自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-10-24 13:29
如果係咁,我會自己捉返佢,日日對功課,好似小學生咁。

佢如果唔寫手冊,我哋家長唔會知,呢個年紀好難搞

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

poodlema 發表於 23-10-24 14:25
講開都好想知, 一路唔交功課有咩後果? 我細路有個同學乜都唔驚, 老師又唔驚, 父母又自小寵佢, 小學到中一都 ...

真係會勸退你嫁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔中二開學到而家都累計欠了6次功課,好彩老師冇打黎投訴。不過佢學校係欠一樣功課就即日留堂,再欠再留,留到你交返為止。同埋家長可以網上睇家課表,知道哂佢兩個月內有咩功課要交。我見佢有幾個班群小組,會互相提醒有咩功課要交。

珍珠宮

Babylyly 發表於 23-10-24 16:49
想問下小學階段有沒有接觸過手機?
升中先沉迷?

自疫情開始就嚴重左好多,之前我放工比少少補充佢做,做完就沖涼訓覺,個陣真係冇乜睇手機

都係星期六日先睇

疫情後真係我做得唔好,冇努力幫佢戒手機

珍珠宮

loveby 發表於 23-10-24 16:35
縱慣左?

慈母多敗兒,我對住仔講我係成個人版

珍珠宮

KarenChris 發表於 23-10-24 15:54
我仔升中一時由開學到上學期完結欠交144次功課,記左6個缺點。之後升上中二,中三就無發生過。應該要啲時間 ...

頭先將各位個case 同c6講,要炳都炳左,觀察住先,再犯就睇下迫佢去補習

我已經收唔到佢手機,佢個樣真係要去大陸個啲戒手機中心

發爛渣打人都有份
唔能夠斷佢wifi, 佢要上網做功課
亦要用手機whatsapp group問功課聯絡

最多過10點就斷wifi,大家冇得用

佢好精,返屋企睇完機先開始做功課做到10點,呢個亦係佢返唔到學校攞功課主因,因為學校關左門

真係望佢識醒

珍珠宮

Mochachoi 發表於 23-10-24 15:38
係吾係吾識做功課,所以逃避?

唔係,因為功課留左係學校locker

珊瑚宮

2024年龍年勳章

小mama 發表於 23-10-24 14:04
我就係覺得奇怪老師點解唔罰佢企
唔交功課罰佢企等佢驚

如果老師再打俾你,你叫老師直接留佢堂等佢喺學校做完先

公爵府

小mama 發表於 23-10-24 13:21
心都灰埋,老師打黎話佢欠交左6次功課,每晚我都有問佢做完功課未,佢答我做晒

唉,好難教,學校已經出左警 ...

有冇諗過佢係呢間學校讀書係吾開心?

男爵府

小mama 發表於 23-10-24 18:05
自疫情開始就嚴重左好多,之前我放工比少少補充佢做,做完就沖涼訓覺,個陣真係冇乜睇手機

都係星期六日 ...

我仔放假都係12 小時iPad 架,但暫時,暫時,叫佢溫書會放低iPad

我仔小2 已經沉迷打機,又係疫情…..

我問過好多讀U哥哥,有冇打機習慣

最後結論,要自律,從未接觸過,可能會中學先沉迷

唉,不過我果件未升中,出年返嚟報告….

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 23-10-24 18:17
唔係,因為功課留左係學校locker

中-一其實仲管到,不過你小學已經放縱開係有啲難。

我有朋友就試過仔欠功課,好彩佢讀直資老師都幾好,家校合作同老師夾定放學唔比佢走,要佢留校做功課,手機減數據減 wifi,成功令佢仔追番曬啲功課無再欠交。

子爵府

小mama 發表於 23-10-24 14:02
佢老豆話。。要鎖門6點先比佢返屋企
要佢留學校做完功課先

是否band1學生太多功課?

伯爵府

小mama 發表於 23-10-24 13:21
心都灰埋,老師打黎話佢欠交左6次功課,每晚我都有問佢做完功課未,佢答我做晒

唉,好難教,學校已經出左警 ...

同我仔女同款喎 ,我細女今年都中一,返學第一日已經遲到,開學一個月已經5個欠交功課紀錄,班主任已經打過電話來,無改善就要記缺點,我表示盡量跟,唔係點喎,佢AHDH 個人亂過打風,我都已經無辦法

大宅

小mama 發表於 23-10-24 13:55
佢係表現唔在乎個種
當時老師已經有同爸爸講,話個個同學都交齊得佢冇

Set Screen time, 對住啲冇自制能力嘅學生一定要做啲嘢

珍珠宮

2024年龍年勳章

呢啲要等佢開竅,中學生要學習自律,父母都跟唔到咁多㗎啦!

我嗰件高中先叫好啲,中四會返到學校先抄,中五有見佢自己做下,但都係佢自己自發
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

樓主, 我一個朋友都面對類似問題, 佢個仔中一, 又係反叛, 成日顧住打機咩都唔做。

而家佢幫個仔在學校報咗好多課外活動, 務求佢多啲時間遠離手機, 同埋希望佢唔抗拒返學。個仔又幾鍾意其中一兩樣, 仲好崇拜課外活動個老師, 有時俾人教, 人哋講一句好過父母講100句。佢個仔仍然一返到屋企勁打機, 又講大話話做晒, 夜晚拖到最後一刻先肯真正做功課(有時甚至通宵做), 因為佢怕唔做功課記過, 多咗會被趕出校。

起碼令細路在學校搵到啲樂趣先, 有課外活動試吓咩都同佢報下, 搵下佢興趣所在, 希望佢有返d動力, 否則佢的世界只有網上遊戲沒其他。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

無辦法,都中一佢自己唔爭氣

子爵府

回覆樓主:

問下班主任有無功課輔導班? 我記得初中有,等就係迫d同學留係學校做功課,直到唔再比老師記欠交,就可以退出。

子爵府

小mama 發表於 23-10-24 18:16
頭先將各位個case 同c6講,要炳都炳左,觀察住先,再犯就睇下迫佢去補習

我已經收唔到佢手機,佢個樣真係 ...

另一方面要幫佢建立另類興趣,等佢集中力轉移其他方面。
我兩個仔都係每日睇好耐電子產品,大仔中一照樣話收機就發脾氣,我同佢講只要佢完成當日功課及溫習,佢鐘意打機睇片都可以。不過睇到唔沖涼食飯訓教,我絕對不接受(一定要佢知道大人底線).講一次當然唔聽,唯有潛移默化.

暑假時唔想佢地成日對住部機,唯有叫佢地出街,佢地鐘意去夾公仔玩揸車就帶佢地去玩,盡量做下其他野。

呢個年紀唔可以硬碰硬,做父母要鬥智鬥力,共勉之

大宅

中一初初係咁,比時間佢習慣適應。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊