自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

阿女而家year 5我比$6000零用,我細個窮過,無錢去街,連上完體育堂都無錢買汽水果種滋味唔好受,尤其身邊個個同學都有汽水飲。希望個女讀書番學過得開心。佢都有幫人補習每月約$3000左右。佢儲埋d錢經常去旅行,今年佢就去左一次歐洲,兩次日本,一次泰國,最緊要佢開心。

伯爵府

比,我比零用係for搭車飯錢
partime 收入係佢自己消閑娛樂洗費

大學生要好好享受埋呢個階段,將來出來做野有排辛苦

伯爵府

pistachio 發表於 23-11-12 15:30
阿女而家year 5我比$6000零用,我細個窮過,無錢去街,連上完體育堂都無錢買汽水果種滋味唔好受,尤其身邊 ...

同意,窮過就唔想仔女窮

goldpiglet    發表於 23-11-12 17:20

伯爵府

2023年兔年勳章

fishballbaby 發表於 23-11-12 12:34
我有朋友個囝仔year 1,佢冇比,因為佢個仔有做part-time。
不過我自己認為,除非家庭經濟不是太好,否則是 ...

同意!一讀大學就唔再俾零用的話,咪即係再個仔女半工讀???
除非家境問題啫,同埋樓主個仔都開到口,唔俾好似唔係幾好喇!

伯爵府

2023年兔年勳章

Mochachoi 發表於 23-11-12 12:47
重點我覺得大學生應該開始要學識理財。有收入有支出 嗰種。而唔係單單點攞咗零用錢分配點樣運用。
我會比零 ...

唔明點解話要提早感受現實???
現實社會仲有幾十年俾佢慢慢感受喇!

男爵府

bonbonyy 發表於 23-11-12 15:44
唔明點解話要提早感受現實???
現實社會仲有幾十年俾佢慢慢感受喇!
...

在精準D係感受下現實如何理財。好多人成世都吾識理財。

大宅

bonbonyy 發表於 23-11-12 15:41
同意!一讀大學就唔再俾零用的話,咪即係再個仔女半工讀???
除非家境問題啫,同埋樓主個仔都開到口,唔 ...

係囉。兼職讀書,搵食緊要。

男爵府

回覆樓主:

我有比,八達通自動增值都係我.我希望佢比心机讀書,完成學業慢慢先搵$.現在比人工一半嘅家用

水晶宮

回覆樓主:

我女仲讀小學,不過如果佢中學畢業入到大學/high dip... 我會照比學費同零用,始終讀緊書!

水晶宮

pistachio 發表於 23-11-12 15:30
阿女而家year 5我比$6000零用,我細個窮過,無錢去街,連上完體育堂都無錢買汽水果種滋味唔好受,尤其身邊 ...

一個月$6000?

琥珀宮

我有繼續比正常金額零用,佢去做野賺錢就有額外可用,我覺得佢咁先有動力去做
如果唔比,佢可能覺得早知唔搵野做,無收入父母自然要比

水晶宮

Dreamingday 發表於 23-11-12 14:36
我覺得咁先可以逼佢理財, 諗到將來, 其實佢做吓part time 可以比佢知道揾錢唔係佢
想像中咁易, 又可學 ...

唔認同!
C6中學畢業被迫學理財,因為佢屋企理財不善,導致佢連交學費都要愁!
我覺得學費、食飯、坐車點都要比足,至於奢華生活,就自己想辦法!

水晶宮

木土土 發表於 23-11-12 17:06
我有繼續比正常金額零用,佢去做野賺錢就有額外可用,我覺得佢咁先有動力去做
如果唔比,佢可能覺得早知唔 ...

咪係囉,如果我讀過U返part time父母$1都唔比我,我會躺平!

伯爵府

我仔住hall , year 1-3我有比每月$4000零用飯錢, hall fee佢一向自己比, year 4佢話自己攪掂叫我唔洗再比零用, 我一向好準時比零用錢佢, 而家佢出來做野亦非常準時比一半人工家用我
我冇特別要求佢比一半人工家用,但佢上個用竟然話d物價貴左,我每個月再比多$2000你,我答:你都識講d野貴左,你留返自己洗啦,有剩自己儲起佢

我買Agnes B t shirt 比佢返工,佢話下次買Uniqlo 得啦,唔洗著貴野,我話阿仔出來做野唔可以著得太寒酸,你話哂都係專業人士

珍珠宮

一直都有俾,大學五年($5000)+外國碩士($10000), 希望佢能夠專心讀書,唔好浪費時間去做啲同職業無關嘅part-time

男爵府

kimpig166 發表於 23-11-12 11:44
有無比零用錢佢?
year 1, 由考完 DSE 開始
有返暑期工作

睇佢自己能力
識人有比有唔比
一個就中學已幫人補習,夠18歲就考輔警,自己開聲話唔駛比零用錢佢
另一個完左DSE都有做part time, 但佢家人keep住有比零用

伯爵府

女今年year 1, 冇住hall我比$3000零用,佢自己有partime幫人補習, partime 份糧佢每月自動比$500孝敬我

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

除非比唔到
唔係點解唔比??
佢讀緊書定做野?
佢讀書就專心讀書,就算返PT都搵唔到幾多

男爵府

cyyiu 發表於 23-11-12 17:04
一個月$6000?
係呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

冇比,佢有做part time,

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊