自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

piv 發表於 23-10-15 11:33
其實好少事咋喎

我都知好少事,
所以我一直強調佢哋一齊曳無所謂,
但自己唔做叫人做就有問題囉!
唔知你有無聽過教唆人殺人大罪過殺人個個,
最大問題係家長唔教唔覺有問題,
做真做下樣有教下我都接受,
講真都仲細,未來既路仲好長,
最緊要知錯能改,
問題佢哋都唔知錯係邊(emoji)(emoji)‍♀️

水晶宮

Elenalan 發表於 23-10-15 11:00
我明,好彩係幼稚園好快升小冇得見,我女果時係小一二,有個同學成日痴住我女,乜都要share我女的(小食、文 ...

對,心地善良的唔識拒絕,我都煩死

公爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 11:33
其實我同對方家長講左架啦!
唔洗咁激動既(emoji)

激動?諗多左了

珍珠宮

大家教法都唔同無野可以再講…..咁就先遠離損友,再教返好自己個仔

水晶宮

piv 發表於 23-10-15 11:33
其實好少事咋喎

唔少事,樓主擔心的,係1個心智比實際年齡高而有機心細路。未在現實中遇過的係唔太明佢的恐怖,真係會慢慢扭曲1個善良的細路品格。我人生,遇過3個呢類細路。

複式洋房

spikenard 發表於 23-10-15 11:57
唔少事,樓主擔心的,係1個心智比實際年齡高而有機心細路。未在現實中遇過的係唔太明佢的恐怖,真係會慢慢 ...

你表達得好啱,完全正確(emoji)(emoji)
我遇到一個已經頭痛
你仲要遇到3個
想知你最後點解決(emoji)

伯爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 10:22
放學一定會去格離公園玩,有時都會遇到
唔通唔俾個仔去公園?

有咩問題~睇尼是樓主唔想咁做~太多藉口~
只想人地個媽教女,唔想自己個仔唔同人地個女玩~
愈走埋一齊,愈會有樣學樣~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每一個階段都有機會遇著奇人異士
唔通拒絕社交,務求令自己小朋友只接觸自己嗰一套?無可能的,平常心啦,教好自己嗰個就好

男爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 02:30
佢個女叫我仔做壞事,佢完全唔出聲教自己個女,到有一日我終於忍唔到出聲話佢女,對方呀媽罵我做咩唔一早 ...

多數家長唔會覺得自己仔女有問題,通常問題係去咗人哋度。

唯一可以做到嘅,就係正視問題,教好自己仔女嘅同時,要教仔女懂得保護自己。

複式洋房

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:29
啱呀!我都係忍左成年先出聲,我教到個仔識拒絕佢,我望住我仔係咁同佢女講「喱啲事唔啱架,唔可以做」, ...

其實我從來無覺得自己個仔無問題,
我用左成年時間去教佢唔係人哋叫你做咩就做咩,要用下腦諗啱定錯先做,
我都係教好左自己小朋友先,
之後發現淨係自己教無用,
對方無教喎⋯⋯
有問題我一定會諗左自己有無錯先,
唔通要好似對方咁話左人先,
所有錯都係人哋先啱?
其實有時好羨慕佢,
起碼自己內心開心先(emoji)

男爵府

回覆 vincielau 的帖子

伯爵府

回覆樓主:

我唔阻止呀女識朋友、選同學,會從佢轉述相處情况分析、引導、教佢判斷。除非係親戚,否則唔會幫人教仔女。

男爵府

可以避開-段時間,等大家生疏. 過段時間放學再去返公園玩,到時你小朋友就未必鐘意同佢玩的了

複式洋房

Hanayori 發表於 23-10-15 13:08
我唔阻止呀女識朋友、選同學,會從佢轉述相處情况分析、引導、教佢判斷。除非係親戚,否則唔會幫人教仔女。 ...

喱個方式長遠嚟講係最好(emoji)(emoji)

水晶宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 12:04
你表達得好啱,完全正確(emoji)(emoji)
我遇到一個已經頭痛
你仲要遇到3個

疏遠,我好強勢的,前2個老死唔再1齊玩,放學就放學唔再比機會佢地玩。升小就唔再會見。而家小學呢個,佢痴埋嚟,有唔啱的地方就當面唔客氣出聲話,仲會話佢咁唔啱比我女知,正確做法係點,佢唔高興架。佢1做錯我就好唔客氣話佢,佢要埋我女玩就要跟我規矩。而家佢唔會痴埋嚟,佢搵到另1隻綿羊

珍珠宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 11:41
我都知好少事,
所以我一直強調佢哋一齊曳無所謂,
但自己唔做叫人做就有問題囉!

真係唔係小事
呢啲三觀不正家長,起初我會虛應佢,佢成日想收風,我專門答啲啊媽係女人答案,例如邊度補習英文,例牌答馬騮樹

佢會冇癮揾其他受害人

佢女咁醒目,係一啲有侵略性好識控制人嘅小朋友,例如你仔有份大飛機,佢會懶熟同你講,姨姨我好想玩,迫你搶個仔飛機比佢,佢哋知道你怕得失人,一定會比佢

呢個時候我會好乞人憎,叫佢自己問我仔女,我仔女吾比佢,我都冇辨法,再當佢面讚我仔女有保護意識,等佢知道吾係個個大人一定就佢

我自己仔女平時一定教佢如果朋友挑佢機做壞事、危險嘢,叫佢自己諗下媽媽會唔會嬲?幫佢定界線,他日你吾係佢地身邊,佢要自己分

珍珠宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 11:23
其實學校附近得一個公園,
同班既小朋友都會去個個公園玩,
有時會去玩一陣好正常,

其實樓主你唔使咁勞氣,你可以用「取捨」代替「懲罰」的感覺,只要遠離果對母女,你和仔仔可能得着更多。

子爵府

其實幾歲已知大家朋友對教小朋友態度是否不同,我都識有朋友自細比小朋友打機,唔使佢溫書,功課由家長代勞。
我接受唔到,所以慢慢不再出席跟他們的活動,怕小朋友慢慢學咗佢地。

琥珀宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 10:22
放學一定會去格離公園玩,有時都會遇到
唔通唔俾個仔去公園?

幼稚園放學,不是回家食飯嗎?或者去其他公園也可以
真係唔想見,可以改變下生活習慣,另定時間/地點去公園。

琥珀宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 11:23
其實學校附近得一個公園,
同班既小朋友都會去個個公園玩,
有時會去玩一陣好正常,

如果好多同班小朋友都會去個個公園,根本成班一齊玩,咁你仔受佢女影響有限。只要你唔再在其他時間約佢哋一齊去街,無機會只得兩個小朋友一齊,耐咗佢地兩個就唔會特別fd啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊