自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

珍珠宮

靚靚C9 發表於 23-11-1 09:00
梗係有所謂啦,差好遠

其實1B都好多選擇。1A成績選1C,真係要考慮清楚

選校要多方面考慮,宜多了解先決定

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

葵青區多中學
1個banding已經爭好遠
好好考慮清楚邊間係適合仔仔讀

侯爵府

wendyjoy 發表於 23-10-31 21:36
以我個仔成績,入band 1A 都應該無咩問題
不過因為佢啲朋友都想入一間band 1C 既學校,所以我個仔有啲想讀 ...

雖然不叫天與地,但係有差距。

侯爵府

不過因為佢啲朋友都想入一間band 1C 既學校,所以我個仔有啲想讀 ...

以前跟大學研究, 高中學生最後悔的事, 最高票數係"跟朋友選科" 和 "跟朋友讀同一間學校"

唔係話唔可以同科或同校, 係要按自己能力同適合程度去選

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 23-11-1 09:26
其實1B都好多選擇。1A成績選1C,真係要考慮清楚

選校要多方面考慮,宜多了解先決定

1A去1B尚可以,無讀得咁辛苦,但無理由自己降呢去1C架!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

naicha 發表於 23-11-1 09:42
以前跟大學研究, 高中學生最後悔的事, 最高票數係"跟朋友選科" 和 "跟朋友讀同一間學校"

唔係話唔可以同 ...

朋友呢兩個字好脆弱架咋,尤其係細路,為所謂朋友落錯決定真係唔值

侯爵府

靚靚C9 發表於 23-11-1 09:47
朋友呢兩個字好脆弱架咋,尤其係細路,為所謂朋友落錯決定真係唔值
...

小六仲係細, 細路仔未識諗, 所以大人要幫手把關

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

靚靚C9 發表於 23-11-1 09:47
...

認同 自己當年都試過 其實就算同一間中學都有機會唔同班

子爵府

瀟灑兔兔 發表於 23-10-31 22:10
唔好講A同C,就唔同地區1A都已經唔同,見啊女同學入到本區1A同距入到跨區,我女間學生睇得出係有禮貌、言 ...

Yes, 我自己當年係讀而家 band 1C 左右 既新巿鎮中學。雖然最後入大學都同到 band 1A 人做同學,但自己覺得自己眼界同談吐的確同 band 1A 同學有分別

翡翠宮

香蕉煎餅 發表於 23-10-31 21:41
大分別。。唔同地區都大分別,港島1A同黃大仙,觀塘等區的1A都有不同

男爵府

差好遠!
我兩個小朋友,大嘅傳統名校1A, 細佬地區1C…深深感受到當中嘅分別

大宅

V_VPONG 發表於 23-10-31 23:11
係,如果小學分數要狂谷先上到就唔好了,眼見小學朋友仔自己行去唔到1A,大抽獎抽到1A,現在好辛苦,日日 ...

我之前聽間1A中學簡介會,校長直接講如果仔女唔係自主學習,千萬唔好揀佢哋學校,唔啱佢哋

但有啲家長係唔聽

大宅

回覆樓主:

一定有分別啦!無論教學,資源及校風。論成績上,一般同一群的都會差不多。當然,要個小朋友能受壓力,如果不能受壓,我寧願佢開心享受返學,都不會用迫佢。

男爵府

RoseRosa 發表於 23-11-1 10:44
差好遠!
我兩個小朋友,大嘅傳統名校1A, 細佬地區1C…深深感受到當中嘅分別
...

可否分享有咩分別

大宅

減齡達人勳章

如果想大學讀神科,讀1A。我個區1C可能十年都未必出到1个醫科生。我覺得。

我仔讀1C。當年我問佢想不想做醫生律師才幫佢選校,如想就博大抽獎1A。

男爵府

香蕉煎餅 發表於 23-11-1 11:17
可否分享有咩分別

僅限於個人經驗。
傳統1 A嗰間係一個氛圍可以令到小朋友自主學習,主動追求卓越,且朋輩多勁人。
地區1C 嗰間,學校管得嚴,好多框架,學生按步就班,比較被動。

水晶宮

梗係大分別啦,三思!

子爵府

AC當然差別大,但條條大路通羅馬,成功最终都係睇人,反而最大問題係同學仔想去那間,佢就跟埋去那間,這方面父母必需要清析引導。

琥珀宮

lilysun123 發表於 23-10-31 21:54
入u率可能差好遠

B1A可以有90%入U, B1C可以只有20%入U

珍珠宮

mandy952 發表於 23-11-1 12:07
B1A可以有90%入U, B1C可以只有20%入U

20%入U應該是B2BC啦

首頁
23456...13

尾頁

跳至