自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔通中學要讀十年八年咩!宜家入大學機會比以前多好多啦,中學越讀得長越折磨就真。

公爵府

回覆 katrinamama 的帖子

我記得以前好似中二先背木蘭辭!我仔今年中一一開學要背、

子爵府

1314625 發表於 23-10-27 08:57
回覆 lovedgs 的帖子

早排同一個退休老師傾開, 以前係4個中學生爭1個大學學位, 宜家係2個爭1個 ...

應該係大學爭(好)學生
我細女(yr2)大學開咗學未夠2個月已經識2個同學(經dse入U) quit 咗U > rejupas
我大女(大學TA)改卷,真係嚇親

子爵府

香港DSE係外國大學都認同佢課程深,但對比亞洲好多國家已經唔算難

問題係香港教育模式和心態無轉變,小學一大堆功課、默書、測驗。家長又補習、操卷、超前學習,不斷消耗小朋友學習動力和閱讀時間。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

囝讀完6年中學, 除左臨考DSE一年前會比較有壓力, 其他時間見佢都無咩野... 而我亦唔會太關心佢成績.. 好唔好都係佢自己去處理...

男爵府

雨潤和適 發表於 23-10-27 03:36
狀元年年有
咁耐以黎能夠蜚聲國際既學者又出過幾多個

上世紀有出過,嗰陣吾係人人有書讀,不過都係要去外國浸完先有成就。以香港咁細嘅地方,算係咁囉。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

starry_night 發表於 23-10-27 03:14
我覺得係小學太注重學術,忽略左EQ , AQ 訓練,所以大個左一有困難就好易睇唔開
...

好同意, 就是係趕教學進度, 就完啦

男爵府

1314625 發表於 23-10-27 08:57
回覆 lovedgs 的帖子

早排同一個退休老師傾開, 以前係4個中學生爭1個大學學位, 宜家係2個爭1個 ...

以前得兩間大學,跟住3間,而家成8間,所以啲公司請人都要大學畢業,以前邊使。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Adiezz 的帖子

我小朋友果間叫地區一線小學, 依家小三, 功課絕對唔多~學校成日有活動/出外參觀~一個學期3默, 2評估~
俾我感覺係, 家長要跟得貼, 學校一教完就要識

侯爵府

應該多啲出路, 要俾啲本身冇書緣的人感覺到學術上唔優秀, 仲有好多方向發展, 香港太單一了, 包括父母的思想, 成日覺得讀唔成書一世都唔會成功。

社會存在競爭, 學生唔可以太沒壓力
如果唔重視成績, 係可以happy learning的
搵合適的學校都好重要, 跟唔上, 會唔會係學校程度唔適合?

子爵府

我覺得首先CUT左科通識(=公文科)先囉.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

香港教育最奇怪既地方係小學中學咁PUSH, 大學就咁HEA (除非神科), 應該玩既年紀唔比玩, 應該努力既時候就可以HEA, 本末倒置.....

男爵府

其實已經唔算深,始終要銜接大學課程。為左就學生程度改易左的話,就會同國際脫軌。

伯爵府

廷廷媽 發表於 23-10-27 10:02
香港教育最奇怪既地方係小學中學咁PUSH, 大學就咁HEA (除非神科), 應該玩既年紀唔比玩, 應該努力既時候就可 ...

大學生咁大個識自律啦!仲push? 況且畢唔到業retake多年學費咁貴真係自己受

大宅

kwokdicken 發表於 23-10-27 02:22
點會
睇下內地同韓國啲課程
香港啲課程內容同深度連1/3都無

叫啲香港學生試下考國內考試,就知佢哋好幸福

琥珀宮

加菲貓3 發表於 23-10-27 01:52
最搞笑既連牙醫都咁高分,浪費曬人才。

呢句真,攪到唔收貴d又對唔住讀咁多書

琥珀宮

zitamamama 發表於 23-10-27 08:02
入唔到大學又唔會要養一世既,去做餐廳,收銀都有收入啦,但基層生活就一定囉。
我女小四都會問我讀不到大 ...

其實而家真係學門手藝仲穩陣,當然如果本身都有學歷就更好

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

babyfung61 發表於 23-10-27 01:45
讀完6年中學就考DSE, 而家中四五仲多唔多補課追進度嘅情況出現?
學習乜唔係應該開心、主動、比時間吸收同 ...

以前會考五年A level兩年大學三年
而家dse六年大學四年
逼唔逼都係咁十年

當年DSE通識科吹到上天
出年咪壽終正寢

中文行咗幾年
咪又要轉返範文

香港學生做白老鼠真係慘慘豬

大宅

回覆樓主:

內地考試的數學題目,香港的會否比較易?
attach0/tmp/phpq8048u

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

moon_o_o 發表於 23-10-27 10:13
大學生咁大個識自律啦!仲push? 況且畢唔到業retake多年學費咁貴真係自己受
我指大學生可以咁多時間去做兼職因為課堂好鬆動, 同中小學密集式上堂好大分別

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊