自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

ychan^ 發表於 23-10-20 00:39
我家居電話如果無顯示號碼系打唔入,但長期有"private call"打來,問咗電訊公司佢話系用電腦打入所以無電 ...

冇辦法㗎啦,而家呢種形式嘅詐騙騷擾電話,簡直無孔不入!
點阻截佢哋都有辦法攝入嚟騷擾人⋯⋯

我接受唔到任由個電話長響10幾分鐘,呢種騷擾神經嘅嘢!
總之我覺得唔聽cut佢線,又再打過嚟咪仲煩,我會照接佢電話。

如果係嗰啲電話錄音問卷調查,我會唔撳任何掣,等佢自動等唔到回覆cut線。

真人問卷調查就更簡單,我唔得閒,cut佢線!

電話錄音詐騙電話cut線!

我今次呢種唔出聲後扮親人詐騙電話,咪玩完佢cut線囉!

男爵府

loolooloo 發表於 23-10-19 23:57
最弊iPhone係完全冇收佢線/reject個掣!

又係喎

水晶宮

Sebastian@ 發表於 23-10-20 07:22
又係喎

最不合理,係當有個在你個WhatsApp list 內的聯絡人打比你嘅時候,就有個decline 嘅掣.
而unknown caller 打俾你,就只有接聽來電個掣!
真係發瘟.
WhatsApp 真係要火速搞好佢,如果唔係唔轉會都唔得,微信唔會咁痴線。

子爵府

loolooloo 發表於 23-10-20 07:49
最不合理,係當有個在你個WhatsApp list 內的聯絡人打比你嘅時候,就有個decline 嘅掣.
而unknown caller ...

系呀。我囡今早都收到,佢部iphone 比我新,佢只有最底條bar只可用滑動向右接聽,完全沒有得撰cut,響咗好耐最後系按電源鍵cut佢。而我部較舊iphone就可以有 x 同 tick 㨂,這個是iphone問題還是whatsapp問題?還是有其他setting可以改正?有無高人指點一下
attach1/tmp/phpmsH6gH

瑪瑙宮

ychan^ 發表於 23-10-19 18:58
系唔係最近多咗呢類whatsapp視象電騙電話,你哋有沒有收過?以前多數系電話來電,我通常咩都唔按尤得佢自己 ...

听边个讲

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

loolooloo 發表於 23-10-19 23:57
最弊iPhone係完全冇收佢線/reject個掣!
咁可以點做 ?

男爵府

其實什麼社交apps、電話呀、msn呀、电郵呀因不用現真身,所以也會是騙徒利用的途徑,無非是看中現在電子過數戶口太容易轉走d錢又好難追回又破不了案這"優點"。

最徹底防止電騙方法,就是不用"電子""騙數快"等支付/銀行戶口/。你都不用,最勁的黑客也難電騙你啦。

子爵府

tkop 發表於 23-10-20 13:38
听边个讲

新聞
https://www.stheadline.com/lifetips/3276291/WhatsApp%E8%A6%96%E8%A8%8A%E8%A9%90%E9%A8%99%E8%A5%B2%E6%B8%AF%E4%B8%80%E6%97%A5%E6%95%B8%E5%80%8B%E4%B8%8D%E6%98%8E%E8%A6%96%E5%83%8F%E9%80%9A%E8%A9%B1-%E6%8E%A5%E8%81%BD%E5%8D%B3%E5%A2%AE2%E5%A4%A7%E5%91%83%E9%8C%A2%E9%99%B7%E9%98%B1%E9%99%84%E9%98%B2%E9%A8%99%E8%B2%BC%E5%A3%AB

大宅

回覆 ychan^ 的帖子

我又係咁冇得拒接,諗住等佢自己收線啦,點知響唔停。諗住向上掃,close咗個‎WhatsApp又唔成功。我個電話冇插咭係用Wi-Fi上網,直接關Wi-Fi,個電話都仲響,好小心咁撳電話側邊啲掣,搞咗一輪先close到個WhatsApp。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

剛剛到我收到
+62字頭

男爵府

bustop 發表於 23-10-19 19:27
我收過…… 當聽到電話響時就去電話Mon望下是邊位打嚟,點知一望電話mon就似一塊鏡面,立即照到自己個樣, ...

咁恐怖,未接都見到自己個樣?

水晶宮

ychan^ 發表於 23-10-20 13:33
系呀。我囡今早都收到,佢部iphone 比我新,佢只有最底條bar只可用滑動向右接聽,完全沒有得撰cut,響咗好 ...

我都想知

水晶宮

yeung_ma 發表於 23-10-20 13:42
咁可以點做 ?

我都想知

子爵府

loolooloo 發表於 23-10-20 14:22
我都想知

我打咗去apple支援,佢話系whatsapp apps問題,叫我問whatsapp官網。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我岩岩搽到成面cream除埋眼鏡唔小心接左個
打去18222話頂多p圖
唔會hack whatsapp
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

尋日睇完你地講,尋晚就到我收到 62 字頭嘅 視像whatsapp,響咗十分鐘有多,冇收線制只有往右掃接聽選擇,唯有去主頁山咗個電話
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

大宅

剛剛收到+622 視像電話,真是無孔不入

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

呢排成日都有,唔知發生咩野事

男爵府

最近真係超多

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

-

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊