜。

個循環根本極度唔健康,D家長自己玩C自己D小朋友。

伯爵府

babyfung61 發表於 23-10-7 17:23
係,所以怪獸是眾人一起練成的

我真係好驚訝有咁多怪獸。開始明白點解香港教育會搞到咁嘅情況⋯⋯

伯爵府

Adiezz 發表於 23-10-7 18:32
國際學校、IB教法初期鼓勵多寫,不緊張寫錯或者寫得唔好,這批家長又不支持大量背誦同抄寫,但這一套非常唔 ...

我敢講我中文比大部分香港人好,大學主修中文。

我細個時D老師絕對唔係咁樣。學中文係會比學英文要求嚴格,但孫舉嘅例子,我覺得係矯枉過正,會打擊小朋友學習興趣。嚴都唔需要執著佢舉嘅例子中的所謂「錯處」。

男爵府

aidan08 發表於 23-10-8 00:01
我都覺

但我覺得更恐怖是原來咁多人覺得咁教細路無問題。

同意!
我記得自己小一寫生字,中文老師話我寫得醜樣,應該比左個丙-我。然後派另一個同學教我寫字和在旁邊睇住我寫。
個次之後,下次的生字功課,我好認真好好咁慢慢寫好佢,希望老師睇到我既努力。結果,返來一樣係話我寫得醜樣,依然比我丙-。個次之後,我已經唔 care,因為無論我有用心和求其都係一樣,咁就由佢。以前小學,老師都係用罵和罰的方式教導,真係好難令人想有學習動機。

男爵府

2024年龍年勳章

26days 發表於 23-10-8 00:30
同意!
我記得自己小一寫生字,中文老師話我寫得醜樣,應該比左個丙-我。然後派另一個同學教我寫字和在旁 ...

無錯。
其實唔少家長都急功近利,想細細個就寫得又啱又靚又快又入到腦,咁樣就加深咗件事嘅難度,但其實上述的發生都係一個過程嚟需要逐步建立。
初時係要訓練小朋友認得個字同時明白意思先,然後寫得要啱,靚唔靚則是其次;到咗認到又寫到時先執佢字型要求寫得靚,唔准駁筆,逐步鼓勵同讚賞,佢哋正常會追求成功感而自己努力寫好,但此時就會寫得慢。等寫得靚之後,就可以練速度,亦喺練寫嘅期間去靠重複抄寫及對字型嘅分拆了解而製造印象記憶。

但講到尾如果一眾家長係因為討厭孫而勉強要自己變嚴的話,那也是能理解的。

公爵府

回覆樓主:

佢成日係度刷存在感

男爵府

babyfung61 發表於 23-10-8 02:06
無錯。
其實唔少家長都急功近利,想細細個就寫得又啱又靚又快又入到腦,咁樣就加深咗件事嘅難度,但其實上 ...

其實小朋友還在建立手上的小肌肉,對佢地黎講,手執筆寫字,已經係難度。但如果再不停要靚要改,矯枉過正,只會令佢地討厭眼前成日都覺做得唔好既野。試問邊個人會喜歡不停比人抽錯處?
我唔改仔女功課,老師派回圈住的小朋友自會去改正。我反而趁佢地細個,一齊玩下泥膠、小手工等等,幫佢地發展小肌力訓練。
我小學的醜樣字被批評,係有咩意思?我沒有為老師而作出改變,我只希望快啲離開間學校。到中學,人成長了,寫字亦對自己有點要求了。
我只想借自己經驗分享,與其不停擦掉小朋友的努力,磨滅心智,不如用這些時間做更有效的事,例如讀圖書、做手工、玩樂。

伯爵府

fupigpig 發表於 23-10-7 23:49
佢聰明到將兩極咁滯嘅教學理念同時間俾個咁細嘅小朋友,以為呢d叫做全面!
其實都好啱佢嘅,可以繼續再開 ...

我仔在IS 讀書,佢細個時有好多香港人同學都去早慧上堂,我仔都有去過。初初幾級都好多人捱到,但上咗兩三年有好多人都捱唔到。因為IS的中文同早慧的課程程度差太遠。大家去上的目的係IS的中文課程實在太差,想比佢哋粵語同比較系統的中文訓練。早慧頭一兩級其實教嘅方式幾好,所以好多人嘗試比仔女去上。

我仔上咗大約大半年我哋就放棄,一來佢學校學簡體同普通話,我見佢開始confused. 二來我老公唔鍾意佢D課文內容,太多宗教滲入。之後轉去普通話教的外補。

我仔D同學中有一兩個捱到讀到Year 6時仍然有去早慧。所以係有小朋友可以做到。我估D家長都係試吓可唔可行,唔得咪轉方法囉,教育小朋友都需要摸索,睇吓個模式是否適合個小朋友。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊